發新話題

戰術也也也係咩意思 ?

戰術廁紙

回覆 8# 的帖子

RPG GAME,

智力+2, 魔力+5
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

其實所有工具都會有指定用途而有特殊設計或用料,
正如文武刀 ( 家庭菜刀 ) 可以切肉切菜算是最大路,斬骨刀重身又厚易劈骨,麵包刀長身有鋸齒切方包整齊,牛肉刀頭寬尾窄呈弧形,
但總不會聽過戰術牛肉刀,戰術麵包刀,戰術斬骨刀,
「戰術」本身可能代表了「為實戰而開發的多功能裝備,戰術筆還好,因為「戰術」兩字是必要的,就咁講「筆」會以為只是原子筆,但個人認為「攻擊筆」可能更貼切。
但「戰術槍燈」,「戰術」兩個字其實省略了仍然很清楚支燈是裝係槍燈的,這時候「戰術乜乜」就顯多餘了。
還有tactical reload 其實都係幾頭痕的稱呼,還有tactical aim,tactical run...

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 no-name 於 7-12-2017 17:55 發表
背心 = 櫻花牌?賣菜啊?
戰術背心 = Pro, 功能性,著左戰力 +10% 自信 +200%

撤退 = 唔夠打著草,垃圾
戰術式撤退 = 有 Plan 過有步署,一定係專業既判斷

係叫 戰略"轉進"
永遠唔用 撤退 呢兩個字

不過有時用tactical 包裝下D舊槍又幾過癮既

1 個讚好! TOP

戰術西裝 :

回21# pbay C Hing.
C Hing分享的圖片,使我眼前一亮
簡直可以另外開一個主題分享. Thx for sharing.

[quote]原帖由 walther 於 8-12-2017 11:59 發表
戰術西裝 :

要"戰術"的話! 迷彩一定走唔甩!

槍嘴可以愛嚟 dup 鬆D牛排, 夠嗮戰術

戰術到震 :

引用:
原帖由 kornhill401 於 8-12-2017 12:02 發表
回21# pbay C Hing.
C Hing分享的圖片,使我眼前一亮
簡直可以另外開一個主題分享. Thx for sharing.
但都唔係支支槍都岩咁玩,
tactical cowboy就太誇了

之前貼過, 幾搞笑

1 個讚好! TOP

嘩! 劫空姐! 個idea夠新喎!

發新話題