發新話題

估唔到日本仔成屋都係Made in China

現實就係咁, 幾十年前 就係made in Hong Kong , made in Japan 多,
阿爸阿媽仲話日本貨易壞, 美國最好
有好多人去外國買手信返來先發現made in Hong Kong

就講電視機,由芯片,面板到組裝都係大陸一手包辦,依d都叫冇核心技術的話唔知咩叫核心技術lu

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 11-12-2017 09:26 發表
現實就係咁, 幾十年前 就係made in Hong Kong , made in Japan 多,
阿爸阿媽仲話日本貨易壞, 美國最好
有好多人去外國買手信返來先發現made in Hong Kong
依家倒轉, 當乜都Made in China既時候,
D人又追求返made in Japan, USA, HK   
尤其食物, 奶粉, 藥物, 尿片, 廁所板....

引用:
原帖由 MG-42 於 9-12-2017 22:19 發表

咁肯定有電腦,電話用上到CGF回post先
用到! 乜你唔知某部分啲CHIP set係日本仔發明及專利呀喎! 就連Apple II都係用NEC/富士通IC!

今曰先睇條片,講衣物鞋履 ,我一身上下九成係意大利造,唔怕輸剩條底褲。

引用:
原帖由 reniless 於 11-12-2017 10:38 發表
今曰先睇條片,講衣物鞋履 ,我一身上下九成係意大利造,唔怕輸剩條底褲。
我都輸唔哂, 不至于全羅跑! 我全身啲衣服都係(中國生產)! 只係條底褲係100 % (澳洲製造), 隻手錶(歐洲製造), 對鞋係(印度生產)! 我架單車就100%冇中國生產!

我窮到成身冇件係中國造
唔係越南就係孟加拉...

錶鞋皮帶銀包呢D唔係衫另計

深圳銳意打造成為智慧城市,最近福田區發佈咗個2017-2035規劃,過幾年咪睇下大陸係唔係得個空喊口號地方。

引用:
原帖由 reniless 於 11-12-2017 13:45 發表
深圳銳意打造成為智慧城市,最近福田區發佈咗個2017-2035規劃,過幾年咪睇下大陸係唔係得個空喊口號地方。
到時有IoT智能喊口號機代勞  

小弟認為那裡做的倒是其次,QC比較重要。買東西貨比三家不吃虧,現在很多時候是比質量,有時候價錢也未必能反映一切。

買東西最重要的是用到它,有時候看見自己用壞卅用舊了一樣東西心裡都有一種欣慰的感覺。

今時今價錢差不多已不能反映任何事.
因為消費者懶,
唔願花時間去明白質量既根本.

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 reniless 於 11-12-2017 13:45 發表
當年大西北.......跟着又乜乜豬三腳....又到錢海....近年期又大環區...年年都有新朵!

豬三腳個陣時都加强力度去推動三隻腳打造成為乜乜現代化高科技環保智能超自動化高素質生產生物科技尖端生化機因然究科學配合中西互謂互利極先進科研成果结合成優質生活成為亜周區中心輸樓求同全易成為雙方搞好經濟河蟹共赢世界第一乜乜....中西成藥乜乜藥業港.......當年深震都好似有份參與其中???

大陸確係有好多産品都領導全球,唔講航拍,以小弟本業為例,近呢十五年香港建築業用的玻璃同鋁材,基本上已經全部都係大陸製,某程度上全東南亞都係,而且大陸玻璃廠可生産尺寸亦係冠絕全球.....

但分別就係大陸自己都知國內用玻璃同出口用係兩回事,國内用質素差好多,而早兩年去中東某大型基建工程,就講明唔用大陸玻璃…証明大陸貨係比唔到信心人,亦表明其他人眼裡大陸只能出産cheap嘢,高端嘢免問....

分別就係一D人會用千幾吹買件日本/外國潮Tee,但用一舊水買件大陸tee會覺得唔值一樣....

華大基因

引用:
原帖由 reniless 於 11-12-2017 16:18 發表
華大基因
中國應該出見得場面既鞋膏鞋油, 砌低Saphir

發新話題