59 1234
發新話題

中環身藏氣槍 16歲少年獲保釋

中環身藏氣槍 16歲少年獲保釋

咪以為唔露械就冇事, 你唔順阿 sir 超都唔 OK.
https://hk.news.appledaily.com/b ... e/20171213/57574568

地點係添美道及夏葛道交界, 會唔會同改議事規則單嘢有關 ?

點解連夏葛道個"葛"字都會觸發食字 ?

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 13-12-2017 12:14 發表
更好笑,原來有大班傻仔認為合法氣槍,係有隨街攜帶自由...

仲話係黑警建制派陰謀...
係有隨街攜帶自由 , 只係並非完全冇限制.
我估呢單嘢入面就算條友袋著個鎚仔或界刀都會照拉, 以往發生過, 但理由就唔會係涉嫌藏有仿製槍械, 而係涉嫌藏有攻擊性武器
呢單嘢百分之 99.99 唔會告

首先要有合理解釋∼
唔怪得有人full gear 出街,比呀蛇周到都有得解釋話去打鍋釘

永遠都係果句 拉左唔代表會告
點都要有個原因帶返去飲茶

引用:
原帖由 type38 於 13-12-2017 12:43 發表
首先要有合理解釋∼
我估首先係要控方提出理由令人相信佢係意圖用枝槍影響公眾安寧甚至犯罪. 譬如佢身處既地方係金舖或銀行, 群眾集會地方等等, 就咁袋著枝槍四圍行冇咩好解釋架喎. 我愛槍如命,袋著令我感覺良好都係好合理架喎.

引用:
原帖由 walther 於 13-12-2017 12:24 發表

係有隨街攜帶自由 , 只係並非完全冇限制.
我估呢單嘢入面就算條友袋著個鎚仔或界刀都會照拉, 以往發生過, 但理由就唔會係涉嫌藏有仿製槍械, 而係涉嫌藏有攻擊性武器
呢單嘢百分之 99.99 唔會告
夠唔夠告仲要睇DOJ,但拉得就百分之90「會」告。

大把理由解釋應該唔會有事!

純粹管有2J 以下氣槍不是犯法,一般人大可以話想拎枝氣槍去廣華街修理,警察要鋤得你入就要舉證你有犯罪意圖。但以這位同學仔的「知名度」、政治立場,最重要係曾經落過林鄭面,警方一定盯實你啦!你o甘出名,帶氣槍去集會就有點傻。
引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 13-12-2017 12:14 發表
更好笑,原來有大班傻仔認為合法氣槍,係有隨街攜帶自由...

仲話係黑警建制派陰謀...

引用:
原帖由 bennytsang16 於 13-12-2017 14:50 發表
但以這位同學仔的「知名度」、政治立場,最重要係曾經落過林鄭面 ...
如果有咁既背景就應該實告啦, 但其實佢係邊個呢 ?

點解可以比人周到
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

引用:
原帖由 tinyau1134 於 13-12-2017 15:04 發表
點解可以比人周到
有底既話應該一到場就俾人釘實啦.

菜刀都百份百合法,
試o下揹住幾把去海港城行街街..

引用:
原帖由 loveless 於 13-12-2017 15:37 發表
菜刀都百份百合法,
試o下揹住幾把去海港城行街街..
菜刀都大把la......試Cutter la

59 1234
發新話題