發新話題

[Tanaka/WE]P08 後定維修

[Tanaka/WE]P08 後定維修

P08之經典不用多説, we記更係tanaka之後抄考系統出了金身。 近來有師兄割愛, 平價入手各一支...

賣得平有問題預咗, 而兩支都不約而同有無彈不能後定的問題

賣方都説好可能是氣不夠力而導致(tanaka玩134a), 但我玩WE時入green gas都是有同樣問題。因此我相信是結構毛病。

閒來無事, 即管試試trouble shoot ---

兩牌子內構:

見到WE設計上是有做若干改進的。

此乃 toggle 後定片. 近槍咀一邊有細小彈弓(tanaka parts# 64), 於無干擾時提供上昇力, 前方上昇則後方紅圏頂toggle位下降:

當插入無彈的mag時, mag上的圓形magazine follower按鈕頂端會頂起後定片的藍圈部份, 頂起紅圈位並制止toggle arm向前復位:

經試驗後, 我將前端彈弓直接取走。 tanaka 從止完美後定, 而we後定功能亦復原了, 但cock槍時可能依然維持在後定狀態, 十次有一兩次吧, 通常再cock多幾o下便無事。

...Cut 彈弓應是終極方案, 但我懶, tanaka攪掂, 支we我粗玩了

咦,我無呢個問題喎

引用:
原帖由 Lolanto 於 2017-12-29 19:31 發表
咦,我無呢個問題喎
應該係人品問題

我枝我們P226 就有相反問題,因為條彈弓太弱,開槍既震蕩好多時會令個 slide lock 跳起,有彈都照後定。其實樓主唔一定要剪彈弓,可以用螺絲或鉗等壓縮一下條彈弓,然後用石油氣爐燒下佢,佢就會定型,變短。

我果支we就打打下,變左連發. (好似係呢支玩具槍的通病)
Thx for sharing.

引用:
原帖由 walther 於 2017-12-29 23:13 發表
我枝我們P226 就有相反問題,因為條彈弓太弱,開槍既震蕩好多時會令個 slide lock 跳起,有彈都照後定。其實樓主唔一定要剪彈弓,可以用螺絲或鉗等壓縮一下條彈弓,然後用石油氣爐燒下佢,佢就會定型,變短。
多謝指教 支we試試先
引用:
原帖由 kornhill401 於 2017-12-30 11:40 發表
我支we抹完油就有時有   抹乾少少反而ok

小弟研究過,以為原因係62號零件藍圈部份攝入彈匣follower和彈匣匣身之間,導致follower頂不起62號零件,無彈就不後定了
解決方法可以用膠片加厚藍圈部份,不過小弟人懶未去試
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

引用:
原帖由 暈又暈 於 2017-12-30 18:59 發表
小弟研究過,以為原因係62號零件藍圈部份攝入彈匣follower和彈匣匣身之間,導致follower頂不起62號零件,無彈就不後定了
解決方法可以用膠片加厚藍圈部份,不過小弟人懶未去試
我那兩支倒沒有follower推不上62號藍圈位置的問題

(題外話, 比較下可見到WE的藍圈位已改善為水平的, 增加了與follower的接觸面 )

我的問題是#64彈弓將#62前端推得太上(準確地說是64彈弓填滿了下身圓柱孔, 而限制了前端可下降的空間), 而令紅圈部份持續降下, 不能接觸到toggle...

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-12-2017 11:40 發表
好似話單發勾扣唔緊,執執個勾就扣得好啲

發新話題