發新話題

CTRU+桂林特警

引用:
原帖由 loveless 於 15-1-2018 13:38 發表
想像題:
社會動盪永遠唔係一下子就發生的,
期間總會有一個歷程, 當中充滿蛛絲馬跡去預測或分析風險.
而香港肯定係已著左掣煲緊水.

過往幾年, 社會已有一群人, 累積了一定程度的經驗,
時機再到, 就應該可以有較 ...
謝謝C Hing解答我的疑問.

引用:
原帖由 2slow 於 16-1-2018 09:52 發表
香港未有提供此類特訓嗎? 點解要搵外人?
美軍夠離香港同小艇隊學野 唔同美國又無提供特訓咩
有交流先有進步

https://www.youtube.com/watch?v=ohe3brPfoDY
ISRAELI TACTICAL SWAT TRAINING IN CHINA

引用:
原帖由 loveless 於 15-1-2018 13:38 發表
想像題:
社會動盪永遠唔係一下子就發生的,
期間總會有一個歷程, 當中充滿蛛絲馬跡去預測或分析風險.
而香港肯定係已著左掣煲緊水.

過往幾年, 社會已有一群人, 累積了一定程度的經驗,
時機再到, 就應該可以有較成熟既組織力及策略, 去舖排再次嘗試癱瘓或顛覆現況.
另一邊廂..
最蠢最無能既國家或政府, 都唔會莫視呢種趨勢及風險,
而政府一般都可以撥出較大資源去作出相應準備..
下, 出CTRU 對付香港示威者 ?  咁PTU 要黎做乜 ?
究竟係CTRU大材少用, 定睇得香港示威者太高 ?

引用:
原帖由 pbay 於 29-1-2018 15:45 發表

下, 出CTRU 對付香港示威者 ?  咁PTU 要黎做乜 ?
究竟係CTRU大材少用, 定睇得香港示威者太高 ?
太陽底下其實無新事.

1967年香港暴動,
市面出現既炸彈數以千計.
當時可以主力依賴警隊應付,  
係因為吸取1956年九龍暴動既經驗.

而56年暴動爆發時, 警隊無力應付,
英軍需要全面介入, 出動兵力以營計.

最死蠢既政府, 都唔會睇低群眾既破壞力.
我估...

引用:
原帖由 a1353116217 於 29-1-2018 12:26 發表
https://www.youtube.com/watch?v=ohe3brPfoDY
ISRAELI TACTICAL SWAT TRAINING IN CHINA
Israeli Tactical School 係一間美國公司.

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-1-2018 12:08 發表
話時話,我理解某些國家,成立..城市反恐巡邏隊..必要性.
但是香港,是否有此必要. Thx for sharing.
冇錢另計
但有錢的話,養住一支兵係手總有好處
寧可養兵食閒飯都不能要用到時無兵可用
當然窮到開唔到飯又係另一說法,但就目前香港財政而言似乎不用擔心

btw不過養左都唔一定有用,佔中之後STS已經成為一支常備部隊,點知到旺角暴動時遲遲都未見人

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-1-2018 12:08 發表
話時話,我理解某些國家,成立..城市反恐巡邏隊..必要性.
但是香港,是否有此必要. Thx for sharing.
我意思係,反恐工作,已經有SDU負責,他們的工種,好像重疊左咁.

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-1-2018 13:48 發表

我意思係,反恐工作,已經有SDU負責,他們的工種,好像重疊左咁.
佢哋兩者工作範圍唔係表面上一黑一白咁簡單
飛虎好多時涉及跨部門工作 機密程度有所唔同

引用:
原帖由 loveless 於 29-1-2018 17:50 發表

太陽底下其實無新事.

1967年香港暴動,
市面出現既炸彈數以千計.
當時可以主力依賴警隊應付,  
係因為吸取1956年九龍暴動既經驗.

而56年暴動爆發時, 警隊無力應付,
英軍需要全面介入, 出動兵力以營計. ...
PTU 正正係67暴動後成立, 用來對付土共暴力示威, 唔洗出到軍隊咁難睇.
CTRU 應該係用來反恐, 如果佢地做埋PTU果份, PTU做乜 ? 去捉小販 ?

引用:
原帖由 LCH925 於 30-1-2018 02:29 發表

btw不過養左都唔一定有用,佔中之後STS已經成為一支常備部隊,點知到旺角暴動時遲遲都未見人
好似話成team新年放晒大假

引用:
原帖由 pbay 於 30-1-2018 14:51 發表

PTU 正正係67暴動後成立, 用來對付土共暴力示威, 唔洗出到軍隊咁難睇.
CTRU 應該係用來反恐, 如果佢地做埋PTU果份, PTU做乜 ? 去捉小販 ?
如果香港再次陷入混亂,
通街炸彈, 社會秩序面臨失控,
o甘用來反恐既部隊都應該會幾忙,
PTU OT就不在話下..

相信正常人都唔會希望見到呢種情況,
但應該唔代表冇人諗過 contigency..

引用:
原帖由 pbay 於 30-1-2018 14:53 發表

好似話成team新年放晒大假
新年放大假無可厚非
當值果幾架大車居然一件韓國仔都冇真係嘆為觀止

引用:
原帖由 pbay 於 30-1-2018 14:51 發表

大型街頭示遊當然用PTU
但係去當好似當年攻打華豐國貨或者處班菠蘿陣,又係另一個部門的事

打個比方,當年攻入華豐國貨班軍裝,自稱用M1A1同M1卡賓槍,點睇都唔係一般散仔
呢家野叫當初班警察訓練營做就得,但今時今日做又係另外一回事

發新話題