38 123
發新話題

CTRU+桂林特警

引用:
原帖由 LCH925 於 30-1-2018 16:09 發表

新年放大假無可厚非
當值果幾架大車居然一件韓國仔都冇真係嘆為觀止
根據當年八卦雜誌所講 PTU校長好大喜功 同班便衣警察炒大鑊
人地直頭拉隊走 又要班夥記克制唔準還手

引用:
原帖由 loveless 於 30-1-2018 15:49 發表

如果香港再次陷入混亂,
通街炸彈, 社會秩序面臨失控,
o甘用來反恐既部隊都應該會幾忙,
PTU OT就不在話下..

相信正常人都唔會希望見到呢種情況,
但應該唔代表冇人諗過 contigency..
大不了出老解, 無乜野係坦克碌豬搞唔掂,
搞唔掂就碌兩次

引用:
原帖由 LCH925 於 30-1-2018 16:09 發表

新年放大假無可厚非
當值果幾架大車居然一件韓國仔都冇真係嘆為觀止
指揮官唔識Do姐, 咁既裝備 vs 咁既民情,
梗係大撤退啦, 咪由得市民年初一拮魚蛋law, 拮到天光自然返去訓架啦.

引用:
原帖由 pbay 於 30-1-2018 17:21 發表

大不了出老解, 無乜野係坦克碌豬搞唔掂,
搞唔掂就碌兩次
P兄真風趣

PTU 其實成立於1957年,
直接係1956暴動後的即時檢討及改革結果.
正如CTRU最初叫CSDT,  PTU 部隊早期叫PTC,
1958年開始正式運作時, 只分Alpha 及 Bravo兩連人.
新既思想/前瞻/策略/準備,
到1967年香港再次混亂時,
就發揮出作用.

至於示威者...
個人會用2種定義:
1. Civil unrest 2.Domestic terrorism
Terrorism  係個人或組織有計劃地對使用非法暴力去達到政治目的, 而過程係有目的地傷害/波及任何非官職或非武裝人員.
Civil unrest 係冇單一明確目的/組織/計劃既群眾騷亂, 社會秩序會受到破壞, 但未係恐怖活動/份子.

引用:
原帖由 sealsman 於 30-1-2018 16:17 發表

根據當年八卦雜誌所講 PTU校長好大喜功 同班便衣警察炒大鑊
人地直頭拉隊走 又要班夥記克制唔準還手
2016我冇記錯應該係歐陽大sir
敢同歐陽大sir吵大獲,係唔想撈定真係咁把炮

引用:
原帖由 LCH925 於 31-1-2018 00:53 發表

2016我冇記錯應該係歐陽大sir
敢同歐陽大sir吵大獲,係唔想撈定真係咁把炮
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20160212/19488394
【本報訊】旺角騷亂引爆警隊內部矛盾,基層怨聲載道,部份矛頭更直指當晚在場出現的警察機動部隊(Police Tactical Unit,PTU)校長歐陽照剛,批評他漠視前線警員安危,兵荒馬亂下還只顧擺官威。
「咪叫咗你哋克制囉」
消息稱,當晚一隊警察機動部隊學員在場協助驅散示威者,作為警察機動部隊校長的歐陽照剛親自到場了解學員表現,但有前線警員對他在場大擺官威大為反感,指他「九丈遠後面,見到伙記趕人走,就當住街佬(市民)面前大聲××啲伙記,『話咪叫咗你哋克制囉,咁唔專業點做crm HQ(刑事總部)呀』……但嗰班伙記冇×理×佢,帶隊走」。事件引起前線警員不滿,認為歐陽sir有關行為是在打擊警員的士氣。
現年55歲的歐陽照剛,1980年加入警隊,9年後任飛虎隊成員,由於他曾擔任飛虎隊主管及教練多年,改革飛虎隊訓練模式,務求每名飛虎擁有海陸空三棲的全能作戰能力,提高機動性、效率及整體質素,被譽為「近代飛虎隊之父」,現升至總警司,身居警察機動部隊校長。
■記者曾海帆

引用:
原帖由 sealsman 於 31-1-2018 01:09 發表

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20160212/19488394
【本報訊】旺角騷亂引爆警隊內部矛盾,基層怨聲載道,部份矛頭更直指當晚在場出現的警察機動部隊(Police Tactical Unit,PTU)校長歐陽 ...

對此只可以講句練武之人中氣夠,講話大聲在所難免
係咪坐得係粉嶺太耐連少少收買人心都唔識
還是覺得自己震得住隔離部門

件事竟然原來係咁.
即係年初一無統一指揮, 交通部有交通部街頭亂打一通, 便衣有便衣街尾亂打一通, 結果俾市民反dum, 求救PTU.
點知PTU派班學警出來掟磚, 越搞越亂

年初一夜媽媽凍冰冰, 市民出黎篤下魚蛋, 為乜要搞人呢.....
早D收隊咪無事law, 搵黎搞

38 123
發新話題