發新話題

台灣反恐維安特勤隊招募海報

一揆(農民起義)和戰爭的本質有分別,如果按照你的思維,「占領中環」時的香港應該是在戰爭狀態。
引用:
原帖由 MG-42 於 9-2-2018 04:42 發表

咁你..
一時又話打150年都影響唔同當地人
一時又話日本戰國普通人冇參戰
一時又話係農民起義

師兄咁我應該相信..
前天的你?
昨天的你?
還時今天的你先真?
究竟世界上還有神嗎?

這種說法很膚淺。當一個政府願意正視問題,承認侵害公民的錯誤及承擔責任,才會去用國家資源去賠償予受害者及家屬;而你的說法是將非法的事變成你情我願的買賣,不單比喻不倫不類,開口埋口也以「強姦」作比喻,可想而知你的價值觀是如何。
引用:
原帖由 MG-42 於 9-2-2018 04:34 發表

強姦完比番$500佢... 無數
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 sealsman 於 8-2-2018 19:27 發表

師兄擁有獨特見解
雖然好仔唔當差都唔係今日講 警察做嘢不嬲係咁上下 係近年一街鏡頭 報紙見有警察犯法就做文章 先暴露人前姐
讀書唔成爛仔入去  大把pc有大學到博士畢業 外國回流;mg ...
無犯錯又點會有文章俾人做 ? 日日都休班警當更警俾伙記拉, 俾法庭判刑, 呢D有晒紀錄無人屈到佢架.
傳媒都係盡自己職責公布呢D消息俾公眾知,
警隊出問題就應該檢討下自己先, 無謂左賴右賴了...

做得差人,背過誓詞,出得學堂,市民就一定對警察的言行有所期望。如果一句「個別事件」或「警察都是人」來掩飾犯罪,就似乎太侮辱市民智慧。
引用:
原帖由 pbay 於 9-2-2018 10:23 發表

無犯錯又點會有文章俾人做 ? 日日都休班警當更警俾伙記拉, 俾法庭判刑, 呢D有晒紀錄無人屈到佢架.
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 pbay 於 9-2-2018 10:23 發表

2017年共有29名警員被拘捕
刑事15人
非刑事3人
海關/ICAC 11人

香港3萬5千個警務人員, 即係<0.1%
是否在合理模範疇內, 是否可接受, 標準因人而異, 見仁見智.
香港警隊操守及效率, 全球排名長年在所有監察及評審組織頭10%以內
全球有460個超過150萬人口既城市, 香港治安及個人安全排第9.
是否在合理模範疇內, 是否可接受, 標準因人而異, 見仁見智.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 9-2-2018 10:40 發表
做得差人,背過誓詞,出得學堂,市民就一定對警察的言行有所期望。如果一句「個別事件」或「警察都是人」來掩飾犯罪,就似乎太侮辱市民智慧。
我係市民.
屋企六代生於香港,
自己打份工豆份糧年年交足稅,
身家清白, 清楚明白香港居民基本權利及義務.

作為市民, 任何人都應該對警察的言行有期望.
以一己有限既見識或見解,
任何警察知法犯法, 都係背棄曾經宣誓遵從及維護香港法律.
但同時間,
整體上香港警隊對維護社會秩序所負上既責任及貢獻,
整體表現唔能夠用個別害群之馬或個別案件去以概論全.

唔覺「個別事件」或「警察都是人」這類用詞會侮辱我智慧,
因為不論正反左右去睇亦係事實.

數字其實睇唔到質既改變, 尤其近年監警會自己友多左, 9成市民投訴已經不成立,
加上高層包庇心態又旺盛, 幫到犯錯伙記盡,
咁既背景下仲有咁多人被捕, 入罪 (卸無可卸的嚴重case), 都真係幾大鑊.

引用:
原帖由 pbay 於 9-2-2018 13:53 發表
數字其實睇唔到質既改變, 尤其近年監警會自己友多左, 9成市民投訴已經不成立,
加上高層包庇心態又旺盛, 幫到犯錯伙記盡,
咁既背景下仲有咁多人被捕, 入罪 (卸無可卸的嚴重case), 都真係幾大鑊.
統計學的學問真的要北望神州
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 pbay 於 9-2-2018 13:53 發表
數字其實睇唔到質既改變....9成市民投訴已經不成立
用回師兄既邏輯, 既然數字其實睇唔到質既改變, 那0成或10成市民投訴不成立都意無意義.

Fraser Institute 全球人類自由指數在加拿大
Legatum 全球繁榮指數在度拜
WEF 世界競爭力報告在日內瓦
WJP 世界正義工程法治指數在華盛頓
UN ICVS報告在聯合國唔知邊忽
EIU經濟學人安全城市指數在倫敦

統計學的學問沒有必要來自神州

乜背誓詞只係一個Procedure嚟㗎?乜我哋納稅出糧俾佢,佢就可以出賣專業去犯法㗎?乜你玩槍有糧出㗎?乜你連職業操守同知法犯法嘅字義唔知點解呀?
依你所說,我們不可以對以下的從業員有期望:
差人:唔好期望佢接到波時,可以以客觀持平的態度去處理Case;落更時唔犯法;
醫生:唔好期望佢醫好你嘅病,等你平平安安出院,醫死人就「個別事件」,同個死者只係「死於不幸」;
律師:唔好期望佢上庭同你撐,而係頂多幫你求情?
乜嘢叫一竹篙打一船人(竹篙呀,識唔識字呀?),以上嘅期望好過份咩?定係你要求低咋?原來「和稀泥」式番工等收工先叫做「合理期望」?
引用:
原帖由 MG-42 於 10-2-2018 02:00 發表

這就是你一竹杆打一船人既理據??   咁你是否同意玩氣槍冇好人?(包括你)  因有氣槍玩家用槍射過途人
究竟世界上還有神嗎?

好,又到黑歷史互爆大賽時間
唔講由三年困難時期到文革當中的死亡人數,因為肯定有人有正史唔信信野史
亦唔講成大本《關於建國以來黨的若干歷史問題的決議》基本上討論曬要討論的平反問題

講下中國人口史,1900年中國的戶籍人口大約是4.5億,1919年是大約5.0到5.2億。而1949年的人口是5.4億,1957年的人口是6.4億。
即係滿清末年的十年人口增長了五到七千萬,中共上台後七年多人口增長了1億
而民國那三十八年人口才增長了二千萬到四千萬。即相當於每年0.1左右的增長率。

在當時的醫療和避孕技術條件下,正常的人口出生率應該為3.7%到4.3%之間,而自然死亡率應該在1.5%到2.0%之間。也就是說,民國38年,可能有2%左右的非正常死亡。一年要死將近一千萬人,38年累計有三億非正常死亡。饑荒、戰亂、貧困以及傳染病蔓延等應該是主要的死因。因為民國那38年裡一共只有7年沒有大的饑荒,3年沒有戰亂。
重點:民國三年的和平好大程度同我洪憲皇帝有關。

中共上台後,最多只係三年饑荒,這與農業化轉型工業化有關,無話可洗。倒是民國的31年(三十一年,是有三十一個一年的饑荒)饑荒比較迷。
另一重點:79年前中國人平均壽命增長大規模提高係1968年,應該同老毛本《赤腳醫生手冊》有關

黑共產黨是潮流,但讀歷史讀到鐘意國民黨,應該同做神父做到有性病一樣難能可貴

6 個讚好! TOP

又講返共軍同日軍關係。
好多人話毛澤東多謝架仔侵略,單純睇書睇半段。基本上睇返所有「多謝」,都係指「日本人打中國,令中國人民團結打日本」
當然仲有人唔明,又舉個例子

再唔明都冇辦法,「你永遠無法叫醒一個裝睡的人.JPG」

戰後大家計返數,蔣經國計到國軍斃傷日軍87萬人,共產黨計自己八路、新四斃傷50萬人上下,日本自己估計傷亡有133~150萬人
數量大致準確
問題在於上述係純種「太君」,仲有大量偽軍未計數。當然同得偽軍打的,都係係敵後活動的八路、新四了。
共產黨自己唔計,日本人唔當偽軍係人都唔計,國民黨覺得醜唔計,依家居然有學棍直頭都唔計
好在台灣早有《偽軍》一書作研究,否則真係有人為左黑共而唔計
PS有人話抗戰後共產黨大量收偽軍入伍壯大實力,只可以話兩邊都有做。國民黨果邊所有「暫編」字頭都係前偽軍部隊,陳誠落的ORDER

5 個讚好! TOP

按記錄統計二戰8年間中國人口死亡數字大概是1500萬人,若純粹估值最高為5000萬人。
以時空計8年38年的21%, 以偏中高值3000萬二戰死亡人口計,那是38年間3億非正常死亡率估值的10%

發新話題