18 12
發新話題

[VFC] [討論] VFC 417/G28 GBB尾通鬆問題

[討論] VFC 417/G28 GBB尾通鬆問題

話說另一個post大家討論緊VFC D野得唔得 引發到我終於出喱個post同大家討論下
VFC話好得 我講唔出口:話佢好唔得 我都講唔出口
我都只能說 "點都係_住買嫁啦"

有可能喱個post有可能會引起罵戰 但請各位理性討論
我真心想知係我有問題 定係VFC有問題
我都諗左好耐應唔應該公開 我都怕有方丈大人2號
案情如下
(長文多字)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

話說 VFC出417當時 我已經話"出G28 我實買"
所以一有風話會出 我好興奮
話有得訂 我唔係香港都叫朋友幫我比錢訂
一話有貨 我收工即時仆去拎

有日係屋企玩玩下發現尾通好鬆 比少少力一郁就檸得郁 同時一路有個問題"end plate上面個細窿有咩用呢?"
之後就發現有D問題喎 出埋食奶?唔會上得緊嫁喎 就咁迫粒nut埋end plate同槍身無用嫁喎
問左幾個417用家 話417甩通係一直?問題 解決方法就係大量鑼絲膠
我仲出埋WXC 佢支display都係條通一檸即鬆
然後就開始研究爆炸圖 諗自己係咪miss左D野
我好似發現左D野 於是send左個email卑佢客服
email遮完個人資料 我原汁原味送卑大家

*其實都10月中o既事 之後都無時間再追佢

Email 1 & 附件

Email 2
客服姐姐第一個回覆

Email 3

Email 4&5

Email 6
亦係最後一封email 佢無再覆我 我都無時間再追

VFC最後無報過價比我 亦無正面咁回應過我o既問題 我亦唔覺得佢地o既"回應"係百份百真話
我今日睇返佢地官網張417爆炸圖 改左更新日期做2017年10月尾 而我踢爆佢係10月中 是巧合嗎? 我不知道
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

其實都10月中o既事 之後都無時間再追佢
大家覺得我o既分析有無錯? 我寫到自己咁勁咁 其實都只係拋緊佢;
如果大家覺得VFC有問題,大家覺得仲應唔應該再追落去??

自問真係好少email咁好語氣 係公司都無
最失策係無cap低佢14年版件417爆炸圖
又自問好無大志地咁等緊佢支G3

1 個讚好! TOP

我第一樣諗到既問題
即佢算唔算係間接認左原設計有bugs?
而原廠設計有bugs 唔係應係免費比件更換咩?
唔係貪果一百幾十

引用:
原帖由 jn_jona 於 31-1-2018 23:56 發表
我第一樣諗到既問題
即佢算唔算係間接認左原設計有bugs?
而原廠設計有bugs 唔係應係免費比件更換咩?
唔係貪果一百幾十
我都係咁話
又唔係貪你一百幾十
想你比個合理說法我啫
點知你走去學人做死雞

其實我建議你係arms熱再開一個post
然後再附送一封新的mail 追問一下有沒有下文

引用:
原帖由 sam524 於 31-1-2018 23:59 發表

我都係咁話
又唔係貪你一百幾十
想你比個合理說法我啫
點知你走去學人做死雞
即係咁 咁大間公司衰左未認囉
只係粒配件仔 有邊間台廠未試過出事件換件

識得師兄因爲枝417而以後唔玩vfz
其實我好欣賞佢既做法
因為我係一個話臭又要奶既人

搭單分享下一件事

14年果陣, 買左支頭水既vfc mp7, 之後冇耐, 上wgc 個網發現有好多原裝件買啦...

咁無意中發現左08-32 e 條pin,

(VFC Original Parts - MP7 GBB Solid Pin 3x27 ( 08-32 ))
https://www.wgcshop.com/products ... =&view_choice=b

我以為係上落槍身果d 啦, 就買左番黎試(因為我本身對空心pin比較反感), 試左好多地方, 都係冇位比我裝e條pin

咁之後睇番爆炸圖啦

https://www.vegaforce.com/downloads/MP7A1_GBB_0802.pdf

佢又有e條pin 係度(係槍身內框尾部)

之後去armscool 睇左e 篇拆解文好多次(條pin 冇出現過x1)
http://www.arms-cool.net/forum/v ... 3Ddigest&page=1

睇埋外國玩家既拆解片(條pin 都係冇出現過x2)
https://www.youtube.com/watch?v=1Dnp7I6OW3c
https://www.youtube.com/watch?v=9Ck-GA5fGgo

我自己又拆裝過好多次(條pin 都係冇出現過x3)

都係搵唔到08-32 到底放係邊

我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 1-2-2018 01:34 發表
搭單分享下一件事

14年果陣, 買左支頭水既vfc mp7, 之後冇耐, 上wgc 個網發現有好多原裝件買啦...

咁無意中發現左08-32 e 條pin,

(VFC Original Parts - MP7 GBB Solid Pin 3x27 ( 08-32 ))
https://www. ...
V記我自己都係第一水MP7...不過懶得拆槍睇下有冇條PIN了

因為好似FNX-45頭水都係一樣...個拋殼勾一樣入少左條彈弓仔(PARTS LIST係有)...所以個拋殼勾唔識郁

係之後有師兄開箱之類甚麼的有提到先自己CUT返條彈弓仔入去...聽聞之後D貨好似有裝返

另照睇相的話...MP7條PIN應該係裝在後面個窿度...

但感覺0個個位裝唔裝好似冇乜分別...所以可能係咁最後抽起左又唔一定...要睇下有冇師兄爆開支新版睇睇先知

引用:
原帖由 sam524 於 31-1-2018 23:32 發表
話說另一個post大家討論緊VFC D野得唔得 引發到我終於出喱個post同大家討論下
VFC話好得 我講唔出口:話佢好唔得 我都講唔出口
我都只能說 "點都係_住買嫁啦"

有可能喱個post有可能會引起罵戰 但請各位理性討論
...
G28我未買...但睇完師兄個POST就拆下支417睇睇(15年版)

入面粒野同師兄一樣係舊版冇突出鎖住塊片

但我自己支417就未試過條BUFFER TUBE鬆...因當初買入時第一次拆槍要兩個人先扭得鬆個NUT

之後裝返鎖緊正常操作下打到而家都未鬆過...期間有單發有開FULL AUTO(如果搵對腳夾住支槍夾硬扭個尾托另計)

所以極度懷疑係某D批次D數有問題之類但都照出貨...情況類似我HK45C 個POST咁...只係個飛機座D數差左少少就炒爆隻飛機

講返師兄個情況...我覺得好難入到V記...因網上搵過圖片...真鐵塊片都係有D有個窿...有D冇個窿...V記大可以話因像真而有個窿...唔需要解釋係功能定係設計有BUG

另支417內部本身存在唔少問題(15年版...新版唔知有冇優化)...攪完自己0個支後曾經諗過出POST...因朋友叫我幫佢攪埋佢0個支可順便影相...但之後朋友退役懶得攪就放棄了

引用:
原帖由 Kwind 於 1-2-2018 08:45 發表

G28我未買...但睇完師兄個POST就拆下支417睇睇(15年版)

入面粒野同師兄一樣係舊版冇突出鎖住塊片

但我自己支417就未試過條BUFFER TUBE鬆...因當初買入時第一次拆槍要兩個人先扭得鬆個NUT

之後裝返鎖緊正 ...
聽你咁講完
我真係覺得佢地係亂黎 錯左自己都未必知
無人發現之後嘈佢就更加唔理
有人發現先補鑊 但同時唔認死
其實佢地試過自己d野未

同樣都係台灣廠 我們牌係唔掂
但人地價錢算係反映到質素
你VFC賣5千5支槍 比d咁嘅野我想點

引用:
原帖由 sam524 於 1-2-2018 09:03 發表

聽你咁講完
我真係覺得佢地係亂黎 錯左自己都未必知
無人發現之後嘈佢就更加唔理
有人發現先補鑊 但同時唔認死
其實佢地試過自己d野未

同樣都係台灣廠 我們牌係唔掂
但人地價錢算係反映到質素
你VFC賣5千 ...
其實佢地試過自己d野未  <==你呢句之前都有師兄講過

以之前HK45C計...如果佢地試返廿飛先出廠...應該一大堆已經爆飛機出唔到廠

另外如果你覺得5千5都咁...其實再貴D既SR-25條BOLT一樣危危乎

如果話價格反映質數...我覺得V記價格其實係比左一部份價錢去買拉臣買MARKING

你睇佢自家刻字支AR幾咁抵玩就知...之前曾經減過價唔洗二千蚊就有得玩

其實玩左V記D槍咁耐都知同改槍一樣...換左一件鋼零件...又到第2個位損耗

將第2件換埋鋼又到第3樣有問題...結果攪攪下就全部換晒...但全部換晒又唔等於一定順...仲要睇手功

感覺就係V記年年改版既原因...雖則話有改版點都好過唔改...但真心希望改快D一步到位

個系統都出左咁多年...到近呢兩年先叫合格...不少後起既都已經追過左...真係係睇V記想做大佢定係只想安於現狀

昨天漏夜搵番支槍櫃深淵的417 16 寸,
尾plate 一樣是沒有凸點的,同樓主果個狀況一樣。
但尾通又出奇地實 ( 雖然我打左唔夠十匣 )。
支槍 16 還是 17 年買的。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Kwind 於 1-2-2018 09:32 發表

其實佢地試過自己d野未   
雖然自己沒興趣hk45ct,但都有睇個post,
初期第一水齊marking 果陣有批師兄話三匣必爆飛機...
但遲幾天買的師兄又冇事...當時已經相信v 記有一批「問題飛機」照用照去貨...
雖然v 記冇回應過但主觀相信係,說實自己都是做商業的,貨有問題照去絕對不會發生我身上...
一定係直接丟,尤其是在下做可以吃的,食壞人個價絕對貴過你丟貨好多好多。

fns 9 又是呢個情況,hammer 出模一定是錯的頂死fire pin,在下不知現在有沒有改,
但其實唔洗開槍,隊個匣入去已經一定知唔妥。身邊有都買了fns9 都說好難插匣,應該不是個別問題。

當年VV 如 v 記相比我都會覺得v 記掂d ,但呢個概念自我玩過乜都流,p鳩凌,打字機之後已經逆轉左,
成日話VV D 料廢,但人家廢得黎打到..打到得黎唔係即刻爛,爛左有代理買番原裝件幾草野...
玩具就應該係咁... 唔洗你識飛但起碼比我玩一陣開心下先,爛之前可能我已經丟入櫃雪藏了。

馬記唔洗講,做玩具用工程級技術去做,相反v 記...如果佢層皮唔係叫靚,單論內部... 又值幾多錢呢...

VV 最發奮圖強果陣正係台灣同香港都鬧緊佢垃圾果陣,
某名句曰:當你被憎恨,你不得不變強。
VV 是做對了,但將來不知,這要看老闆的遠見,知否不進則退這個鐵律。
坐食遲早山崩,V 記似乎在行這條路,
他日如果一個逆轉 H&K/ FN 的拉臣唔比V 記做,以後V 記出白板槍,到時真係買定花生睇SHOW。
豐衣足食有本錢改進時不改,難道到他日彈盡糧絕先玩革新?
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 1-2-2018 10:47 發表
昨天漏夜搵番支槍櫃深淵的417 16 寸,
尾plate 一樣是沒有凸點的,同樓主果個狀況一樣。
但尾通又出奇地實 ( 雖然我打左唔夠十匣 )。
支槍 16 還是 17 年買的。
我打左兩匣就鬆了
市面又無762尾通的工具
我真係食奶嘅力都用盡都無用
宜家都係用海量鑼絲膠了事 亦唔想再去試檸佢
但我覺得點都係治標唔治本 支槍大blow back 終有一日會再鬆
不過好彩G28無得打full auto

[quote]原帖由 sam524 於 1-2-2018 11:50 發表

其實市面係有可以用落762尾通既工具...不過唔多咁解

如果真係搵唔到...亦可自己DIY

HK槍我覺我算好扭了...可以用個環中間D圈圈扭...已經好扭好多

附件

1-2-2018 12:28

1-2-2018 12:28

我支417初出即買(嗰日中環仲放煙霧彈慶祝)好彩到而家條尾都仲實淨

18 12
發新話題