發新話題

[認真] 九巴大埔公路翻車 19人當場死亡

引用:
原帖由 Dave 於 10-2-2018 22:29 發表
RIP.. 唔好話馬後炮..在下日日渣車番工,
眼見近年九巴車長駕駛真是態度愈來愈惡劣,大車蝦細車閘頭,雙線時長期踩右線時有發生...

以前就B2 /B1 去關口的單層巴最無品又閘又抽頭趕住死(而家都係),
其次係城巴 ...
鬼咩,好多人都唔會讓巴士出
見巴士想出仲踩快d驚死跟住巴士會蝕咁

以前曾經有記者影人自焚全程,近距離都完全唔阻止個人點火,影住佢死

有可能係如果無法子影到當時真相 就會無左份工 然後全家餓死
反正香港既運作方式以利益為先 道德觀?
學校課程好似無教過 好人考試唔會有多啲分數

呢啲老而不死又係應該要負責。而家啲乘客,俾嗰十元八塊扮大爺,同個巴士司機嘈,而又遇著個失控司機,一俾油送哂佢哋上路。

究竟世界上還有神嗎?

而家有時放假出旺角,搭吓巴士出去,永遠都見到巴士入面貼招聘廣告,個待遇簡直差到睇都費事睇。開工又早,收工又遲,又追更、又特更,個價錢咁樣真係搵鬼做。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 11-2-2018 11:29 發表
而家有時放假出旺角,搭吓巴士出去,永遠都見到巴士入面貼招聘廣告,個待遇簡直差到睇都費事睇。開工又早,收工又遲,又追更、又特更,個價錢咁樣真係搵鬼做。
所以明知佢駕駛紀錄有問題都要請佢。

引用:
原帖由 hang2 於 11-2-2018 12:11 PM 發表

當然要請啦 如果唔請夠人唔通要叫果班係背後分紅既管理層去開咩
反正出左事 以依家表面睇係司機攬晒上身 好多出於管理決政問題 有幾時見過會拉管理層去坐牢
總之乘客俾左錢就有權發脾氣 巴士公司請車長前應該先送晒班人去深山少林學冥想 接受情緒培訓

人手不足、條條Route都有指定時間開車,唔夠人唔通搵HR、IE啲PK揸咩?
引用:
原帖由 hang2 於 11-2-2018 12:11 發表

究竟世界上還有神嗎?

總之乘客無L頼,攔車、X巴士司機;
司機又谷住道氣做,又驚俾人投訴、又驚遇襲。
公司闊佬懶理,有乜嘢錯,都係司機錯,客永遠大膠哂,俾又俾雞碎咁多。
似乎唔食過夜粥都唔好揸巴士。
引用:
原帖由 0o0p 於 11-2-2018 12:24 發表

當然要請啦 如果唔請夠人唔通要叫果班係背後分紅既管理層去開咩
反正出左事 以依家表面睇係司機攬晒上身 好多出於管理決政問題 有幾時見過會拉管理層去坐牢
總之乘客俾左錢就有權發脾氣 巴士公司請車 ...
究竟世界上還有神嗎?

R.I.P.無辜的死者.

引用:
原帖由 48191 於 11-2-2018 12:37 發表
人手不足、條條Route都有指定時間開車,唔夠人唔通搵HR、IE啲PK揸咩?
而家文職同站長都要去考巴士牌,否則升職無望
搵HR去揸車都唔係冇可能

唉,唔再改善福利同人工,搵Management 自己揸不是夢。
引用:
原帖由 type38 於 11-2-2018 13:15 發表

而家文職同站長都要去考巴士牌,否則升職無望
搵HR去揸車都唔係冇可能
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 0o0p 於 10-2-2018 23:52 發表
其實會唔會車頭人太多 你要知道 好多人成日俾完錢就咁企係樓梯附近
塞到車頭一堆人 左邊鏡經常睇唔到 乘客大膽照企唔讓 車長又繼續開
特別係D時間限定班次 我相信一定迫滿人
之前有個仆街同事,日日打電話投訴巴士早左3分鐘~幾十秒到站,搞到佢追車尾上唔到特別車.就算上到車都死迫上左邊車頭,仲屌9車長話,我打過上運輸處問,話只要唔遮到視線就得,但佢條仆街肥到西咁,
otf

引用:
原帖由 gtoray 於 11-2-2018 07:12 發表

鬼咩,好多人都唔會讓巴士出
見巴士想出仲踩快d驚死跟住巴士會蝕咁
以前睇個一個郊通意外survey在先進城市之中! 香港司機普遍駕駛態度比較傞: 冇禮貌;衝黃/紅燈;唔打燈轉缐;繁忙時間cut缐打占; 其中一㨾係唔讓車出缐!

外國學校有敎駕駛時基本要‘禮讓 - 讓車出線’, 轉缐前摺慣打燈!

發新話題