發新話題

CID 配槍

引用:
原帖由 新手一隻 於 13-2-2018 10:51 發表

no,你講緊DA/SA。DAO係下下都要扣雞拉錘落錘。
sorry
係我未瞓醒誤眾

引用:
原帖由 ++朗++ 於 2018-2-13 10:23 發表
雖然唔同原理
不過似乎P250只係P320 ge一個過渡
其實都睇到P320好多地方都沿於P250

P320有modular design
基本上你點砌都得
已經fit到唔同部門ge要求
除非你話指明要DAO
咁就冇得好講啦
其實 internal strike 的手槍, 只要加大板機磅數, 已經可以做到 dao 的要求。更沒有external hammer 的缺點。

很難理解為何當時警方不選用glock
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 屈濕 於 2018-2-13 09:59 發表
Double Action Only其實係米即係每次pull trigger都係double action,好似左輪咁樣

士拉往復只影響退殼及上膛

擊金追復位

引用:
原帖由 屈濕 於 2018-2-13 09:59 發表
Double Action Only其實係米即係每次pull trigger都係double action,好似左輪咁樣
https://www.youtube.com/watch?v=jk189AKL_vc

可留意 hammer
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 magichour 於 13-2-2018 11:42 發表

其實 internal strike 的手槍, 只要加大板機磅數, 已經可以做到 dao 的要求。更沒有external hammer 的缺點。

只要係人所做的判斷當然不一定每次都做對。香港警方自身亦有近30年使用Glock的經驗。

只要Glock或同類Striker手槍在可預見的未來繼續流行,跟大隊亦係遲早的事。

引用:
原帖由 magichour 於 13-2-2018 11:42 發表

唔用Glock! 當年呀一哥連換槍都唔想! 只係DS停產至買新槍, tender最平咪P250! 嚴G17 Gen3貴! 又怕班CID唔慣用Glock Safe Action個系統! 話怕可能易走火!

引用:
原帖由 MG-42 於 14-2-2018 07:47 發表

G17都兼貴,250應該平唔得太多嘛.. CID都應該唔係好多人?  唔明點解一定要DAO? 其實DA已經好安全,何況CID不是普通警察,查案危險起上來真係要用槍既機會高好多
高層的槍械智識不一定比我們多...
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 horenhim 於 2018-2-14 09:41 發表

高層的槍械智識不一定比我們多...
永遠就係咁,高層坐office,下面個班就係前線,高層個班唔一定明白下面需要D咩

引用:
原帖由 rho837 於 14-2-2018 01:21 發表

唔用Glock! 當年呀一哥連換槍都唔想! 只係DS停產至買新槍, tender最平咪P250! 嚴G17 Gen3貴! 又怕班CID唔慣用Glock Safe Action個系統! 話怕可能易走火!
glock都嫌貴…

引用:
原帖由 ++朗++ 於 14-2-2018 10:23 發表

glock都嫌貴…
美軍M17手槍招標 SIG報價都是比Glock低
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 ++朗++ 於 14-2-2018 10:23 發表

glock都嫌貴…
會唔會支槍在香港,有走火紀錄,所以不被取選呢?

引用:
原帖由 rho837 於 14-2-2018 01:21 發表

咁Glock又真係走過火幾次, 收工未清彈就reset出過幾次事

引用:
原帖由 七點六二 於 2018-2-13 09:00 發表

好似幾年前有位女CID 退膛時走火...
呢單?

https://hk.news.appledaily.com/l ... le/20051016/5314261

發新話題