發新話題

CID 配槍

引用:
原帖由 rho837 於 2018-2-14 01:21 發表

唔用Glock! 當年呀一哥連換槍都唔想! 只係DS停產至買新槍, tender最平咪P250! 嚴G17 Gen3貴! 又怕班CID唔慣用Glock Safe Action個系統! 話怕可能易走火!
P250 為左搶佔市場, 開低價搵人做白老鼠唔出奇。
既然選擇最平, 咁咪要做白老鼠囉。

之前都有不只一單 mp5 走火事件, 睇黎 mp5 都唔適合香港警方用。
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 kornhill401 於 2018-2-14 11:24 發表

會唔會支槍在香港,有走火紀錄,所以不被取選呢?
Mp5 都走過幾次火。所以香港警方唔應該用 mp5?
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

回覆 47# 的帖子

唔係你想用就用,係人地唔賣比你

引用:
原帖由 magichour 於 14-2-2018 12:58 發表

呢單?

https://hk.news.appledaily.com/l ... le/20051016/5314261
現場消息指,姓鄒女警在練靶場的第四號靶位置就位,同時射擊的還有另五名同袍,她採取右膝觸地跪姿,使用的是一支 Glock19曲尺手槍,放在右腰的槍袋,當指揮官哨子一響,各人拔出佩槍,其時鄒手槍的保險掣已打開,懷疑她右手拔槍時,手指拔到手槍的扳機,登時走火發射。
----------
Glock何來保險掣 ? 記者真係....

chambered carrying + 金手指下話 ?

引用:
原帖由 MG-42 於 14-2-2018 14:50 發表

始終DA槍decock左安全過Glock... 如果冇忘記decock
DAO既好處正正每一下都自動decock,
收槍唔洗decock, 比起glock 點都安全d既

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 13-2-2018 11:18 發表
用USP好過..
其實講安全USP係幾好,
有明鎚, 一睇就知道有無cock槍
拋殼勾有紅點做chamber indicator
有decocker, 有safety, 可first round DA
可以chambered and lock 又可 chambered and decock

後續P30握把人體工學更好, 仲有DAO版(無safety), 專俾執法機構用
挪威, 德國, 部份瑞士用緊
可惜貴

引用:
原帖由 pbay 於 14-2-2018 16:50 發表

其實講安全USP係幾好,
有明鎚, 一睇就知道有無cock槍
拋殼勾有紅點做chamber indicator
有decocker, 有safety, 可first round DA
可以chambered and lock 又可 chambered and decock

後續P30握把人體工學 ...
我好想KSC/KWA會出P30

引用:
原帖由 tf141 於 14-2-2018 17:05 發表

我好想KSC/KWA會出P30
same here

引用:
原帖由 pbay 於 14-2-2018 17:12 發表

same here
我自己有買System 7版本既USP Compact同埋MK23,對KSC既H&K系列好有信心

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 14-2-2018 07:47 發表

G17都兼貴,250應該平唔得太多嘛.. CID都應該唔係好多人?  唔明點解一定要DAO? 其實DA已經好安全,何況CID不是普通警察,查案危險起上來真係要用槍既機會高好多
其實警察張單唔算细呀! 因為個套餐係長賣長有呀! 同時接到HKP張合约對公司在亞洲業务形象有利, 當年美國H&K好重視香港警察呢張tender! 美國SIG中標後搞到比美國H&K告到SIG要賠錢!

因為當年香港張Tender個要求係要支新槍要有COLT DS個trigger pull標準! 所以SIG用P250 DAO就合到格! 當年一哥好正規以最底價標為赢取合约 !

當然識用槍都會避免用DAO呢啲垃圾系统 !

1 個讚好! TOP

VVE 好似出P320! 等P320重好啦!

引用:
原帖由 rho837 於 15-2-2018 12:49 發表

其實警察張單唔算细呀! 因為個套餐係長賣長有呀! 同時接到HKP張合约對公司在亞洲業务形象有利, 當年美國H&K好重視香港警察呢張tender! 美國SIG中標後搞到比美國H&K告到SIG要賠錢!

因為當年 ...
會唔會就可能HKP用左P250c,所以H&K唔再供應MP5比HKP. Thx for sharing.

發新話題