19 12
發新話題

[認真] 中國製造火炮出事

中國製造火炮出事

今次係印尼佬唔識用,定係炮彈識轉彎?
http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news ... 0518_17011_001.html
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 MG-42 於 11-2-2018 21:24 發表
士兵使用中國製的「巨弓」火炮射擊目標靶時發生故障,誤射另一個方向,多名士兵走避不及。

人手控制都會誤射另一個方向 ?   古惑的槍??
調查報告話佢炮個俯仰機構當中一個齒輪出問題,擰去仰角時候反而轉成平角

另外印尼人o係16年珠海航展嗰陣同Norinco落單,買90式雙管35mm高射炮,話係用黎替換23mm同37mm,因為兩個口徑既高射炮已經用佐超過12年,原廠都無做

今次真係「古惑的炮」喎!
中國製造的軍備真係估佢唔到......
引用:
原帖由 Hamlet 於 11-2-2018 22:36 發表

調查報告話佢炮個俯仰機構當中一個齒輪出問題,擰去仰角時候反而轉成平角
究竟世界上還有神嗎?

軍備呢家野除左睇參數,亦都好講求保養同用家架嘛
當年一個伊拉克一個美械裝甲師可以比ISIS用輕步兵圍殲,美國製造的軍備真係估佢唔到
印度佬一堆幻象經常開開下趺落街,法國製造的軍備真係估佢唔到
中東戰爭同阿拉伯之春入面,T系列經常被爆,俄國製造的軍備真係估佢唔到

總之軍備真係估佢唔到

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 12-2-2018 00:15 發表
今次真係「古惑的炮」喎!
中國製造的軍備真係估佢唔到......
問題係大陸類似型號退俾後備軍民兵用,生產日期仲舊過印尼佬既都冇事

印尼佬空軍試過駕駛F-16 o係跑道反肚,【蠱惑的機】

引用:
原帖由 Hamlet 於 12-2-2018 01:39 發表

問題係大陸類似型號退俾後備軍民兵用,生產日期仲舊過印尼佬既都冇事

印尼佬空軍試過駕駛F-16 o係跑道反肚,【蠱惑的機】
請問反肚係幾時的事? 等我上綱查下有無“美佬製造火炮出事”之類的頭條。。。

引用:
原帖由 olw0978 於 12-2-2018 07:42 發表

請問反肚係幾時的事? 等我上綱查下有無“美佬製造火炮出事”之類的頭條。。。

17年3月既事

難怪孤漏寡間,呢度無專題報導

齒輪點樣錯方向 ?
呢d基本野都會整錯 ?  大陸野係流流地但未至於咁流掛 ?
定係印尼軍佬拆開維修之後裝錯 ?

引用:
原帖由 pbay 於 12-2-2018 10:15 發表
齒輪點樣錯方向 ?
呢d基本野都會整錯 ?  大陸野係流流地但未至於咁流掛 ?
定係印尼軍佬拆開維修之後裝錯 ?
elevation mechanism malfunctioned.
斷估即係如H大佬所講,
原本應該向天,
機械出事變o左平射..

上年五月的事,操作同埋保養問題都入中國數抽水,樓主都真係好野

19 12
發新話題