發新話題

粉嶺兩死車禍遭質疑放「人肉路障」 警稱示意慢駛合乎規則

引用:
原帖由 tf141 於 15-2-2018 12:55 發表

唔係發生起自己身上,當然幾偉大幾好聽既說話都講得出
假若你係果位交通警,截停一架高速逃走中既車係你既責任,我就真係好想睇下你有咩萬全之策可以兩全其美,萬無一失
咁保障其他人的安全為上,定大SIR GE 指示為重?

引用:
原帖由 tf141 於 15-2-2018 12:50 發表

你攪清楚先,係果位交通警/普通人既眼中,個司機開快車既目的係逃走,唔係撞人,所以用公路上既其他車可以阻止佢逃走,逼佢停低
而一班人持鎗犯案,佢持鎗既目的就係想傷害他人,咁當然冇理由再推人上前啦
另外 ...
一定係留喺車度啦
如果啲人落緊車時架車撞埋嚟
擋都冇得擋

小弟表達能力有限
好多ching都講出重點

塞停架車係當時比較合適做法

引用:
原帖由 Contingency 於 15-2-2018 13:05 發表

咁保障其他人的安全為上,定大SIR GE 指示為重?
都係果句啦
就係因為要保障其他人既安全,所以先要截停架車
只係因為而家出咗事,你地先事後孔明啫

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 15-2-2018 14:03 發表

都係果句啦

"即時有危險" 還是 "有可能有危險"   危險D?

比喻為 "我依家要打你一槍" 還是 "我有槍o係身"  危險D ?
其實ching比喻得唔岩
封路既原意係要stop/減慢架車, 唔係要撞停架車
所以"即時有危險" 並不能成立

引用:
原帖由 MG-42 於 15-2-2018 14:14 發表

高速公路來... 高低盲位
暫且當作你的"即時有危險"是成立的
那請問還有什麼更好建議可停下該車呢?
到現在還是沒有反對的人提出建議, 不能提意見, 但只會反對, 跟小朋友"扭計"有什麼分別

PS 小弟也開車, 不覺得該情況不夠時間停車.  直炒埋去也是有可能的, 但不至於飛彈反轉, 明顯是司機不想停, 發現必須停時已經太慢

引用:
原帖由 tf141 於 15-2-2018 13:38 發表

都係果句啦
就係因為要保障其他人既安全,所以先要截停架車
只係因為而家出咗事,你地先事後孔明啫
聖經有講過不要效發法利賽人( 僞善者 )

凡他們所吩咐你們的,你們都要謹守遵行,但不要效法他們的行為,因為他們能說不能行。 4他們把難擔的重擔捆起來,擱在人的肩上,但自己一個指頭也不肯動。 5他們一切所做的事都是要叫人看見。。。

馬太福音

末世特別多
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 15-2-2018 14:28 發表

call車幫拖梗係搵附近在場最近巡警EU車.... 你講果D乜野要交通總部起身刷牙洗面上車幾耐果堆野冇意思...    你講到沙頭角其實會唔會最離地??   成個上水粉嶺大埔你覺得都冇EU車當值??
相信一架EU車都封唔到條路
就算封到, 也肯定會有其他道路使用者在路上, 咁同本身有咩分別?
另外, 如果逃亡車輛逃脫, EU車能開到120km/hr以上並追上?

有時唔係離唔離地既問題, 係根本唔work

引用:
原帖由 MG-42 於 15-2-2018 14:14 發表

高速公路來... 高低盲位
View from Google Map of the same location
從這張照片展示, 位置是路小上斜剛轉平路, 可以看得幾遠......(當然 google map車個cam高過其他車la...)

附件

15-2-2018 14:39

引用:
原帖由 MG-42 於 15-2-2018 14:28 發表

call車幫拖梗係搵附近在場最近巡警EU車.... 你講果D乜野要交通總部起身刷牙洗面上車幾耐果堆野冇意思...    你講到沙頭角其實會唔會最離地??   成個上水粉嶺大埔你覺得都冇EU車或警車當值?? 得沙頭角有車?
乜EU 唔係巡市區? 鐵騎巡公路?

在下見識少真係未見過成車EU 上公路截車抄牌
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 queen 於 15-2-2018 14:39 發表

View from Google Map of the same location
從這張照片展示, 位置是路小上斜剛轉平路, 可以看得幾遠......(當然 google map車個cam高過其他車la...)
相信200m 距離能看見吧??
根據英國車牌理論試, 車行70mph (113km/hr), 96m 能停下

這是我在網上找到的結果
150km/hr, 160m 能停下

http://www.brakingdistances.com

發新話題