發新話題

粉嶺兩死車禍遭質疑放「人肉路障」 警稱示意慢駛合乎規則

而且當高速車輛被路釘刺破車軚,相信更容易失控,對其他道路使用者造成更大危險。因為架車仍會滑行,只不過係車軚鐵磨咁解。所造成的影響可能比現在更多。

所以小弟覺得這事件係唔好結果,但於無其他更好方法下,警方做法不過不失

正反雙方論點各執,討論得黎又唔搬屋企人出黎,真係好帖

引用:
原帖由 ptqw 於 16-2-2018 20:05 發表

之前就搵車擋路
而家就set路釘

師兄,你好嘢
咪係囉。。。 元朗到粉嶺中途 可以去荃灣機場青衣 新田 錦繡花園 落馬洲 古洞 上水 聯和墟 幾時先到牽晴間
要擺幾多個路障?
個路障擺設係粉嶺分分鐘等成晚都係 得條毛

路釘係路障防止你被截查中發爛途跑。。唔係比你高速用。。高速沖過一定失控。。 駕駛者後果自負

引用:
原帖由 Lolanto 於 16-2-2018 20:45 發表
講開屋企人,琴晚團年,一圍

引用:
原帖由 Lolanto 於 16-2-2018 20:45 發表
講開屋企人,琴晚團年,一圍人有6架車要經理搞掂免費泊車。
因為响元朗,甘傾偈就好快講到呢個話題。
所有人結論都係會聽從警方指示,
唔係話成屋都係順民盲撑警方,
亦托賴我家族冇乜蠢人,
大家都覺得當無啦啦警察要舞你,
即係有事發生,而你係無足夠資訊去判斷情況,
甘是福是禍,就寧願留比警方去做決定,
有鑊佢揹。
相反乜都自把自為連合作都不齒甘高估自己,
Touch wood有乜事就只能一世對住塊鏡面對自己的判斷。

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 16-2-2018 17:19 發表

咁你呢個比喻是自打嘴巴了 , 你講正常人不會撞埋去 , 正常人更加不會開到140km/h拒捕逃走(未計之前記錄)...  一個好唔正常既疑犯,點可以以正常人既行為去判斷?

雖然你唔係當差, 但呀Sir唔係第一日做交通警有 ...
你好人好者,無啦啦見到差佬開到140雞咁腳走梗係唔正常啦
果條友周身案底,甚至好大機會果一刻都身有屎,俾差佬周到想走,有幾難理解?
但佢見住有車都唔收油隊埋去,就唔係一般邏輯可以解釋到

引用:
原帖由 MG-42 於 15-2-2018 14:03 發表

都係果句啦 , 危險都有分先後..

"即時有危險" 還是 "有可能有危險"   危險D?

比喻為 "我依家要打你一槍" 還是 "我有槍o係身"  危險D ?

Highway盲位兩線搵市民車做死車做路障... 走都走唔到 , 呢D ...
你咁樣講唔啱
因為”即時有危險”唔係係當時環境可以foresee得到,準備d表達我既意思,係當時環境foresee唔到,並唔出奇。
意思係交通警應該係想堵塞條路,令目標車輛冇路可逃,無法再繼續前進,呢個係我對是次事件”截停”既理解
而你地對”截停”既理解係利用公路上既車輛作為硬物physically強行停止一架140km/h既車,就好似一件避彈衣擋子彈咁
成件事既出發點係本質上有好大分別
從我既角度嚟睇,意識唔到嚴重碰撞既風險,並不出奇
從你既角度去睇,意識唔到嚴重碰撞既風險,根本係弱智
我相信呢個係雙方意見分歧既主因

6 個讚好! TOP

引用:
原帖由 tf141 於 17-2-2018 03:23 發表

你咁樣講唔啱
因為”即時有危險”唔係係當時環境可以foresee得到,準備d表達我既意思,係當時環境foresee唔到,並唔出奇。
意思係交通警應該係想堵塞條路,令目標車輛冇路可逃,無法再繼續前進,呢個係我 ...
師兄講得好好
就係截停你架車製做車龍堵塞條路迫佢減速,
同截停架車搵你做人肉路障擋住架百幾咪炮彈飛車既感覺

1 個讚好! TOP

1 個讚好! TOP

1 個讚好! TOP

1 個讚好! TOP

回覆 250# 的帖子

小弟明白
我諗我都係返火星啦,要FF嘅飛機大砲都搞得掂(你睇下警訊介紹EU,睇下係咪乜都有)

反正點處理對市民都有風險,什麼都唔做就最好
交警應該停定,同佢say goodbye

回覆 252# 的帖子

其實架警車攔路,咪造成交通阻塞,令原本3線剩下1線。啲車又唔會少左,
咁車咪擠塞在缺口處,當架在逃車輛高速駛到,一樣有機會撞慢駛嘅車。個效果同今次事件交警做嘅如出一轍
分別在於架車截車,同1個交警截車的分別

最前頭嗰個交警好似畀人隊屎忽受傷

發新話題