發新話題

粉嶺兩死車禍遭質疑放「人肉路障」 警稱示意慢駛合乎規則

引用:
原帖由 horenhim 於 13-2-2018 14:16 發表

要做過隻馬先可以做馬評家嗎...
還是比唔出意見你又話我無助事情發展咁樣呢?

不如你打去警局問, 估下阿sir點答你?
如果有人覺得他們是被欺壓的一群, 我相信他們會對你盡訴心中情!

https://www.hk01.com/ ...
當自己都提出唔到任何建議
又係咁批評遣責
呢啲叫強人所難

引用:
原帖由 Dave 於 13-2-2018 14:13 發表
....
又問番一句,應該出聲的議員這十年來做左乜,
人家SORRY 完就算,你班議員又收貨,唔怪得人HEA。
終於入戲肉.
唔係議員想收貨, 根本係"被逼收貨".

政府HEA, 正正係因為立會權力不足, 失去晒制衡力,
議員唔收貨, 以前可以提私人條例草案更改現有法律, 更改政府財政預算, 用特權法勒令失職官員上立會解畫;
依家議員無提案權, 修改政府議案又俾親共派阻擋, 連運用特權法勒令官員上立會都每次不獲通過,
變左開會只能齋吹, 只能口頭抗議,  政府又點會驚? 點會改好施政 ?

係邊個責任 ?  
咪佔議會大多數既親共派O羅.
咪削弱立會權力既政府O羅.

立會欠制衡力, 政府部門太大權, 做錯唔洗罰, 唔洗檢討, 一定會HEA做,
政府HEA做, 隨時害死升斗市民.

引用:
原帖由 pbay 於 13-2-2018 15:25 發表

終於入戲肉.
唔係議員想收貨, 根本係"被逼收貨".

政府HEA, 正正係因為立會權力不足, 失去晒制衡力,
議員唔收貨, 以前可以提私人條例草案更改現有法律, 更改政府財政預算, 用特權法勒令失職官員上立會解畫 ...
關咩事呢...
2008 年立會選舉,建制 11 席,泛民 19 席,獨立及無黨派 30 席...
賽車單野2009 ,當時根本是泛民主場,唔好乜都拉「保皇黨」黎講啦 :?

2018 年勢力分布套用番去2009 年再作結論,呢種思考方式好抽像

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 13-2-2018 15:32 發表

關咩事呢...
2008 年立會選舉,建制 11 席,泛民 19 席,獨立及無黨派 30 席...
當時根本是泛民主場,唔好乜都拉「保皇黨」黎講啦
因為仲有功能組別, 分組點票嘛, 功能組別大量"獨立無黨派"自動當選入去, "獨立無黨派"但親共的功能組別,
每次都阻住直選組別議員制衡政府

引用:
原帖由 pbay 於 13-2-2018 15:37 發表

因為仲有功能組別, 分組點票嘛, 功能組別大量"獨立無黨派"自動當選入去, "獨立無黨派"但親共的功能組別,
每次都阻住直選組別議員制衡政府
好的。當你計埋其他建制派都一律「反」泛民。
係占不到2/3 議席的情況下,不存在一營話事。
順帶一題在下找不到泛民對2009 年車禍作出的「交通規例改善」動議。
不知何來「建制反對」,可能是在下沒找到,如有資料歡迎提供ref。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 13-2-2018 16:00 發表

好的。當你計埋其他建制派都一律「反」泛民。
係占不到2/3 議席的情況下,不存在一營話事。
順帶一題在下找不到泛民對2009 年車禍作出的「交通規例改善」動議。
不知何來「建制反對」,可能是在下沒找到,如有 ...
咁要多謝sorry sir 2009年道歉得快, 承諾檢討, 唔使出到立會譴責, 特權法調查.
保皇黨飛身救波呢下野就唔洗出場啦.

反觀今時今日盧偉聰連出來解畫都費事, 因為佢心知立會反對派已經無晒制衡力,
點錯都動唔到佢分毫, 自然連做樣都懶.  

類似同類疑似超速駕駛案件會時不時不斷發生!

在香港一般發生車輛逃跑都是在Road Block截車情况下發生!

1) 警察可採用外國凸起爆呔板在改善Road Block之前后200米路面放致幾條爆呔板! 當遇上懷疑車輛衝過路墇就可以摇控打開爆呔板上凸釘! 爆哂呔車輛任由他走都唔會快得去邊!

2) Sent班警察去外國學下賽車及Defensive Driving! 等班警察知多啲高速行駛經驗同有關後果智識等等!

3) 政府起個國際级賽車場! 等班人可以去賽車場玩減小係街飛車!

4) 如果追唔到車! 太快太危險! 交由重案班同事付責!

5) 改善一下內部制度! 唔好用"業績-數字"向班打工仔施壓去跑數!

1 個讚好! TOP

其實我覺得唔好話路人要顧,瘋狂飛車GE人都要顧(車內搭客可能係非自願上車)
如果你覺得要D路人捱撞,不如你用槍打爆架車.
唔好話咩預期個車手見到車龍會停....有機會就係有機會

[quote]原帖由 rho837 於 13-2-2018 16:31 發表

在香港一般發生車輛逃跑都是在Road Block截車情

https://www.youtube.com/watch?v=srkpVznDUJ4
要睇到最後

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 loveless 於 13-2-2018 18:10 發表
[quote]原帖由 rho837 於 13-2-2018 16:31 發表

在香港一般發生車輛逃跑都是在Road Block截車情

http ...
可能架車啲音响唔得! 條友索K索到Hi成咁! 如果有勁音樂! 可能佢幻想自己個架係1500匹 R35 Alpha 12會渣得快好多!

引用:
原帖由 ++朗++ 於 2018-2-13 11:02 發表
上星期搶咗箱錢ge南亞幫, 追完一輪車都仲有一個在逃
唔追? 一個都捉唔到呀

其實追完post 我都睇唔到有啲咩更好ge方案提出
如果唔追, 個個都去打刧啦
反正只要市民有危險就唔會追嫁啦
那你覺得被撞的凌治乘客無危險?
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 ++朗++ 於 2018-2-13 15:14 發表

當自己都提出唔到任何建議
又係咁批評遣責
呢啲叫強人所難
如果基於市民生命安全而放棄不是建議
那亦是妄顧市民生命安全.
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 pbay 於 2018-2-13 16:10 發表

咁要多謝sorry sir 2009年道歉得快, 承諾檢討, 唔使出到立會譴責, 特權法調查.
保皇黨飛身救波呢下野就唔洗出場啦.

反觀今時今日盧偉聰連出來解畫都費事, 因為佢心知立會反對派已經無晒制衡力,
點錯都動唔到 ...
DQ 4 個民選的民主議員, DQ 其他民主議員參選資格, 有幾多支持民主的選民都無用.
政權對香港立法, 政制及司法的干預, 政權的真面目已經赤裸得不能再更赤裸.

1 個讚好! TOP

發新話題