發新話題

粉嶺兩死車禍遭質疑放「人肉路障」 警稱示意慢駛合乎規則

粉嶺兩死車禍遭質疑放「人肉路障」 警稱示意慢駛合乎規則

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180212/s00001/1518393993813

一輛七人車昨日在元朗區涉嫌違例被交警截查時,沿粉嶺公路高速逃走10公里,因警方封路收掣不及撞向被截停車輛,釀成5車連環相撞,七人車司機及乘客傷重死亡,另有4人受傷。有網民上載聲稱事發前一刻行車紀錄儀片段,顯示車禍可能跟交通警指示受撞車輛停下有關,但警方表示當時交通警員示意車輛慢駛絕對合乎規則。

What......................
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

唔好講咁多,睇下「普世價值」美佬點樣截哂成條街D 車去做肉盾再講野

https://youtu.be/eEqXJ5fxWqE?t=24
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 12-2-2018 12:09 發表
唔好講咁多,睇下「普世價值」美佬點樣截哂成條街D 車去做肉盾再講野

https://youtu.be/eEqXJ5fxWqE?t=24
下! 又關美國事!
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 horenhim 於 12-2-2018 12:13 發表

下! 又關美國事!
香港興,三句唔埋就睇下外國點做,之後再丟香港班9 官 / 黑警

之後外國原來做得仲衰時就話香港同人冇得直接比較,或者再黎就係話:鬼唔望下次比人撞死既係你屋企人。

BTW 有人受傷冇人想,
但又要嚴己嚴人,
既然覺得警方做得不妥,又有冇其他選擇?

1 - 設立多架警車的路障,比傻佬撞 ( 請先解決時間問題,瘋狂駕駛中 ),不過設得路障都係會有市民停車係度...除非可以等全部市民過哂再9 秒9 SET BLOCK 岩岩好攔住個狂駕者
2 - 由佢走 ( 萬一條友撞死其他人邊個埋單? )
3 - 搵架直升機上面整個M82 狙擊手一槍打爆佢個車頭 ( 我見何里活的戲係咁,應該唔難 )
4 - 全香港電台播獅子山下,期望車手知錯能改

真心唔知點做先岩

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

4 個讚好! TOP

警察聰明 識得就地取材建立路障
如果用警車黎攔截 有任何損傷咁反而要用納稅人既錢

引用:
原帖由 Dave 於 12-2-2018 12:19 發表

香港興,三句唔埋就睇下外國點做,之後再丟香港班9 官 / 黑警

之後外國原來做得仲衰時就話香港同人冇得直接比較,或者再黎就係話:鬼唔望下次比人撞死既係你屋企人。

但又要嚴 ...
警察保護市民不是首要責任嗎? 這是常識吧, 不用問美國!
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

用旦克攔車。

附件

12-2-2018 12:41

引用:
原帖由 horenhim 於 12-2-2018 12:27 發表

警察保護市民不是首要責任嗎? 這是常識吧, 不用問美國!
其實睇番車CAM 尾片,架車個速度冇140 都150 KM,衝到上黎都 4~ 5 秒,明顯冇收油又以為夠位而自己手車又屎,
扭來扭去成架失控直撞前面凌治。睇番地圖成條粉領公路根本一條直線,無咩灣位,好難話睇唔到前面路面狀況(PS. 尋日天朗氣清,日間 )。

在下認為是個傻佬司機以為夠位過踩恆油衝點知自己撞死自己。
成條粉領公路幾乎是一條直線3, 4 公里,前面慢車一公里外都已經望到,唔渣車既可以坐架巴士去望下。

係01 同毒果先寫得出甚麼「突然截龍,後車收掣不及引起意外」呢D 鬼話... 但又真係有人信。

除非有人可以比到個更可行地係短時間內截停架車既方法, 如果唔係唔覺得做法有咩問題。
由佢繼續左穿右插個人覺得更危險

殺大賠細係最正路做法。

攔車導致人為交通擠塞,迫目標車輛減速、改道或令疑犯棄車、撞車,增加可以攔截既時間同機率,將傷害範圍壓縮係攔截區,避免多方持續追逐引致更嚴重、更大範圍傷害。

撞爛幾架車,就算超跑都好,唔撞殘人撞死人政府大不了賠幾千個 (隔住架車撞中都起碼冇咁傷),荷里活式鬥追一陣間鏟上行人路車死十個八個或者撞入金鋪打爛左隻和田玉,班拾玖大狀告起上黎隨時億億聲咁賠,加上輿論有排煩,實際都有排封路搜證善後,經濟損失幾多個?仲有政府處理每項個案既人事開支、興訟開支、醫療補貼......撞瓜十個八個,嚇親一百幾十個然後又心臟病發又流產又士多啤梨橙,政府要無辜洗既錢,絕對唔止幾千個!

攻聞擋又黎抽水,叫隻羊onQ出去民主神功護體徒手截車啦!笨!

警察要保護市民,但唔等於市民大X哂唔掂得,你要保護家人,有狗亂咬你個細路,話之佢藏㹴都照打獲勁呀!唔通講個演講叫佢放下舊肉,立地成狒狒丫?

4 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 12-2-2018 12:19 發表

但又要嚴 ...
訓練超時空軍團兵

後面有車快駛, 叫前面車輛慢駛, 怎會是照顧安全?
常識都被交通意外撞走了
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 reniless 於 12-2-2018 12:41 發表
用旦克攔車。
Taxi 2

我唔明點解要追, 一路追佢一路加速,  然後搵市民做road block, 搞到撞死人,
美國咁大就話驚佢走到無影姐,
香港咁細, 咁多CCTV, 走得去邊 ?

佢走到咁上下無人追自然停車, 到時再去捉人唔得咩 ?  

追得就唔安全
所以最安全做法係唔好追

到時又有人話:警察視若無暏,有法不依

當架架車都成百公里行緊,個可疑人仲用百幾公里行(可能左穿右插),到底邊個更唔安全?

發新話題