發新話題

粉嶺兩死車禍遭質疑放「人肉路障」 警稱示意慢駛合乎規則

上星期搶咗箱錢ge南亞幫, 追完一輪車都仲有一個在逃
唔追? 一個都捉唔到呀

其實追完post 我都睇唔到有啲咩更好ge方案提出
如果唔追, 個個都去打刧啦
反正只要市民有危險就唔會追嫁啦

引用:
原帖由 horenhim 於 13-2-2018 12:13 發表

甚麼嘛, 不喜我胡說八道, 大可以無視我, 又或者拋拋書包, 又是一day
ching可唔可以比個方案嚟?
如果你係交警
你會點做?

引用:
原帖由 horenhim 於 13-2-2018 14:16 發表

要做過隻馬先可以做馬評家嗎...
還是比唔出意見你又話我無助事情發展咁樣呢?

不如你打去警局問, 估下阿sir點答你?
如果有人覺得他們是被欺壓的一群, 我相信他們會對你盡訴心中情!

https://www.hk01.com/ ...
當自己都提出唔到任何建議
又係咁批評遣責
呢啲叫強人所難

引用:
原帖由 tf141 於 15-2-2018 12:50 發表

你攪清楚先,係果位交通警/普通人既眼中,個司機開快車既目的係逃走,唔係撞人,所以用公路上既其他車可以阻止佢逃走,逼佢停低
而一班人持鎗犯案,佢持鎗既目的就係想傷害他人,咁當然冇理由再推人上前啦
另外 ...
一定係留喺車度啦
如果啲人落緊車時架車撞埋嚟
擋都冇得擋

小弟表達能力有限
好多ching都講出重點

塞停架車係當時比較合適做法

引用:
原帖由 MG-42 於 16-2-2018 16:58 發表

EU車上有套路障路釘, 而且冇EU車鐵騎平時點拎雪糕筒牌上Highway查車set路障???

反而見慣用普通市民車來截車更普遍 ?
咪講咗set路釘ge風險
又講過EU點樣趕唔切上highway
你又選擇性失明
咁仲有乜好拗?

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 21-2-2018 04:04 發表

我選擇性失明?
你話元朗騎警由元朗開始call support,追到去到粉嶺Highway可以反超前疑犯再截停D車....  但晨早call果部粉嶺市警車上粉嶺公路Highway位都唔夠元朗過來快會趕唔切 ???    
比喻即係我 ...
假設架車行150km/h
由博愛迴旋處出發
去到事發地點(15.9km)
需要6.36分鐘

EU車由上水警署到粉嶺公路最近ge入口有1.3km
忽略加速時間
假設警車以70km/h(你總唔可能唔顧路面情況直飛掛?)
需要1.11分鐘
仲未考慮有其他車阻礙前進

呢個係師兄你指出最快ge方法
即係話警員有約5分15秒時間準備
當中包括由office落樓, 落車set路釘

不過可惜
呢個方案停車
架EU車會停喺事發地點之後

而如果去更早前ge入口
時間會更短

另外一提
我搵齊資料計數
再研究可行性
所花時間已經遠遠超過6.36分鐘啦

你一張地圖show 個距離可以朦混過去
不過數字唔會呃你
睇地圖之餘
都要拎起個計數機

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 21-2-2018 16:06 發表

咁假設要食埋口煙先上車又再塞車5分鐘時間不足睇住佢走,    咁再後一格大埔出車囉 !! 重有冇補充??

同埋真心想請教話 "路釘唔係高速用" 既師兄 , 如果路釘呢D咁極端既工具唔係發明比高速逃走疑犯用 ?  咁係咪 ...
你咁回應質素, 已經無需要補充

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 boscocheng888 於 23-2-2018 10:30 發表

同意ching既講法!
個人認為就算真係夠時間拉路釘, 本身設置既路障已經會造成一定程度交通堵塞, 效果基本上跟本身無異

至於成功既方案, 其實問心真係好難, 無論正反雙方都無人比到更好既方案, 咁比唔到好方 ...
exactly
有更好方案固然係好事
冇的話又要鬧
咁即係硬食…

1 個讚好! TOP

發新話題