發新話題

橡膠製品上粉末

橡膠製品上粉末

通常新買返黎既橡膠製品上面都有d 白色既粉末 特別係軍品野
聽說係用黎防止d橡膠硬化
有冇師兄知點d係咩粉黎既呢?又會係邊到買到呢?
thx

石灰粉,

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-2-2018 15:12 發表
通常新買返黎既橡膠製品上面都有d 白色既粉末 特別係軍品野
聽說係用黎防止d橡膠硬化
有冇師兄知點d係咩粉黎既呢?又會係邊到買到呢?
thx
橡膠製品上的白色粉末其實係硫化過程中“猜”得不好的不良結果,白色粉末實則是 zinc oxide, 原則上不應該出現,通常低檔產品(如車胎)或製程不受控的不良品才有。。。

上網搜索“橡膠吐霜”會有很多資料。

引用:
原帖由 olw0978 於 19-2-2018 15:38 發表

橡膠製品上的白色粉末其實係硫化過程中“猜”得不好的不良結果,白色粉末實則是 zinc oxide, 原則上不應該出現,通常低檔產品(如車胎)或製程不受控的不良品才有。。。

上網搜索“橡膠吐霜”會有很多資料。
咁奇怪?我會我隻trijicon killflash條橡膠帶上有
而且聽過真品新既s10 mask上面係會有層粉係到

岩岩再search左下 好似係滑石粉 用黎防粘 即係部分爽身粉都有

引用:
原帖由 JOHN2 於 19-2-2018 15:30 發表
石灰粉,
五能系掛。。。 石灰加水可以煎蛋

我都記得有話過S10表面有層粉係保護用,原來係滑石粉

魔法工學師都有講橡膠用硫磺撈出嚟。
---
本輕小說冇話好唔好睇,只係超出想像沉長。

引用:
原帖由 BLSK 於 19-2-2018 19:21 發表
我都記得有話過S10表面有層粉係保護用,原來係滑石粉
我都唔sure
m40上係冇粉 係好痴塵

D粉主要係防止產品痴埋一齊

我有部分國產玩具槍D塑膠hand grip和SVD PSO-1鏡,
都係用爽身粉,解決..痴立立..問題.

引用:
原帖由 kornhill401 於 20-2-2018 11:29 發表
我有部分國產玩具槍D塑膠hand grip和SVD PSO-1鏡,
都係用爽身粉,解決..痴立立..問題.
其實可以用酒精洗走面果層膠 但無理由真品拎去咁玩

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-2-2018 14:39 發表

其實可以用酒精洗走面果層膠 但無理由真品拎去咁玩
謝謝C Hing給予知識,試試先.

早年杜雷C製品上面都有d 白色既粉末.

引用:
原帖由 kornhill401 於 21-2-2018 11:36 發表

謝謝C Hing給予知識,試試先.
但會變左令面ga wor

發新話題