37 123
發新話題

有無人睇過 ? 記述2014年烏克蘭抗擊俄國入侵戰爭片

有無人睇過 ? 記述2014年烏克蘭抗擊俄國入侵戰爭片

Cyborgs: Heroes Never Die (2017)
以2014年俄烏衝突中
頓涅茨克機場(Donetsk airport)爭奪戰為背景

http://www.imdb.com/title/tt7691572/

Trailer :
https://youtu.be/Pz6wWUoiiyI

好似幾大製作

仲有呢套紀錄片, 講俄軍入侵克里米阿
Crimea as It Was (2016)

youtube有全片
https://www.youtube.com/watch?v= ... ERch7FgMBGoPfPGisp4

有無Ching睇過 ?

部電影有冇影埋呢班烏克蘭低質納粹英勇地向頓內次克平民區進行炮火延伸?

同樣係政府在背後推動,
Cyborgs 在任何角度都好過 5 days of war 太多..

引用:
原帖由 LCH925 於 22-2-2018 16:38 發表
部電影有冇影埋呢班烏克蘭低質納粹英勇地向頓內次克平民區進行炮火延伸?
納粹 ?

引用:
原帖由 pbay 於 22-2-2018 17:14 發表

納粹 ?
反俄示威本來就有好多新納粹組織做推手
之後加入到軍中,但因為軍中有大量俄羅斯族,而且軍隊士氣不高
於是另組的國民近衛軍成為烏克蘭內戰主力,當中有大批新納粹加入其中

引用:
原帖由 LCH925 於 22-2-2018 17:27 發表

反俄示威本來就有好多新納粹組織做推手
之後加入到軍中,但因為軍中有大量俄羅斯族,而且軍隊士氣不高
於是另組的國民近衛軍成為烏克蘭內戰主力,當中有大批新納粹加入其中
烏克蘭人要抗俄國侵略,
烏軍當然要先清除親俄者, 但因此而抹黑烏克蘭政府軍係納粹, 未免太過份了吧 ?

人家只係守衛自己國土, 又何錯之有 ?

引用:
原帖由 loveless 於 22-2-2018 16:46 發表
同樣係政府在背後推動,
Cyborgs 在任何角度都好過 5 days of war 太多..
可能5 days of war 係記者做主角, 戰爭場面唔夠盡.
Cyborgs主角係前線士兵, 激好多.

引用:
原帖由 pbay 於 22-2-2018 17:40 發表

烏克蘭人要抗俄國侵略,
烏軍當然要先清除親俄者, 但因此而抹黑烏克蘭政府軍係納粹, 未免太過份了吧 ?

人家只係守衛自己國土, 又何錯之有 ?
保衛國土當然沒錯,大清洗實際上也沒什麼不對
只是對包括幼稚園在內的平民區進行炮火轟炸比較下飯
而且烏克蘭軍中有大量納粹支持者又不是秘密。最少頓巴斯戰爭中所動用的部隊大多都是納粹兵
包括最出彩的72旅

引用:
原帖由 pbay 於 22-2-2018 17:14 發表

納粹 ?
烏克蘭西部同東部係唔同種族,西部係波蘭人近親,二戰o個陣大量加入德軍同蘇聯作戰,殺起猶太人上黎唔輸得過SS幾多,相對黎講東部就斯拉夫人比較多。

克里米亞最早係俄羅斯,不過Nikita Sergeyevich Khrushchev將佢劃佐過去俾烏克蘭,先有今日問題佢劃o個陣估唔到蘇聯有玩完既一日,以為都係聯盟內部,冇相幹啦

Euromaidan果陣, 都有參與示威右翼分子發言澄清, 目標係要反對俄羅斯控制同干預佢地國家,
烏克蘭境內就算講俄語既人, 只要抗俄目標一致, 都係自己人
http://youtu.be/XDGd_S7Uptw

Euromaidan大部份時間堅持和平示威, 主流意見仲想爭取烏克蘭入歐盟, 呢D主張反而顯得有d中間偏左,
受總統亞努科維奇政府血腥鎮壓後, 造成示威群眾重大傷亡, 民眾支持強硬反抗,
終於成功逼到亞努科維奇出走, 而佢係逃走去俄羅斯,
證明示威者關於政府通俄既指控完全正確.

一場抗擊入侵既戰爭中, 唔同信仰, 唔同理念, 唔同語言既人都出過力,  
那怕左中右, 總之反俄親烏就得.

連同親俄政府一樣, 親俄烏軍需要被清洗,
新烏軍中有右翼人仕加入絕對唔奇, 但無理由因此推卸成場戰爭係納粹推動,
因為呢場係反擊外國入侵既保衛戰, 責任全在挑起侵略既俄方身上,
烏克蘭有甚麼背景的人挺身反撃, 根本唔係重點.

若果不斷用呢D小問題去造文章, 試圖掩蓋俄方操控別國內政, 及入侵別國的罪行,
明顯就係別有用心了.

引用:
原帖由 Hamlet 於 22-2-2018 17:47 發表

烏克蘭西部同東部係唔同種族,西部係波蘭人近親,二戰o個陣大量加入德軍同蘇聯作戰,殺起猶太人上黎唔輸得過SS幾多,相對黎講東部就斯拉夫人比較多。

克里米亞最早係俄羅斯,不過Nikita Sergeyevich Khrushchev ...
二戰到依家70幾年喇大哥, 依家仲興連坐法, 誅心論?
唔通你阿爺果代係納粹, 你就係納粹咩?  咁德國依家又係納粹?

想話人納粹你都搵多少證據講下依家點納粹法掛?

37 123
發新話題