發新話題

[VFC] G3A3 GBB

引用:
原帖由 gainax 於 1-10-2018 09:51 發表

J大唔知v記支初代mp5個身摺得唔好先咁多問題? 馬佬先支mp5完全唔真設計同人地要遷就像真設計,咁肯定唔真性能易整gbb好多,唔通咁都get唔到個意思。。
講緊性能,唔好講其他,你咁都get唔到個意思⋯⋯⋯
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 gainax 於 1-10-2018 11:29 發表

氣槍d野要性能唔要像真做出黎容乜易,設計返拖喉黃銅煲back膽一雞500飛完勝市面dgas夾gbb仲得,呢d系統幾年前已有廠做比v記,只係本身V記一直堅持,佢想帶比大家有像真方面有玩真鐵感覺,咁現實係又要保持高像真構造,氣 ...
講講下GBB 性能又走去講拖喉...又搬龍門...
GBB 就是要入氣進匣先「像真」麻...你要玩拖喉今時今日有HPA,唔洗想當年,V 記是旦一柄GBB 駁個HPA ADAPTOR , 一雞一千不是夢...

談GBB 就唔該講番彈匣入氣裝彈...無人要求V記識飛,只要求原裝唔好打幾匣有野爛,
G 兄就無限上崗好似要強人所難...WE 公認平價槍,但支M1A1 在下打左幾十匣都未有問題,
反觀支V 仔416D 2015 年版拎出去玩一日就自己炒爛個ORING + 後定磨損到時得時唔得...
416A5 仲奇妙膠都爛哂...這些已經不是性能不足,而是運作都成問題,不過G 兄卻認為這些是「像真」的必然代價...
在下滿心以為像真的代價已經反映左係價格,原來價格貴之餘仲要反映埋係操作不良上面...一個「優點」要比兩份「代價」還有人覺得樂意,
難怪V 社GBB 質素可以保持一貫水準...反正怎麼爛都有人讚好。

另外有樣野又是奇妙的價值觀,V 記原裝設計FOR TOPGAS,入番TOPGAS 都爛呢樣果樣,卻有人認為是「可接受、正常、不執不會順」,
反而MARUI 原裝設計134A ,不打134 A 走去打TOPGAS ,發生了問題( 後定不能、射頻過快之類),反倒引得大家口誅筆伐。
倒想問問,市面一眾台製GBB,二話不說灌滿一匣22KG REDGAS 入去,不知有幾多支可以運作正常。到時打REDGAS 打爆件不知是否又計「災情、鑊氣」。

至於G 兄的珍藏不用細數,其實大家都知,初時玩GHK 奉為落場最佳選擇,後來轉會MARUI 又大讚日本仔設計高幾班,後來賣了MARUI 現在轉投V 記又說像真之餘性能亦不差,
想知G 兄當時玩甚麼玩具,看他唱好哪一家便知,非常顯淺。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 jacko 於 1-10-2018 13:20 發表

講緊性能,唔好講其他,你咁都get唔到個意思⋯⋯⋯
可能小弟講唔清楚,其實主要意思是只要肯放低像真製法/結構/後座力/行程等等圍繞像真度問題,換取提升性能唔難做唔好,
以初代技術不足唔搞咁多就唔洗領左衰個頭,就算而家有幾多進步仍然比人覺得"好似"唔掂落定石先(可能講中,頭盔定先 )

引用:
原帖由 Dave 於 1-10-2018 14:53 發表

講講下GBB 性能又走去講拖喉...又搬龍門...
GBB 就是要入氣進匣先「像真」麻...你要玩拖喉今時今日有HPA,唔洗想當年,V 記是旦一柄GBB 駁個HPA ADAPTOR , 一雞一千不是夢...

談GBB 就唔該講番彈匣入氣裝彈 ...
其實我好似未up過方仗啲野好勁性能原裝表現超越no1馬記
同埋拖喉的確係gbb系統其中之一,如果以最大性能為上捨棄像真玩法拖喉系統的確贏gbb夾叉氣系統冇衝突,外國一直有人咁改
另外co2夾氣化穩定性其實又贏叉topgas夾可以一諗,但V記dgbb改到上面咁仲有幾多粉絲留低支持先?
本身追隨玩v系統唔係為像真高質感?其實玩開gbb既巴打都明要高像真就要取捨一部分氣化性能,
相反要高性能亦一樣要取捨,點取平衡點偏向邊一度多要睇個品牌設計走向,咁再係v記呢d玩像真行先既系統挑剔氣化&穩定性冇專為性能而設既系統咁好其實又真係實啱,因揾人地正正個邊長處

結論是:如果追求性能應該買返專為性能而設計d系統味冇哂煩惱百貨應百客無衝突

引用:
原帖由 gainax 於 1-10-2018 23:46 發表

其實我好似未up過方仗啲野好勁性能原裝表現超越no1馬記
同埋拖喉的確係gbb系統其中之一,如果以最大性能為上捨棄像真玩法拖喉系統的確贏gbb夾叉氣系統冇衝突,外國一直有人咁改
另外co2夾氣化穩定性 ...
從來不反對g 兄所說各廠有其取捨,marui 玩高性能,v 記玩外觀絕對係好事,各有各強。
在下亦從未要求v 記有高性能,這是在下多次重覆但g 兄仍然是看不見的觀點。

問題是撇除性能,單論設計缺憾已經多不勝數。
自行爆出氣膠爆oring,飛機數匣爆裂,彈匣永久漏氣,更甚者hop up 坐都做斜了仍然照去貨...這些是「性能面」的問題嗎?
不是。
這是設計階段或樣品階段已知的問題,v 記的做法不是重新設計畫圖,而是照去貨...
充其量下一水改回來 ( hk45ct 飛機 )或者像vp 9 一樣斜到2018,ump 漏到2018 年都不改善。

有時支持廠商不是問題,但好像養孩子一般,明明有問題還要急著幫他開脫,
做錯事只說他已經做得很好。
說謊了說他其實也不知道。
要負的責任不負只說「他只是個孩子不要要求那麼高」。
更甚者說「又不是你的兒仔關你屁事不爽不要管」
最後那孩子 ( 廠 )就只會愈大愈衰而已。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 120# 的帖子

師兄可能我見識少,當年用15磅22加多幾個氣化罐都唔敢一雞500.......打CO2班師兄都好似唔得
而早前玩過枝HPA 249,合法力50rps都扣唔到10秒,都要回一回氣....

師兄,其實一路大部份師兄都唔係要V記有馬記性能,只係要出廠原裝唔換野有一般玩具槍應有性能....我指的基本性能係彈匣入滿氣單/連發能後定,唔好多打30匣唔好有壞,20m有A3紙集彈性....要求唔高啦....但V記D槍得唔得?

成日話V社因版權外觀而在性能上妥協,但同以手槍來比,我們枝西瓜根拉臣DE,造工性能出色,價格又親民....呢個仲係直口??

又倒轉玩馬記比11k可以有枝靚外觀性能好的GBB SAI/416,我比11k又整唔整到枝一樣性能的V記416?

我從來唔考慮女火金原因係以前玩aeg時已經瀨左好多次野,一場打唔到就壞。轉玩gbb後見過太多試槍都已經出事,某店老細就私下同我講佢自己都好怕賣女火金槍。我見過試三支mp5三支都有唔同問題。新槍落場壞更不計其數。不過近年小見尼啲問題我相信有改進。其實一把新槍要小執先打得到係一件可接受但唔代表正確既事。
女火金用盡資源係外表而冇好好係硏發同qc方面加強所以一支m4問題水水唔同。我相信umarex再次引進kwa巳經睇得出用意所在。
我唔同意像真要犠牲性能,我唔見得Kriss vector性能唔掂。

引用:
原帖由 gainax 於 1-10-2018 09:51 發表

J大唔知v記支初代mp5個身摺得唔好先咁多問題? 馬佬先支mp5完全唔真設計同人地要遷就像真設計,咁肯定唔真性能易整gbb好多,唔通咁都get唔到個意思。。
V記個身摺得唔好都照出貨,要玩家硬食呢批不良品,再由玩家同V記一齊發現問題同改良方法......

果然良心企業....

認同上面部份師兄講!買返黎預左要執,根本係錯哂!為左像真,性能就要一 pet 屎?真係接受唔倒!KSC /KWA/WA 就兼顧倒兩者。 VFC GBB 技術仲係唔夠,正常的,佢係無可能同倒傳統日本 GBB 大廠比,但唔得就唔得,呢個係事實...要認囉....

同埋最大問題,係明知不良品都照出貨,呢個已經係誠信問題
塑膠戰隊

等等,出得G3,其實MP5咪仲有機!
引用:
原帖由 happypony 於 10-10-2018 09:42 發表
youtube review
https://www.youtube.com/watch?v=2xYaMeUEEck
究竟世界上還有神嗎?

回覆 131# 的帖子

支g3用料內件麻麻地,都係等we。

我已經有we mp5好滿足。 vfc出mp5對我冇影響。

睇錯咗以為係KWA, so sad.....
引用:
原帖由 happypony 於 10-10-2018 09:59 發表
支g3用料內件麻麻地,都係等we。

我已經有we mp5好滿足。 vfc出mp5對我冇影響。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 happypony 於 10-10-2018 09:42 發表
youtube review
https://www.youtube.com/watch?v=2xYaMeUEEck
25 米十發大概3 寸CTC... 勁...

引用:
原帖由 Dave 於 10-10-2018 18:00 發表

25 米十發大概3 寸CTC... 勁...
我係新手.請問ctc係咩?
呢枝g3既性能算唔算好好?

發新話題