發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

輸?都仲未正式打就分咗勝負喇?貴國皇帝剛剛先話打開褲襠任人入喎!你冇睇新聞?
何況我同L兄正在交流,你又叉把嘴埋嚟咁得意?
引用:
原帖由 MG-42 於 11-4-2018 22:26 發表

人地可以貼錢出口,人地得你唔得就係你自己問題, 你開檔賣生果可唔可以管制你隔離生果檔唔可以成本價賣比人?? 你自己管理得唔好, 唔夠人fight就怪人地有補貼

你明就好,咁你美國又冇限制大陸嗎?  況且依家大陸冇 ...
究竟世界上還有神嗎?

又一個強盜邏輯。
中國加入WTO時就已經知道條件係乜,但是乜都應承,但執行上一直敷衍了事,拖得就拖,咁叫做Free Fight?
為何貴國皇帝在貿易戰前夜再重申一次這些未曾兌現的承諾將會兌現?徧徧在這個時機?在之前,英、美、日向WTO表明並不承認中國是「市場經濟」,其實就即是在說某WTO成員國並無信守承諾,亦用盡WTO成員國的權利。
在你眼中,似乎承諾並不需要兌現。人無信而不立,何況國?
唔怪之得貴國政府信譽不佳,也不能怪別人。
而你支持這種強盜邏輯,也不難想像閣下對「承諾」的態度是如何。
引用:
原帖由 MG-42 於 11-4-2018 22:32 發表

Free fight夠人打洗乜講規矩 ???
究竟世界上還有神嗎?

編輯唔到呀?識唔識用㗎?駛唔駛我教你?
引用:
原帖由 MG-42 於 11-4-2018 22:49 發表
[quote]原帖由 48191 於 11-4-2018 22:35 發表
又一個強盜邏輯。
中國加入WTO時就已經知道條件係乜,但是乜都應承,但執行上一直敷衍了事,拖得就拖,咁叫做 ...
究竟世界上還有神嗎?

哈哈哈

就回應你這個Post,這篇足矣:
https://kknews.cc/zh-hk/world/q2pgnrr.html
調查结果認為,加拿大軟木本身價格低於正常價格若干%,認為加拿大政府有補貼之嫌。
也就是說加拿大政府有補貼傾銷之嫌才動手。如果加拿大政府有異議,可向WTO要求仲裁。
和你所描述的「美國與中國有分別嗎?」絕對是兩回事。
引用:
原帖由 MG-42 於 11-4-2018 22:49 發表

美國同大陸有分別嗎??? 唔見美國有好守規矩喎...

加拿大向世貿投訴美國貿易政策
2018年1月11日
《路透》報道,加拿大向世貿投訴美國的多項貿易政策。投訴文件長32頁,詳列美國對出口的管制及處理美國國 ...
究竟世界上還有神嗎?

不如又睇吓呢單:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/c ... 0323_00178_003.html
原文如下:
「美數年前對華徵稅 被裁定違世貿規則

中美曾就太陽能板關稅起爭議。(資料圖片)
【本報綜合報道】中美貿易戰即將打響之際,美國在世界貿易組織的官司先輸一仗。世貿周三公布,該組織於二○一四年裁定美國不可對中國部分工業產品徵收反補貼關稅,但華府沒有嚴格遵守規定,裁定提出投訴的中國勝訴。
根據世貿裁決,中美雙方均可於二十日內提出上訴。中國商務部同日回應表示,今次裁決證明美方違反世貿規則、一再濫用貿易救濟措施,嚴重損害國際貿易環境公平公正,促美方立即糾正錯誤。商務部重申,中方一貫尊重多邊貿易規則。
涉金額73億美元
就美國向太陽能板、風力發電機、鋼管及鋁材徵收反補貼關稅,中國於二○一二年向世貿提出訴訟,涉及金額達七十三億美元。世貿裁定美國指控中國當局補貼屬實,但指美國未有按第三國家價格標準估算補貼額,裁定美國不得繼續徵收稅項。」

WTO判美國敗訴,但敗訴原因不是因為徵收補貼稅行為,而是估算補貼額方法錯誤;但是「中國補貼屬實」這一點也延伸至今次的貿易戰中。而所謂商務部回應仲好笑,補貼行為原來是「維護國際貿易環境公平公正」,賊喊捉賊的手法真係精彩。

究竟世界上還有神嗎?

你的思緒混亂到呢⋯⋯
講緊貿易戰,你就話年年炸死人。思覺失調?
沒錯,Uncle Sam 剛剛在敍利亞炸死了貴國皇帝的契哥幾百個士兵,阿皇帝契哥都不哼一句,連屁都不敢放一個,只說要調查云云。作為皇帝的支持者叫兩聲也不為過。明嘅!
引用:
原帖由 JBL 於 11-4-2018 23:20 發表

當然有分別喇.....
美國行既係「警察邏輯」,中國行既係「強盜邏輯」.....
美國做乜都係岩既,中國則反之.....
美國可以做無事,唔代表中國都可以做,咁都唔明...?再嘈就話你出既post有補貼之嫌,向你發動PostWar,驚 ...
究竟世界上還有神嗎?

呢篇就比較中肯嘞!可惜由J兄轉載。
引用:
原帖由 JBL 於 11-4-2018 22:58 發表

前世界貿易組織(WTO)總幹事世界知名的政治家帕斯卡爾•拉米先生26日做客中國人民大學重陽金融研究院“重陽論壇”時,他發表了驚人言論,任何國 ...
究竟世界上還有神嗎?

Take完個break又開波!

唔知喎,M兄今晚得閒打Round 2,冇計㗎喎!
引用:
原帖由 rho837 於 11-4-2018 23:54 發表
Take完個break又開波!
究竟世界上還有神嗎?

發新話題