發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

引用:
原帖由 pbay 於 3-5-2018 16:39 發表

美日歐澳港韓非都上升 只有一個國家少左
不過大家去台灣又去得愉快左
馬英九當年致力發展台灣旅遊業,
目的就係增加觀光外匯收入,創造就業機會.
旅遊業唔係做善事, 係用自己國度色相谷行廣告去鼓勵吸引其他人去消費.

不喜歡中國人係一回事,
中國旅客人均消費力比任何國家強係另一回事.
2017年赴台旅客創新高, 但觀光收入反而減少.
那就是說, 所謂愉快係要建立在當地人的經濟損失之上.

係,而且所謂「配套」唔夠又係死;當地居民又要承受Side effect。平衡得唔好,又係冇乜幫助。
引用:
原帖由 loveless 於 3-5-2018 17:30 發表

旅遊業唔係做善事, 係用自己國度色相谷行廣告去鼓勵吸引其他人去消費.

不喜歡中國人係一回事,
中國旅客人均消費力比任何國家強係 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 loveless 於 3-5-2018 17:30 發表

不喜歡中國人係一回事,
中國旅客人均消費力比任何國家強係 ...
遇到好客賺開心錢, 遇到衰客就背脊骨落啦, 搞亂你地方仲要你感恩...
你買佢野係佢恩賜, 佢買你都野都係佢恩賜, 真係皇恩浩蕩

而所謂旅客人均消費仲搞笑,
好多某國"旅客"跟本就係專業走私客, 唔係旅遊, 而係公幹,
正確黎講果D係出口貸值, 唔係旅遊收益黎.

正正因為某國人口講愛國, 但又最鍾意買來路貸, 走私生意至有得做.
走私搵人地錢, 無工作簽證, 刻意逃稅漏稅, 當正自己大豪客 ?
影響正常出入口業界收入, 減少政府稅收, 人地唔同你計姐.

簡單講, P兄只接受輸打贏要既旅遊業.
好客四萬甘口歡迎, 衰客唔俾入境兼叫人食屎收皮.
非常有性格, 古巴沙地亞拉伯呢類國家會好夾口型. .

古巴旅遊應該唔錯,沙地行街真係少啲小動作好。
---
行墨西哥城比利雅德更自在。

附件

4-5-2018 13:14

4-5-2018 13:14

引用:
原帖由 pbay 於 4-5-2018 11:21 發表
而所謂旅客人均消費仲搞笑,
好多某國"旅客"跟本就係專業走私客, 唔係旅遊, 而係公幹,
正確黎講果D係出口貸值, 唔係旅遊收益黎.

正正因為某國人口講愛國, 但又最鍾意買來路貸, 走私生意至有得做.
走私搵人地錢 ...
到你有日開鋪先大言炎炎吧...學人揀客...你隨便開幾日鋪都夠比租比人工夠入貨,到時你點揀客都得啦...
開少幾日工就差D 紅字月結...乜客都要接啦兄弟...
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

好有趣,竟然幫政府追税,乖乖猪
旅遊業,酒店業,零售業,飲食業,佢地養活咗幾多人而又冇交税呢?
有,街邊收紙皮呀婆囉。
或者咁啦,上立法會要求開徵走私税囉

引用:
原帖由 Dave 於 4-5-2018 13:08 發表

到你有日開鋪先大言炎炎吧...學人揀客...你隨便開幾日鋪都夠比租比人工夠入貨,到時你點揀客都得啦...
開少幾日工就差D 紅字月結...乜客都要接啦兄弟...
班牛奶仔邊會識得做生意! 做生意好難呀! 家下開間舖要TURNOVER=45%租金+40%開支+35%人工! 即係冇錢搛!

個舗租$25,000.即係每月致小要有$43,750.生意額到打個和! 實際地一般計多15%即係$50,313. 即係每日要有二仟元生意額! 揀客就死得!

引用:
原帖由 Dave 於 3-5-2018 10:31 發表

理論上呢D 承諾就搵哂律師草擬同簽字,有國際約束力...
而不會口行行話比憶幾你,而家又唔比呀吹咩...
1.4 憶USD對中國黎講可能等如我地小市民幾蚊買罐可樂飲... 為罐可樂出賣人格... 唔知是高估了可樂定係低估 ...
2016年4月:中國與總人口20萬的聖多美和普林西比群島國簽署合作計劃,涵蓋經濟,科學,文化以及衛生和農業的技術援助,並就基礎設施,能源,增加農村收入和瘧疾控制達成了初步具體協議。
2017年4月:總理Trovoada 在訪問北京後宣布,北京已經為聖多美和普林西比預留了1.46億美元,用於按照商定的協議建設基礎設施。
2017年4月:中國勾消赦免聖多美和普林西比欠中國政府的2800萬美元的債務。
2017年8月:中國捐助1000噸米糧並運送至聖多美和普林西比。
2018年3月:中國為群島開放的1.46億美元資金,修路和排水工程已開始,將在12個月內完成的工作包括修復首都與Mezochi之間的一系列公路,並包括挖溝渠工程。

花邊新聞時段:
2004年11月: 聖多美和普林西比總統Fradique de Menezes說,他在2002年接觸美國政府時提出了發展經濟和安全聯繫的想法,華盛頓立即接受。從那刻起,他接待了許多美國考察團,包括數個美國參議員,及美國司令部副司令。他說當時美國初步承諾會在當地投資建立海空基地,美國亦同意資助80萵美元係出擴充當地國際機場去協助發展旅遊業的可行性研究。這些計劃後來都被美國以當時以拉克戰事更重要作為理由而被拒絕.

基本上美國冇走數, DoD會坦白向你交代你未夠利用價值。

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 JBL 於 4-5-2018 17:06 發表

P兄你成日信囗開河亂咁UP野但轉頭即比人打臉篤爆其實你淤唔淤皮嫁姐???
點錯相啦J 兄
句野不是P 兄說的...
唔好一見到亂UP 無譜就反射式覺得係P 兄,這只是凡人的迷思
引用:
原帖由 48191 於 2-5-2018 22:04 發表
又一個國家領嘢:
https://hk.news.appledaily.com/i ... e/20180502/20378703
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

發新話題