發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

去左美國仲係自己人 ? 對付漢奸唔洗留手啦.
---------------------
打到自己人!中國對美關稅戰在美中企受重傷
國際- 自由時報  2018-04-04
http://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2385915

中國財政部自4月2日起對美國豬肉進口產品課徵25%關稅,原本是報復美國展開貿易戰的舉動,卻無意間傷及自家在美企業。中國萬洲國際2013年以50億美元(約新台幣1456億元)收購維吉尼亞州的全球最大豬肉生產商史密斯菲爾德食品公司,自中國宣布提高豬肉關稅以來,萬洲國際股價大跌11%。

據《CNN》報導,中國是美國豬肉生產商第3大出口區,美國肉類出口協會的數據顯示,去年生鮮豬肉出口了近50萬噸到中國,價值約11億美元(約新台幣320億元)。新加坡獨立分析師勞爾(Valerie Law)認為,中國對美豬的高額關稅,可能會使萬洲國際旗下的史密斯菲爾德營業利潤減少12%至18%。

至於預計會受關稅影響的其他美國豬肉生產商如泰森食品 (TSN),其股價已下跌超過6%。在日前關稅尚未生效時,史密斯菲爾德執行長沙利文(Kenneth Sullivan)表示,雖然利潤的確會受到影響,但該公司產品出口到全球40個國家,對中國出口的生鮮豬肉僅占銷量的5%至7%。

不過,中國對美關稅發布後,史密斯菲爾德發言人拒絕評論此事,萬州國際也不願回應。事實上,中美貿易緊張局勢可能會讓萬州國際的情況更糟,因為中國的下一波目標可能是美國大豆,但制裁大豆將對中國食品工業產生影響,畢竟中國養豬業與其他家禽家畜業十分依賴美國進口的大豆當飼料,屆時萬州國際在中國本身的豬肉生產成本也會提高。

話特朗PO傻果D口吻,其實同「我老細真是好廢」是同一道理...
一句到尾,你醒過佢就係你做老闆唔係佢做了。
之後自動接駁就是「佢家底好」、「佢時代好」、「佢XXX好」過我,總之所有原因都一定要不可逆同必然,
咁先顯我自己既失敗係非戰之罪,而對方既成功係「死好命」...典型的失敗者思想,
然而香港到處充斥著這種風氣,並被認同和傳頌...
在下的想法很簡單,一個時代咁多人,你勁過隔黎果班廢青就得,
你同早你起步十幾廿年的老CF 鬥,冇得鬥,
但老屎忽正常係會早死過你,到時你又勁過哂隔黎班廢青,便是你天下了。
多少青年人一邊丟老闆廢人,又自悲自己一事無成,但晚晚番屋企係齋HEA,唔睇書唔學野,第二日訓醒再丟下第二個有錢佬。
特朗PO 做得呢個位,一定唔係傻,正如毛記上市搵專家DICKSON 來答問,好似好破格好反傳統好玩野,
但人家一早依正規則申請DICKSON (正常來說要董事發言)發言唔通又話你聽麼?
一切都是做SHOW,有觀眾拍手便是好。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 JBL 於 4-4-2018 17:30 發表

D大豆大6好似話攺同巴西及俄仔入囗喎
呢個月話打炒高期豆,
炒到月尾雙方一話唔打,
個價跌到要倒落海

大戶早收三日風已經沽晒, fatfat

即係幾時呢,講嚟聽吓先喇?
又冇咗句咁得意嘅?
係就而家喇,唔好等。
引用:
原帖由 JBL 於 4-4-2018 16:15 發表
中國對原產于美的大豆飛機等106項商品加征25%關稅
央視新聞 2018-04-04 15:43
中華人民共和國商務部
公告
2018年第34號
美國時間2018年4月3日,美國政府依據301調查單方認定結果,宣布將對原產于中國的進口商品 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 loveless 於 4-4-2018 17:14 發表

巴西話恭喜發財
巴西就來一見發財! 全靠佢個好鄰居!

引用:
原帖由 JBL 於 4-4-2018 17:30 發表

D大豆大6好似話攺同巴西及俄仔入囗喎
佢哋都會講句! 我冇美佬咁多貨! 個價升左喎!

引用:
原帖由 JBL 於 4-4-2018 18:16 發表

中美相爭,大戶得利!
短期百害而無一利! 但長遠可能係一件好事! 最關鍵就係習帝一定要繼續坐硬個位!

都係嗰句,唔打唔知身體好。
睇吓邊個跪先
引用:
原帖由 MG-42 於 4-4-2018 22:16 發表

但好似有人粒水...  大陸話奉陪到底打貿易戰,特朗普話唔係想打貿易戰會戰敗...  金仔都攪唔掂點凶到大陸丫...

特朗普指美國早已「戰敗」 現時並非與中國進行貿易戰
香港電台-國際       
458 人追蹤
• ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 MG-42 於 4-4-2018 22:16 發表

但好似有人粒水...  大陸話奉陪到底打貿易戰,特朗普話唔係想打貿易戰會戰敗...  金仔都攪唔掂點凶到大陸丫...

特朗普指美國早已「戰敗」 現時並非與中國進行貿易戰
香港電台-國際       
458 人追蹤
• ...
特朗PO 拿得起放得低,衝到前線先黎坐低飲茶食包問番你做咩咁認真,呢D 人先難打 ( 非諷刺 )

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

不能用直缐思維去推敲的對手,永遠好難估。
特朗普做事,好似完全冇包袱,永遠好難估佢想點。
呢頭同你搭哂膊頭同你風花雪月,嗰頭可以反面不認人。
人人認為佢痴缐,但成盤棋最心水清可能反而係佢。
引用:
原帖由 Dave 於 4-4-2018 23:09 發表

特朗PO 拿得起放得低,衝到前線先黎坐低飲茶食包問番你做咩咁認真,呢D 人先難打 ( 非諷刺 )
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 Dave 於 4-4-2018 23:09 發表

阿普係真正既 change ,上次奧巴馬競選,打正旗號 change ,
但吾知changeD乜,只係由白人總統change黑人總統。

發新話題