25 12
發新話題

MGC M1911 John Wayne Commemorative

MGC M1911 John Wayne Commemorative

最近有幸得到一位前輩割愛,想同大家分享一下喜悅。
呢支系出產於90年代,MGC出口美國的Dummy槍,當年前輩從美國帶回香港,一直好好收藏至今。
原盒已經棄掉,前輩用M1911真槍的槍盒代替,更加值得珍藏。

槍身材質是亞鉛合金,非常墜手。軍綠色的塗層在仿真槍的市場上是十分罕有!滑架刻有John Wayne字樣及簽名。

連槍跟16粒Dummy彈(已被閹割)

槍膛及撞針特寫。槍管前段密封,中段有假撞針,因此使用Dummy彈無法進行上膛及退膛動作。

這個木盒已經買了很多年,一直空置。現在終於可以注入靈魂了~

由於我是一名90後,也只是喜愛“M1911”這個槍款。雖然曾經也聽過尊.榮這個名字,但對於他的歷史和這把槍的來源並不是太清楚。
呢方面就留待資深前輩同大家分享了~
謝謝觀看,不喜勿插。

3 個讚好! TOP

珍品可遇不可求

我都唔識佢既背景,不過綠色對我嚟講好難接受

呢支如無意系係富蘭克林造幣廠得到尊榮後人授權, 在1992年發售的 M1911A1 展示槍.

引用:
原帖由 loveless 於 12-4-2018 20:01 發表
呢支如無意系係富蘭克林造幣廠得到尊榮後人授權, 在1992年發售的 M1911A1 展示槍.
Wooo~學到野

引用:
原帖由 tf141 於 12-4-2018 19:36 發表
哈哈,我覺得物以罕為貴∼
平時睇黎睇去都系黑色 銀色 金色
間中睇下綠色也是無妨

引用:
原帖由 pac0 於 2018-4-12 20:30 發表

哈哈,我覺得物以罕為貴∼
平時睇黎睇去都系黑色 銀色 金色
間中睇下綠色也是無妨
自己喜歡就好

歡迎!

Very Nice gun !

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

幕前尊榮永遠演繹一種接近完美的頂天立地美國英雄真男人角色.
幕後真相我地未必想知, 盞失望

引用:
原帖由 loveless 於 12-4-2018 20:41 發表
幕前尊榮永遠演繹一種接近完美的頂天立地美國英雄真男人角色.
幕後真相我地未必想知, 盞失望
前輩有沒有哪部電影值得推介?或者知不知道這把槍是出自哪部電影?

引用:
原帖由 tf141 於 12-4-2018 19:36 發表
外国好多1911系列真铁係綠色,包括∼軍綠、灰綠、橄欖綠都有。。。好平常喎,唔駛美國本土,去関島到都有唔少任您燒。。。好平常架!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

槍本身不來自任何電影啦. 尊榮本身至係賣點.
佢拍過超過160套電影, 銀幕上尊榮用得最多的一定係SAA.
至於槍上刻字, 現實係有點諷刺. 2戰時大部份出名的明星都自願服兵役, 幾個影帝及奥斯卡導演參與了戰爭, 尊榮用家庭理由留在荷里活拍戲.

個人最喜歡係佢年老時放低英雄形象拍的True Grit.

引用:
原帖由 T-800 於 12-4-2018 20:58 發表

外国好多1911系列真铁係綠色,包括∼軍綠、灰綠、橄欖綠都有。。。好平常喎,唔駛美國本土,去関島到都有唔少任您燒。。。好平常架!

這支槍的綠色塗漆看似很脆弱,因此我不太敢經常拿上手把玩,只好把它一直安放在木盒內。
其實我已經找到另一把黑色的MGC 1911軍版,同樣是金屬槍身,正在進行blue金屬色工程,敬請期待

引用:
原帖由 T-800 於 12-4-2018 20:58 發表

請問真鐵係用咩處理會令佢變綠色呢?
聽聞we m14隻鋼匣皮係綠綠地係好野黎的 好似係防鏽處理

綠色來自磷酸鋅.
而防鏽處理該係講緊當年常用的cosmoline油

1 個讚好! TOP

25 12
發新話題