25 12
發新話題

初夏不平「帆」 Palladium Pallaphoenix

初夏不平「帆」 Palladium Pallaphoenix

提起法國鞋履品牌Palladium,相信大多數人都會記得品牌於1947年所登場的Pampa Boots,因為隨著這款採用先進注膠技術及軍事物料打造而成的軍靴推出,隨即令Palladium成為法國軍隊御用軍靴製造商,亦間接令品牌由1920年成立初期以製造飛機輪胎聞名於世,轉型成為全球知名的鞋履品牌。Palladium除了與法國軍隊有緊密合作之外,於1968年法國巴黎革命運動中亦有其蹤影,因為當時大部分學生腳上正是著住Pallatennis '68去抗爭,雖然鞋款經已停產,但半個世紀後,品牌就以這經典鞋款進化改良成全新型號Pallaphoenix,將其法國精神繼承傳承下去。
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifes ... 0412_00982_001.html
---
對軍綠色真係靚,應該唔會得女裝冇男裝話。
個款好似解放鞋,襯毛邊牛仔褲一流。
---
其實我想講我有一條D2次方毛邊牛仔褲。

附件

12-4-2018 21:59

軍綠色Pallaphoenix

同H&M一樣今非昔比, 係另一個唔再信會俾好野既品牌

好多年前我焗住買左對中國造既Dr. Martin's,  著落果種失望真係非筆墨可形容.
P 記現在鞋底既用料造功不相伯仲

我未買過海恩斯莫里斯衫褲鞋襪,老虎以前有幫襯買小童衫褲,依家改咗去幫襯蓋璞。
---
守護神都冇幫襯過,話飛機輪胎底,但同我對梅森·馬丁· 馬吉拉輪胎底感覺唔一樣。

好奇有冇牌子係冇中文譯名的

因為有個偉大龐大中國市場,冇都要起返個中文名。

引用:
原帖由 reniless 於 12-4-2018 22:44 發表
因為有個偉大龐大中國市場。
搞到D 牌子毫不浪漫又冇想像空間
我要寶磯露華濃呢D

第一次想去幫襯颯拉時,有嘢想問下售貨員,點知個個唔采唔理,跟住就轉身走開。見佢走,我都走,從嗰一刻起我冇諗過會買颯拉任何嘢。

紀梵希,范思哲個名唔錯。
CoSTUME NATIONAL好似冇中文名。

D中文名....完全唔知講緊咩牌子.....

...個款好似解放鞋...第一眼望見,我都有同感. Thx for sharing.

今曰小滿已經熱到飛起,解放鞋就冇買到,不過有對路易斯李文編織流蘇鞋迎接初夏。褲就如前文所說,搭配D的二次方毛邊牛仔褲。
---
著緊嗰條係18SS紅漆點。

附件

21-5-2018 23:59

樓主對流行時裝的知識,十分佩服.
請教樓主, 現在仲有無..平果..的牛仔褲呢? 謝謝!

荷蘭基。星

帆布鞋極惡著⋯⋯大汗啲都臭。
究竟世界上還有神嗎?

25 12
發新話題