發新話題

[中美科技戰] 遭美國發出口禁令 中興通訊突停牌

[quote]原帖由 48191 於 24-4-2018 19:56 發表
有冇實質公司名提供?冇就任你講乜都得?Area 51架飛碟都係中國做?
國資委篇文又唔見你出嚟回應

好心你做下功課啦,真係以為中國只係識得組裝手機?
同埋你啲理解力真係好野 ,之前講個幾次芯片唔只得CPU仲有唔同類別,國資委都係講緊一啲宜家沒有國內替代品或者有競爭力的芯片,咁樣唔代表全部芯片都唔得好冇?
唔通話你種米唔得就等於你全部農業產品都唔得?

我的理解力比較直接: 核心零件唔到你玩。當初J兄幅圖簡單直接,所有核心元件並不是MIC。國資委的報告非常清楚說明一件事,「核心」、重要的「芯片」,中國現在要造也做不來。現在大陸的技術也未有能力去做。不過,這些零件供應商是否「不能被取代」?原來做些非「核心部件供應商」就可以沾沾自喜了?咁ZTE唔駛特登飛派高層去花旗國商務部跪喇?用番國產Clip咪得囉!冇腰骨到呢⋯⋯
事實上,我又倒想看看國產手機、電腦的Spec,看看他們的CPU是哪間公司造的。
再簡單點說,以閣下的思維,在Benz S Class上,中國工廠提供了車胎、 Brake皮,就沾沾自喜地說中國工業能力強大了?但對車頭、波箱、行車電腦之類就啞咗.....我只知道MIC的競爭力只是在價錢上。
這篇回應,是致某華為手機用家因為打機唔窒而覺得大陸科技好棒棒看的。
引用:
原帖由 yuen95 於 24-4-2018 22:29 發表
好心你做下功課啦,真係以為中國只係識得組裝手機?
同埋你啲理解力真係好野 ,之前講個幾次芯片唔只得CPU仲有唔同類別,國資委都係講緊一啲宜家沒有國內替代品或者有競爭力的芯片,咁樣唔代表全部芯 ...
究竟世界上還有神嗎?

對, 中國公司真係好勁
連CPU, RAM 乜都生產到,
所以就係唔明,  點解唔供件俾中興 ?

引用:
原帖由 48191 於 25-4-2018 07:22 發表
我的理解力比較直接: 核心零件唔到你玩。當初J兄幅圖簡單直接,所有核心元件並不是MIC。國資委的報告非常清楚說明一件事,「核心」、重要的「芯片」,中國現在要造也做不來。現在大陸的技術也未有能力去做。不過,這 ...
今年起用BENZ個例子以經不合檔了! BENZ私家車條生產缐及生產權合约以經賣左俾中國啦! 日後可能叫BUNZ!

窄啦,以後一撞即摺,鋼水弱,搵鬼買。身份象徵沒落了。
引用:
原帖由 rho837 於 25-4-2018 12:47 發表

今年起用BENZ個例子以經不合檔了! BENZ私家車條生產缐及生產權合约以經賣左俾中國啦! 日後可能叫BUNZ!
究竟世界上還有神嗎?

我親戚係Qualcomm既半導體工程師,根據佢既解釋點解今次咁大鑊因為比得你廠生產已經係起碼兩年前既產品,大概每半年就會update,所以你而家開始研發到生產好可能要十年。

打電話都唔俾, 好絕wor.....
華為快d幫拖啦, 中國人要守望相助
---------------
日經:中興通訊目前連打電話給高通或英特爾都被禁止
2018 年 04 月 25 日

美國商務部 4 月 16 日以違反承諾條款為理由,對中國手機及網通設備廠商中興通訊(ZTE)實施長達 7 年的採購出口禁令,該項禁令對中興通訊來說無疑是毀滅性打擊。根據《日本經濟新聞》報導,有中興通訊內部人士表示,就在美國商務部的禁令施行後,中興通訊現在內部甚至被禁止與美國高通(Qualcomm)、英特爾(Intel)等合作夥伴及供應商通話。

引用:
原帖由 48191 於 25-4-2018 07:22 發表
我的理解力比較直接: 核心零件唔到你玩。當初J兄幅圖簡單直接,所有核心元件並不是MIC。國資委的報告非常清楚說明一件事,「核心」、重要的「芯片」,中國現在要造也做不來。現在大陸的技術也未有能力去做。不過,這 ...
好心你就咪自己加句MIC的部件就等於唔係核心部件啦,通訊基帶,鏡頭,屏幕,觸控,指紋系統,機身等等唔係核心部件啊? 唔通你自己部手機得粒CPU就用得啊

http://www.eepw.com.cn/article/201707/361305_7.htm

學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

呢一巴煎得勁。
引用:
原帖由 tinyau1134 於 25-4-2018 15:55 發表
https://www.facebook.com/technewsinside/posts/1679075582145685#
喜聞樂見
究竟世界上還有神嗎?

吓,乜MIC原來成個總成造出嚟㗎?一個零件仔咋吓嘩?不如你吹大啲話成部IPhone X嘅零件都MIC兼大陸自主研發好唔好?
引用:
原帖由 yuen95 於 25-4-2018 15:32 發表

好心你就咪自己加句MIC的部件就等於唔係核心部件啦,通訊基帶,鏡頭,屏幕,觸控,指紋系統,機身等等唔係核心部件啊? 唔通你自己部手機得粒CPU就用得啊

http://www.eepw.com.cn/article/201707/361305_ ...
究竟世界上還有神嗎?

打都唔聽喇!容乜易俾侵侵誤會,Ban埋佢哋?
引用:
原帖由 pbay 於 25-4-2018 15:29 發表
打電話都唔俾, 好絕wor.....
華為快d幫拖啦, 中國人要守望相助
---------------
日經:中興通訊目前連打電話給高通或英特爾都被禁止
2018 年 04 月 25 日

美國商務部 4 月 16 日以違反承諾條款為理由 ...
究竟世界上還有神嗎?

發新話題