發新話題

[中美科技戰] 遭美國發出口禁令 中興通訊突停牌

引用:
原帖由 yuen95 於 24-4-2018 09:54 發表
Kirin Soc係華為自己設計,唔講
中天微的NPU,唔講
基帶核心Balong係自己的,唔講
最強的指紋芯片係匯頂的,唔講

真係好笑,如果中國芯片樣樣都係最top的話佢仲係發展中國家咩,其他國家唔駛做生意啦。而家美國 ...
其實叫以上國企供IC俾中興咪搞掂law, 點解中興仲要停版要叫救命 ?

咪突破人盲點喇....
引用:
原帖由 pbay 於 24-4-2018 12:26 發表

其實叫以上國企供IC俾中興咪搞掂law, 點解中興仲要停版要叫救命 ?
究竟世界上還有神嗎?

呢啲咪見識囉!
QA/ QC永遠都冇可能追到,手工未必係問題,老細心態同投資方向先係問題。
引用:
原帖由 rho837 於 24-4-2018 12:10 發表

我識個UNCLE係泰國及中國杭州係做INTXL晶片生產生意! 他有能力與INTXL取得某類晶片生產, 本人以前參觀過條生產線!

他早早講過大陸要定義去抄襲高技術核心晶片只係時間問題! 呢個世界只要有極多錢就一定可以造 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:

華為係中國軍方Backup! 財力冇問題! 但自己生產都緊緊夠用! 呀公保住華為係主要! 無謂揓華為落水! 中興自己拆掂佢啦!

引用:

芯片只有0同1呀?芯片起碼有十幾個種wor,邊個國家可以全部做嗮啊,加下你原本的供應突然斷嗮係咪要時間去調整同埋搵alternative啊?
你試下蘋果手機突然斷嗮大陸的零件同埋組裝供應佢叫唔叫救命

坐等「談判」破裂
引用:
原帖由 yuen95 於 24-4-2018 14:30 發表

芯片只有0同1呀?芯片起碼有十幾個種wor,邊個國家可以全部做嗮啊,加下你原本的供應突然斷嗮係咪要時間去調整同埋搵alternative啊?
你試下蘋果手機突然斷嗮大陸的零件同埋組裝供應佢叫唔 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 yuen95 於 24-4-2018 14:30 發表

你試下蘋果手機突然斷嗮大陸的零件同埋組裝供應佢叫唔 ...
就算apple斷晒大陸零件, 高端有日韓台歐, 低端就東南亞, 組裝又係東南亞,
點會叫救命 ?

回覆 82# 的帖子

指紋芯片,Face ID,無線充電,鏡頭,射頻部件,螢幕觸控都係大陸公司提供
東南亞有咩公司提供”低端“部件比Iphone啊?,
組裝係東南亞?你叫鴻海係美國生產iphone先啦

平果唔會有事! 平果同大陸都係同一黨人!

現實如果中國玩"叫停"平果零部件生產停止的話! 即時一定有影响都應該幾大鑊下! 但如果冇辦法下繼續造新i-phone就维有由外國生產! 成本就一定貴一倍有多! 日後新技術發展及市場生產成本話事權就小左係中國! 呀公點會很咁樣呀! 美佬睇穿中國共產黨今時今日要係High End Techologies同市場主道權! 打仗一定冇可能發生但中國快速增長係美國三倍有多所以貿易戰中國有必要硬打! 睇下幾時打同點打?

其實全球化經濟就係造了一個核子反應爐! 中國以成功TART着左個爐! 冇可能停! 一爆炸就係新世界秩序開始!

引用:
原帖由 JBL 於 24-4-2018 16:22 發表

好心你上網做點功課吧!老是故意提出一些低級問題,以為自已可以為難到别人?
如果可在東南亞組裝APPLE早早甩開大陸了,洗等到依家都仲係大陸做?
你一定無睇喬布斯既訪問,人地問佢點解一定要係中國制做? ...
喬布斯2011年死左law wor....

有冇實質公司名提供?冇就任你講乜都得?Area 51架飛碟都係中國做?
國資委篇文又唔見你出嚟回應吓?
https://www.facebook.com/cablechinadesk/videos/1698369800307499/
講兩句聽吓你高見先?
定係想聽學者分析:
https://www.facebook.com/cablechinadesk/posts/1698370223640790
引用:
原帖由 yuen95 於 24-4-2018 16:04 發表
指紋芯片,Face ID,無線充電,鏡頭,射頻部件,螢幕觸控都係大陸公司提供
東南亞有咩公司提供”低端“部件比Iphone啊?,
組裝係東南亞?你叫鴻海係美國生產iphone先啦
究竟世界上還有神嗎?

5 個讚好! TOP

4 個讚好! TOP

發新話題