發新話題

[中美科技戰] 遭美國發出口禁令 中興通訊突停牌

Samsung 應該做緊 Tizen 2.0 proposal 去傾偈

敢砌敢為, 靈活處事, 不拘泥節, 億萬觀眾.
做X 死下面要搞文件果班

放生中興既代價如無意外就係關稅.
唔犧牲低階農業的話, 美國如無意外就會針對一間一間科技/重工業公司玩落去.
未夠強又唔夠弱, 自然多事.
你要吸睛野科技冇啖好食, 定民生野人人有眼前既著數?
斷估結果就係補貼及基因改造食物終於可以大舉攻入中國, 並摧毀中國原本農業架構.

呢堆人, 全部都計算同取捨緊幾十億人未來幾+年既命運,
而我地作為草民, 可以做既, 基本上就真係只有但不限於瞓醒嘈交打飛機.

引用:
原帖由 48191 於 17-5-2018 19:16 發表
似乎有好戲看,看來日本想放棄美國市場。
日本每年出口到美國商品值1600+億美金.
冇得存在放棄呢回事. 出招係講數, 唔係打仗.

引用:
原帖由 48191 於 18-5-2018 08:16 發表
https://t.cj.sina.cn/articles/vi ... 052a5001008smx?vt=4
圖文並茂,唔係唔識字(下)(華) ?仲就埋你係「新浪網」,高興乎?
2018年4月16日:
美國商務部宣佈,因中興通訊違反美國制裁規定,美國企業被禁在未來7年內向中興通訊銷售元器件。
2018年4月17日:
中興宣佈啟動危機應對工作組,分析制定應對舉措。

2018年4月19日:
近兩日,中興通訊創始人侯為貴與另外兩位高管在深圳寶安國際機場的背影照在科技圈人士朋友圈不斷被轉發。
從照片中的機場顯示屏信息來看,當時時間為“13:28”
由於21世紀經濟報道記者在4月18日午間已經在朋友圈看到這張照片,據推測,拍攝時間應該為4月17日中午。
從背影推測,從左到右三者依次為中興通訊董事長殷一民、中興通訊創始人侯為貴、中興通訊總裁趙先明。他們的目的地當前尚不知曉。

跟車太貼未必係好事.
若唔做標題黨,
純粹要去簡簡單單地揾料,
係可以証實當時侯為貴係去了美國,
相信又要沒下文了.

睇新聞, 不能總是看到迎合自己觀點的才當係事實.
ZTE USA 響德州有百幾個員工,
管理層員工中有一個叫 Angela Simpson,
銜頭係 VP/Head of U.S. Government Affairs
資歷係前美國商務部國家電訊管理局副助卿
反觀侯為貴銜頭上係件非執行董事, 真係要求要跪流程上都唔輪到佢去做.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 18-5-2018 11:33 發表

機智
機智好悶兼冇朋友o架
我係扮機智, 唔同的..

我望緊自己堆玩具槍,
望緊D Eotech呀Trijicon呀Insight呀之類...
數緊呢幾年來買左幾多ITAR野.
都難免會諗o下...蝦..點解甘易買o架呢?

引用:
原帖由 48191 於 19-5-2018 16:13 發表
嘩!唔好講呢啲呀!人哋隻眼開隻眼閉咋。衰起上嚟真係會累到人㗎。
唔..
即係中國人賣電話交換器路由器, 衰犯規出左事, 幾千幾萬幾+萬人冇左生計, 都係抵X死既.
但只要唔係中國人, 犯規賣槍械軍用品又好, 執法既隻眼開隻眼閉又好, 大家都應該幫幫手唔好篤爆唔好累人.

真係來生不做中國人.
不過, 今世都未完.

引用:
原帖由 JBL 於 19-5-2018 20:26 發表

打出了響亮的革命口號——我受夠了!我要去中國教書。

Unless I'm very much mistaken, that's neither a slogan nor compliment, just plain sarcasm.

引用:
原帖由 JBL 於 19-5-2018 20:50 發表

我當然知到,我貼這圖的目的其實是想表達一個訉息<<<<<<<世上無樂土,無錢做乜人都死.......
甘下世我的志願係食軟飯

引用:
原帖由 kornhill401 於 20-5-2018 11:20 發表
果班老師唔係咁天真呀! 在中國教書的待遇,照計唔會好得過美國卦?
可能佢地漏左..香港..兩個字. Thx for sharing.
銀碼係少左的,
二線城市實收大把仲係4位數字..
但儲到既錢多左, 秘撈機會多左, 認識人脈既網絡大左.
視乎性格, 滿足感都會大左.

[quote]原帖由 rho837 於 26-6-2018 08:25 發表

但係你今世個外殻係有食軟飯Quality! 打鐡襯熱, 明天北上去夜茶店翻part time

引用:
原帖由 rho837 於 26-6-2018 08:25 發表

但係你今世個外殻係有食軟飯Quality! 打鐡襯熱, 明天北上去夜茶店翻part time沖茶! 下世未必有甘好彩!
廣告時段:
沖出個未來, 沏出你前程

發新話題