發新話題

[認真] 經一事長一智

如果係大波媚惑靚C9。。。 五金鋪一定幫你
幫到返屋企都仲得

引用:
原帖由 mouselkm 於 20-4-2018 19:02 發表
可能我想得太簡單,我構想是找普通街邊五金師傅用鑕座開孔之後自己磨自己汁,不需甚麼特別技術才有20元這想法,

附件

20-4-2018 19:31

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

3 個讚好! TOP

Intangable asset!

回覆 30# 的帖子

不需技術....
請問火帽硬度係幾多?
你加工精度要去到幾多?
加工鑽頭硬度要比母材硬度高. 如果亂用鑽頭好易鑽唔入或鑽斷 你又知唔知...?
如果亂泥好易有工業意外~鑽斷飛出泥插到自己咁都係自己受。
唔好講部機,可能人地個鑽頭仲貴過你個火帽~
你自己上淘寶問下 上一次機台都要收你舊幾水人仔啦

回覆 32# 的帖子

的確如此,就算五金店學徒他們的經驗也是經驗,所以你願意做就可以開價,因我沒有相關工具,我也知最低消費20元不算錢,但對於包括我在內的草根來說,至少能買罐啤酒,算最少最少的心意 ,不過今天才知他們沒有這些副業,找金工師傅當然另一個價

回覆 34# 的帖子

的確如此,但這個24mm火帽要開孔個位很薄約1,2mm,而且正常來說會輕手試試看看入不入,我覺得在不強行下問題不大

我都試過個槍袋爆拉鏈,問過車返要$7O,我都係丢了算數。

開始冇耐性, 但又唔想講太刻薄說話.

引用:
原帖由 JBL 於 20-4-2018 16:56 發表
我幾年前揾車床佬咳—咳條外管都盛惠二百銀,
樓主二十蚊都比得出手.......
好奇一問 包唔包車牙?
因為我想改m16管做mk12長度

好簡單,人地既工具,知識,經驗全部都係錢
俾得廿蚊我覺得完全係當人乞衣咁

引用:
原帖由 mouselkm 於 20-4-2018 19:02 發表
可能我想得太簡單,我構想是找普通街邊五金師傅用鑕座開孔之後自己磨自己汁,不需甚麼特別技術才有20元這想法,
依句野我覺得好難聽,咩叫唔需要咩特別技術,只要你做唔到我做到既就係技術啦
點解一舊手工番梘賣百幾,一舊兜呼賣十蚊?起碼你唔識先,我學,練,做時全部都係成本一部份,唔好輕視

原諒左我燥底先

我自己DIY唔少野,好明白人有力窮時,但從來要得人地幫你做野都預左貴,何解,因為人地做到你唔到
就算係叫朋友幫手,人地完全可以唔幫,幫就算再熟都要請食飯飲野,何解,依啲叫人情細故
你落去五金,本來人地就係唔做果啲野,叫你過主非常正常,人地又唔係的士,上左車一定要載
人地一唔知你件野乜料,二怕做壞,三怕做唔到,你入到去一係直接叫人報價講明爛左唔怕重有機會有人接
根本唔係錢問題,而你出E個POST,睇哂咁多樓我覺得你完全唔明白手工係一樣咩回事,亦都唔當係一回事
純粹想抱怨,我相信亦係咁多師兄講野有骨既原因

再講多次,原諒我燥底
相信你比完果廿蚊兩個師傅一邊袋一邊心底講緊粗口

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-4-2018 21:45 發表

好奇一問 包唔包車牙?
因為我想改m16管做mk12長度
淘寶一個14MM牙攻 10蚊唔洗

有一類人既性格係 太陽
以自我為中心
從心出發

我開POST目的是探討五金店為甚麼不做我生意,現在知道他們沒有這些副業,我知道想知的,但現在方向變成20不是錢,食米唔知價上,小弟的確是極少找人金屬加工,只是多年前兩次名搶開真數牙,印象300交收,原意五金店90以內可以開孔,他們不收人工至少給20茶錢,太閉門造車,請師兄們見諒

發新話題