發新話題

[認真] 經一事長一智

可否借分享?
引用:
原帖由 jacko 於 20-4-2018 19:31 發表

究竟世界上還有神嗎?

一句說話撻著咁多人,可謂奇才。
事實上我免費,不過係專業鋸斷Slide。放心交俾我,包斷!
引用:
原帖由 mouselkm 於 20-4-2018 19:02 發表
可能我想得太簡單,我構想是找普通街邊五金師傅用鑕座開孔之後自己磨自己汁,不需甚麼特別技術才有20元這想法,
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 cyl198911 於 20-4-2018 21:55 發表

淘寶一個14MM牙攻 10蚊唔洗
車床都唔洗?

引用:
原帖由 JBL 於 20-4-2018 21:51 發表

包埋車牙
咁又真係抵wor

回覆 48# 的帖子

如果你有方法將20幾MM既外管 車到15MM左右 係冇問題

其實,每個唔同範圍的師傅,係唔會無釐頭搞第二科嘢。如果真係落手幫你,都只不過係太好心。
但工夫、手工是不容踐踏的,不論甚麼行頭、專業也是。
有人話整枝槍,剩係工錢都一千幾百,貴!你唔好理,總有人認為值得。
如果唔係,咁不如叫整車師傅搞?到時可能可以開發到用Brake皮代替Slide Lock Lever 呢!
引用:
原帖由 mouselkm 於 20-4-2018 22:25 發表
我開POST目的是探討五金店為甚麼不做我生意,現在知道他們沒有這些副業,我知道想知的,但現在方向變成20不是錢,食米唔知價上,小弟的確是極少找人金屬加工,只是多年前兩次名搶開真數牙,印象300交收,原意五金店9 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-4-2018 22:35 發表

車床都唔洗?
你開牙入火帽就真係唔洗,如果係其他用途的話

引用:
原帖由 48191 於 20-4-2018 22:39 發表
其實,每個唔同範圍的師傅,係唔會無釐頭搞第二科嘢。如果真係落手幫你,都只不過係太好心。
但工夫、手工是不容踐踏的,不論甚麼行頭、專業也是。
有人話整枝槍,剩係工錢都一千幾百,貴!你唔好理,總有人 ...
佢地未搞清楚人地點解話佢,係因為佢覺得開車床手工唔算咩技術而唔係果廿蚊

回覆 42# 的帖子

師兄說得對,我對金工行業沒有甚麼認識 ,心想很多賣水電的有做水喉,鎖匠有佩匙,五金應該有做輕度加工,才出這不做我生意的笑話,手工方面也是如此,我單純認為1,2mm厚鋼片只要一鑽就開,想不到這樣複雜,天真地認為如果他們無聊免費出手,就給他們茶錢之想法

下次唔好喇!
你嘅所謂「解決辦法」以為好簡單,但係如果真係咁簡單唔需要技能,咁槍街各大寶號都收得皮。
尊重人哋嘅專業係作為一個「顧客」應有的態度,而唔係俾錢就大哂。
當然,如果你自己有技術有Workshop 就真係另作別論。
引用:
原帖由 mouselkm 於 20-4-2018 23:25 發表
師兄說得對,我對金工行業沒有甚麼認識 ,心想很多賣水電的有做水喉,鎖匠有佩匙,五金應該有做輕度加工,才出這不做我生意的笑話,手工方面也是如此,我單純認為1,2mm厚鋼片只要一鑽就開,想不到這樣複雜,天真地認 ...
究竟世界上還有神嗎?

不過,我雖然不是槍痴但平日鋸銼難免.正常用已加海綿的虎鉗夾好,出金工鋸,十字刀.leatherman,再用3000,5000沙紙就ko,但這鐵木真就絲毫無傷,我先第一次找人出手鑽孔,茶記外賣,凍飲+2元 ,槍街檢查150起,手提維修代理明碼實價,街邊可以格價,家用電器找代理也是無數講,我明白,可是金屬加工行情真是不清楚,我想到槍街一定貴,才有找金工師傅之想法,當然手工可能差D,而且未必做,到底兩者差價是否很遠,還有手工的公價大約如何,請問有沒有師兄能說說

1 個讚好! TOP

唉!呢度唔可以透露價錢㗎...
引用:
原帖由 mouselkm 於 21-4-2018 00:53 發表
不過,我雖然不是槍痴但平日鋸銼難免.正常用已加海綿的虎鉗夾好,出金工鋸,十字刀.leatherman,再用3000,5000沙紙就ko,但這鐵木真就絲毫無傷,我先第一次找人出手鑽孔,茶記外賣,凍飲+2元 ,槍街檢查150起,手提維修代理明碼 ...
究竟世界上還有神嗎?

回覆 58# 的帖子

原來如此,不過現在火帽正常不輕易移位,而且極少面對此類精鋼加工,純好奇一問,thx

冇車床點搞呢又?一上車床,冇兩三條魚都唔駛諗。「精鋼」喎!唔係鋁、唔係亞鉛,比較㦸囉!如果係中碳鋼呢類仲貴。
引用:
原帖由 mouselkm 於 21-4-2018 01:05 發表
原來如此,不過現在火帽正常不輕易移位,而且極少面對此類精鋼加工,純好奇一問,thx
究竟世界上還有神嗎?

發新話題