發新話題

[認真] 經一事長一智

回覆 60# 的帖子

我明白但又不是真鐵ak,火帽只是純裝飾,不輕易移位,有需要可以拆就ok要求很低,加上這支不是神位槍,所以才有馬虎鑽孔後再加工造過凹位之想法.......我計劃是

只要鑽一鑽銀色部份,再用粗銼等慢慢汁

這玩意比正常帽硬很多也薄很多,只有約1-1.5mm厚,我覺得一般鑽座也可以一試

但想不到這樣複雜....看來是我低估加工難度所需專業

去五金鋪買枝大圓銼刀試下銼 有膠手柄果D  6吋以上 睇番你需要買岩既大細

再唔係磨機  角磨機應該可以  
細細地既手電磨機夾細磨頭都得而且好多都用得著 最好買BOSCH  但一部DREMEL4000都要700UP

引用:
原帖由 mouselkm 於 20-4-2018 16:53 發表
我家中有虎鉗,金工鋸 ,十字刀,leather man,手電鑽全部出動也只是花了,深知絕非等閒之物要工場級電工具出馬,可是出槍街將220蚊火帽交給槍匠出手又不值,所以只求工場五金店開孔,其他我有信心,但幾乎全部望到不 ...
如果有電鑽有虎鉗,買支靚鑽咀,其實唔難,我之前都做過同你一模一樣嘅事,我用電批炸
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 48191 於 20-4-2018 22:27 發表
可否借分享?
網上圖片,隨便

看來師兄們開始明白這應該不是很難和專業的改裝,只是人手能力有限用不著,而我沒有工具,也可能大家少接觸24mm ak 帽,是我的失策沒有說清楚 一句size大很多也薄很多,圖最左就是24mm 其他是14mm 厚度天與地,早知一早出圖

我無意介入樓主的工錢構思討論,但我倒是很擔心樓主在金屬切割加工方面的基礎安全意識不足,雙面膠紙或熱溶膠之類,絕對不適宜用作工件固定之用,如果是機床加工,這是極之危險的動作,所以我用恐佈來形容。

任何機床加工都必需 clamp 實工件或用夾具將工件堅牢固定,否則工件隨時可以被刀具的強大切割加工動力撞飛出來引致工業意外!樓主如未曾接受這方面的訓練,請勿操作任何機床(包括電鑽),否則是極度危險的事情。

引用:
原帖由 48191 於 21-4-2018 01:11 發表
冇車床點搞呢又?一上車床,冇兩三條魚都唔駛諗。「精鋼」喎!唔係鋁、唔係亞鉛,比較㦸囉!如果係中碳鋼呢類仲貴。
師兄知唔知邊到會有做車床加工鋁件? 想cut走部分外管同鑼大到夠大夠深放gbbr hop up座

旺角某樓上舖同鰂魚涌某地鋪有。
引用:
原帖由 lyokoryan 於 21-4-2018 08:33 發表

師兄知唔知邊到會有做車床加工鋁件? 想cut走部分外管同鑼大到夠大夠深放gbbr hop up座
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 mouselkm 於 21-4-2018 02:55 發表
看來師兄們開始明白這應該不是很難和專業的改裝,只是人手能力有限用不著,而我沒有工具,也可能大家少接觸24mm ak 帽,是我的失策沒有說清楚 一句size大很多也薄很多,圖最左就是24mm 其他是14mm 厚度天與地,早知一早出圖 ...
睇嚟你唔明白,人地有嘅工具你都有,人地做到你做唔到,就係難同專業,如果好似你口中所講簡單,你自己整左啦

引用:
原帖由 olw0978 於 21-4-2018 03:23 發表
我無意介入樓主的工錢構思討論,但我倒是很擔心樓主在金屬切割加工方面的基礎安全意識不足,雙面膠紙或熱溶膠之類,絕對不適宜用作工件固定之用,如果是機床加工,這是極之危險的動作,所以我用恐佈來形容。

任何 ...
olw0978兄你誤會啦,佢意思係最後改唔到,而家用雙面膠紙加熱溶膠,將火帽固定喺槍管度

原來如此,我太多心了,虛驚一場

引用:
原帖由 mouselkm 於 2018-4-21 00:53 發表
不過,我雖然不是槍痴但平日鋸銼難免.正常用已加海綿的虎鉗夾好,出金工鋸,十字刀.leatherman,再用3000,5000沙紙就ko,但這鐵木真就絲毫無傷,我先第一次找人出手鑽孔,茶記外賣,凍飲+2元 ,槍街檢查150起,手提維修代理明碼 ...
欣賞師兄你夠坦白, 可以維持理性討論

今次真係長一智

支持DIY

Repeated pls del

看來師兄重唔係好明 , 師兄所講好容易並唔容易, 夾一件圓柱物體唔容易, 鑽一件圓柱物體唔容易, 鑽呢件硬件唔容易, 陣間鑽衰咗, 重多手尾~

根據樓主描述, 件野既表面係加硬咗, 所以鋸同銼都郁唔到佢, 其實普通高速鋼鑽嘴都鑽唔到, 一定要同鎢鋼鑽嘴, 但鎢鋼鑽嘴貴, 又易崩, 做一般小工程揾食既師傅唔會用, 加上係圓型面上面落鑽枝鑽嘴好易跣, 好難準. 如果我自己做就會用鎢鋼鑼刀係鑼床做. 但如果冇呢D工具,我唯一諗到就係用磨機 ( 淘寶大把, 好平), 用火石嘴或好似山渣餅既火石 cut 碟仔( 全部好平 ) 磨或 cut 個凹位,然後用方銼銼個位出嚟. 件野只係表面硬, 一磨走個面, 入面D金屬其實係普通鐵既硬度, 銼佢冇難度

1 個讚好! TOP

發新話題