發新話題

[認真] 經一事長一智

[quote]原帖由 jacko 於 21-4-2018 02:25 發表

如果有電鑽有虎鉗,買支靚鑽咀,其實唔難,我之前都做過同你一模一樣

引用:
原帖由 jacko 於 21-4-2018 02:25 發表

如果有電鑽有虎鉗,買支靚鑽咀,其實唔難,我之前都做過同你一模一樣(既)事,我用電批炸
我都整過, 用手挫...

樓主覺得好易, 事實亦的確唔難.
覺得好易, 所以期望五金舖之類, 有人當舉手之勞出手.
於是莫視晒社會既運作.

今日舉手之勞替A鑽件鋼火帽,
聽日B帶條槍管,唔該舉手之勞切切,
後日陳太行入黎唔該舉手之勞改短個煲柄,
冇大後日o拉, 炒o左了...

引用:
原帖由 walther 於 2018-4-21 13:36 發表
根據樓主描述, 件野既表面係加硬咗, 所以鋸同銼都郁唔到佢, 其實普通高速鋼鑽嘴都鑽唔到, 一定要同鎢鋼鑽嘴, 但鎢鋼鑽嘴貴, 又易崩, 做一般小工程揾食既師傅唔會用, 加上係圓型面上面落鑽枝鑽嘴好易跣,  ...
有o野學

引用:
原帖由 loveless 於 21-4-2018 13:51 發表

我都整過, 用手挫...

樓主覺得好易, 事實亦的確唔難.
覺得好易, 所以期望五金舖之類, 有人當舉手之勞出手.
於是莫視晒社會既運作.

今日舉手之勞替A鑽件鋼火帽,
聽日B帶條槍管,唔該舉手之勞切切,
後日陳 ...
使我想起..義工..兩個字. Thx for sharing.

謝謝各位師兄理性回覆,磨角器我有考慮,但這玩具是不食鋸滑身,人手磨肯定錯位,所以我才有虎鉗鑽孔想法

回覆 75# 的帖子

原來如此,我還以為是人手力量不足,ㄧ般電工具一下就Ko,原來要用特別鑽嘴,這樣我完全明白,想不到玩具也如此,謝謝師兄,Thx

引用:
原帖由 mouselkm 於 21-4-2018 14:37 發表
謝謝各位師兄理性回覆,磨角器我有考慮,但這玩具是不食鋸滑身,人手磨肯定錯位,所以我才有虎鉗鑽孔想法
邊位先用細三角銼起個凹位,
換細橢圓銼斜角切入慢慢形成開口/槽/坑,
銼到差不多長度換細圓銼形成 end cap.
成套細銼廿蚊有找.

當然有dremel用石碟可以快好多.

PS. 冇人會想貼邊鑽窿...

樓主要既係呢樣工具, 個人認為係好值得投資

附件

21-4-2018 15:01

引用:
原帖由 walther 於 21-4-2018 15:01 發表
樓主要既係呢樣工具, 個人認為係好值得投資
淘佬電磨筆加埋一套頭/碟都係200幾
唔知夠唔夠力

我都想買套做拋光

如果用火石碟, 記著記著一定要帶面罩, 因為火石碟較易碎, 一飛出嚟可以好危險.

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-4-2018 15:08 發表

淘佬電磨筆加埋一套頭/碟都係200幾
唔知夠唔夠力

我都想買套做拋光
力就一定夠,
只係接觸面積太細, 要均勻唔可以靠用手拿住電磨筆,
而係要固定電磨筆, 用待拋光件去就番佢..

回覆 82# 的帖子

我一早試過完全只是花了,我以為自己無力,我冇想在邊位開孔,我計劃是離邊3,4mm開圓孔之後剪鉗CUT再加工,現在明白這是甚麼質地,不會再自已或普通工人做

抱歉這兩天令無數師兄生氣和見笑,小弟深表歉意,兩天前小弟天真認為是手力不足,所以這又硬又薄火帽分毫無損,這厚度只要用普通鑽床和普通頭一下就穿一秒時間完成,有了孔後可以用尖嘴鉗夾断扭断開缺口,所以才有只要有工具就不需技術,和如果有義工給最少20茶錢之想法,多謝walther 師兄說明這是鋼要用特別鑽頭和各位師兄提議甚麼工具可以幫忙或日後有用,兩天前小弟只是抱怨五金行的無視,現在真是長了一大智,再次向各位表示感謝和低估技術致歉

•師兄!你有接受別人意見胸襟,很是難得,現時社會就是小了這種情懷,其實你不是天真,你只是简單化在自己角度睇,我又喺另一角度睇

•師兄!你有接受別人意見胸襟,很是難得,現時社會就是小了這種情懷,其實你不是天真,你只是简單化在自己角度睇,我又喺另一角度看

發新話題