29 12
發新話題

[Marui] 新手 tm mp5 電槍值得keep嗎?

引用:
原帖由 tinyau1134 於 2-5-2018 12:25 發表
口字旁會食字

幾年前我支馬仔MP5 爆左波箱... 之後無郁過
原來這樣,即是少用口語化字眼

Anyway, 我發覺我支mp5 都冇新買e支準

新人,多多指教

引用:
原帖由 heliick 於 2-5-2018 13:18 發表

我都這樣想,可能落場玩一次就榮休,
係呀,老虎仔果到買。原本只買個測速器,手痕就買埋e支
夠準就唔好浪費,花幾拾元換條弱少少彈弓應該襟打好多。。

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 2-5-2018 14:25 發表

夠準就唔好浪費,花幾拾元換條弱少少彈弓應該襟打好多。。

多謝師兄指教,你好似知我想問乜
是否拆支原裝彈弓去槍街配支弱d的就可以?
今朝試打3個可樂罐,1槍1個(真係幾準下,8米距離),但個個都穿2邊,有d驚,驚第時落到場冇人參我玩
新人,多多指教

引用:
原帖由 heliick 於 2-5-2018 15:06 發表

今朝試打3個可樂罐,1槍1個(真係幾準下,8米距離),但個個都穿2邊,有d驚,驚第時落到場冇人參我玩
是的,折出來去鎗街配,話M4想打1.2力左右就OK...
25珠有380fps當然下下爽兩面了。。

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

多謝師兄,等我搵日搞搞佢。
新人,多多指教

引用:
原帖由 heliick 於 2-5-2018 13:19 發表

原來這樣,即是少用口語化字眼

Anyway, 我發覺我支mp5 都冇新買e支準
主要是香港字庫問題。

如果是 原裝0.7J VS 1.99J.. 而後者個HOP UP 正正常常,遠距離射擊的話,後者射程同準度基本上都係完勝...
因為很簡單的道理,前者用2 秒多才飛完40 米,後者可能一秒都不用就完成了,受環境影響而偏移的程度,後者必然少很多,自然也準了。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 heliick 於 2-5-2018 15:06 發表

一般來說香港室外場都唔會打1.5J 以上,建議SET 個 1.3~ 1.4 前後就好,
反正你1.5 都不會差多少性能,但彈弓弱一級,整支槍耐用性也有提升,單發反應也快一點。
不知你那柄是甚麼槍,有些槍比較簡單,拆個尾就可以鬆彈弓,一條強的換一條弱的便降火。
( PS. AEG  / 狙擊槍,彈弓硬度基本上等同火力程度 )
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 3-5-2018 11:07 發表

主要是香港字庫問題。

如果是 原裝0.7J VS 1.99J.. 而後者個HOP UP 正正常常,遠距離射擊的話,後者射程同準度基本上都係完勝...
因為很簡單的道理,前者用2 秒多才飛完40 米,後者可能一秒都不用就完成了, ...
明白。
新人,多多指教

引用:
原帖由 Dave 於 3-5-2018 11:11 發表

一般來說香港室外場都唔會打1.5J 以上,建議SET 個 1.3~ 1.4 前後就好,
反正你1.5 都不會差多少性能,但彈弓弱一級,整支槍耐用性也有提升,單發反應也快一點。
不知你那柄是甚麼槍,有些槍比較簡單,拆個尾就 ...
要研究一下
所以我都想改細佢。不過暫時未有時間拆,我諗應該不難拆。

新人,多多指教

早幾日趁病假去車仔街換左條120彈弓

順便買返個scope mount(20mm魚骨)俾支古董mp5, 可以用紅點了
新人,多多指教

引用:
原帖由 heliick 於 20-7-2018 13:13 發表
早幾日趁病假去車仔街換左條120彈弓

順便買返個scope mount(20mm魚骨)俾支古董mp5, 可以用紅點了
唔洗加骨。。。軍醫有隻Victor optic真品MP5專用镜多咗出來,全正常,90%新,有盒,好合用!誰人要既請pm.我,象徵式收費。。。先到先得。。。

附件

20-7-2018 14:26

回26#

我都覺得呢支鏡,配MP5真係good fit好用.又夠型仔 Thx for sharing.

1 個讚好! TOP

想當年,我裝上'軍醫叔叔'介紹的這一款鏡,(不是這一牌子)在marui的MP5上.
無需調較.在10尺距離.(家中就只有這麼最遠) 鏡的紅點指住紙靶中紅點,全中,無偏差.

1 個讚好! TOP

多謝師兄門介紹,小弟之前已買落支紅點,諗住用返不浪費。
新人,多多指教

29 12
發新話題