發新話題

Novritsch準備出手槍

引用:
原帖由 happypony 於 13-5-2018 11:47 發表
如果打100米直我覺得唔貴
https://www.youtube.com/watch?v=NxitAkGm4sc
乜師兄覺得加幾隻白字加幾件平價補品就可以將MODIFY 24 改到100 米有效射程?
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 新手一隻 於 13-5-2018 12:37 發表

首先,片中打的是100碼(yards),即91.4米。
其次,用的是m150+0.46g。

我非否認氣槍膠珠可飛行的距離。事實上係2j以上,在90~100米命中人的例子是有的。
只是就咁用一大舊嘢作目標,overhop開兩槍的片作 ...
M150 + 0.46 ,如果行的是 M24 那種長缸,基本上3 隻走唔甩,4 隻應該有,
都算吧,打得直的話都算是一個賣點。
但目標是那個差不多有半架車咁大的綠色「BOX」,我不知他實際上有多大,但他比後面綠色CIVIC 還要高,即是最少1.5米以上了...
但很可惜,玩具槍的目標是人,成年男性肩寬大概50CM,正常交戰,凸整個人給你打的那叫新手,凸半邊身給你打的叫菜鳥...
一般來說,有個人頭給你打已算十分比面...更多時是只有半邊頭。
一個人頭大概20CM CTC,在下多是以此為標準。寬鬆一點的是A4 紙中左就算了。
中十成當然最好,但最低限度是6 ~ 7 成,如果只有兩三成,那個我不會當做有效射程,不過是運氣。
至於 1.5X 1.5米是多少?
就是 50 張A4 紙咁大,或56 個成年人頭咁大...換言之只要那位置同時有56 個人頭疊在一起,命中率絕對是百分之分
命中這個「區域」根本毫無意義,因為打狙是要打人,除非你那柄狙的定位是反物質或反器械狙擊槍,那麼以汽車來做有效範圍還說的通。

其實賣街的槍,既然要說服別人「這很準」,最低限度要提供幾個數據,
一就是實際距離,二就是CTC,最少3 發,一般來說要十發...
火力,彈重這些最好都要提供,因為弱火跟強火完全是兩個難度。

工具不過是A4 紙,還有測距的工具,最方便的當然是雷射測距好像望遠鏡一般照一照就知距離 ( 逃寶 HKD 400 ),
窮一點的可以買測距輪幾十蚊HKD,再窮的可以去IKEA 拎免費的紙尺,
這些基本中的基本都做不好,不知是甚麼原故,既然店家要推崇其「準度」卻沒有準度的資料,真的想同買家玩「信則有不信則無」的信心測試嗎?
其實這不單是NOV 狙的問題,較早前也有一柄台灣出的416GBB 吹到打百幾米...又是沒有CTC 沒有命中率乜叉都冇...對住個假人開槍,對住棵樹開槍...之後就說好準呀好勁呀不得了...
其實行多一步做認真一點測試真的有那麼難?

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 13-5-2018 14:25 發表

M150 + 0.46 ,如果行的是 M24 那種長缸,基本上3 隻走唔甩,4 隻應該有,
都算吧,打得直的話都算是一個賣點。
但目標是那個差不多有半架車咁大的綠色「BOX」,我不知他實際上有多大,但他比後面綠色CIVIC 還 ...
如果真係認真做測試,咁好多玩具氣槍都收得工,只係真係有心做的人唔多先慘,我諗緊就算唔用狙擊槍,單單原裝M4系GBBR大對決,都係一個好睇的topic

引用:
原帖由 BFG001 於 13-5-2018 17:01 發表

如果真係認真做測試,咁好多玩具氣槍都收得工,只係真係有心做的人唔多先慘,我諗緊就算唔用狙擊槍,單單原裝M4系GBBR大對決,都係一個好睇的topic
其實有冇咁認真做都唔緊要
普通玩家從來不要求幾百蚊支的WE手槍做甚麼測試, 他正常運作打得出彈無咩病痛就收貨
但如果要講到大師級作品,一支千二蚊VSR經我手會變成0.1MOA精度神器,然後要價5000的話, 就應該會期望有點認真精度測試

引用:
原帖由 罪與佛 於 13-5-2018 17:21 發表

其實有冇咁認真做都唔緊要
普通玩家從來不要求幾百蚊支的WE手槍做甚麼測試, 他正常運作打得出彈無咩病痛就收貨
但如果要講到大師級作品,一支千二蚊VSR經我手會變成0.1MOA精度神器,然後要價5000的話, 就應該會期 ...
呢樣更加係,全原裝VSR10 vs SSG24 vs M40A5 (馬記手拉系統大對決) 又係好睇topic

引用:
原帖由 新手一隻 於 12-5-2018 13:11 發表

邊度相同?門神係走私、昆水客帶槍過關再加寄垃圾喎。
Sorry! 我不是指佢走私,是根據Dave C Hing所說,佢以HKD1400買入,再以USD700賣出的手法.

回覆 34# 的帖子

[我擺明映射]正如一枝三千蚊以上GBB 我會EXPECT 佢係有一定性能...
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

引用:
原帖由 新手一隻 於 13-5-2018 17:57 發表

Dave你都講過:水清魚難養。消費者知道產品實際表現,有啲產品就未必有人賣。
從宣傳的角度嚟講,當然係俾嗰"大概很準"的印象就得。你要自己做測試證實,咁至少人地都可以賣多支嘛。

君 ...
「消費者知道產品實際表現,有啲產品就未必有人賣。」
如果那些廠商不靠「搵笨」就做不下去,那麼這些廠請他們快點執粒好了。

其實身為玩家本身就不需要為商人賺不賺錢去勞心,
商人賺錢可以呃呃氹氹,但不是必需要呃呃氹氹,當「老點神物」這支歌仔已經無得唱時,
廠商就要的起心肝做點實事,生產一些真的有用的東西出來。
絲毫不需要擔心廠家會「做不住」而執,市場的基本就是有需求,
即是有人想玩玩具槍,自然有人會生產。

水清魚難養不代表集非成是。
迷信野本身無傷大雅,只要不是傻仔價,又做到基本功能就好,
例如HOP 膠,都是幾草野,哪個牌子好?玩家喜歡就好。
但當迷信迷到變成知識傳播,老一輩的玩家其實有一定責任去正其視聽。

也可以高地一點地說,WARGAME 這發展本身就是要有新血,
當新人花了三四千,四五千,以一門新興趣來說絕對不是一個小數目,
但錢是花了,但買回來的槍五勞七傷,連基本實戰都唔掂,
玩支像真靚皮 GBB 唔知第幾個VERSION ,又說性能點威威,點知打個全自動都噴煙JAM 槍腳仔軟,新手又唔識整...
又或者買支神狙回來說打100 米,實際上根本沒有這個性能,整天下場一味就是打不中人和比人殺,
身為新人,沒有多少人喜歡這樣的體驗吧。

其實係咪打真game 都好啦,我比較好奇有咩傻仔會買,打game 打得好點解等於識set 槍?
根本就唔會有"the best gun", 每個情況下唔同打法就需要唔同setting, 所以先要自己custom, 會因為呢個title 而買玩具既人根本好打有限

發新話題