發新話題

各樣DIY五金零件配件地址

依家絕大部分都係幫襯淘寶, 平,方便,多選擇, D 嘢越來越靚, 先排買左枝 Loctite 密封膠, 香港過百, 淘寶只係 25 人仔, 唔怪得D番鬼佬覺得中國係咁大既經濟威脅. 以前就驚淘寶多假貨, 依家如果件貨真係假既話你問佢係咪正貨佢會好老實咁答你係國產.

引用:
原帖由 jacko 於 24-8-2018 10:25 發表

淘寶嗰支入面少好多
冇認真比較過, 我買嗰枝都係大概半滿. 印象中 N 年前係香港五金舖買嗰枝都差唔多係咁. 枝嘢應該一世都用唔曬, 所以對我嚟講冇大分別.

引用:
原帖由 pbay 於 24-8-2018 10:31 發表

黑色一字螺絲呢樣真係超難搵, 我搵左好耐最終都要放棄
話淘寶萬能唔係誇張
https://item.taobao.com/item.htm ... ;abbucket=12#detail

引用:
原帖由 ++朗++ 於 24-8-2018 14:10 發表

loctite本身唔係大陸做
淘冇乜保障, 除非係loctite旗艦店
以前我都係咁諗, 但依家發覺冇咩問題, 真貨假貨不難分辨. 暫時未遇過假貨當真貨賣.
淘寶係冇"loctite旗艦店"的, 但有好多類似既店名, 個個都改到好似佢係總代理咁. 我就唔知佢地係咪真係代理, 但枝密封膠用落完全冇問題, 頂 300 bar 咁高既壓力完全 OK, 收嗮貨.   
講到保障, 我覺得好過香港, 試過有次係淘寶買咗個 web cam, 都唔平, 裝咗用咗兩個禮拜唔鍾意, 個賣家竟然肯收返, 仲俾埋運費(香港上大陸, 電子嘢要打重稅, 唔平的). 另外有幾次D貨有問題, 搞退款或重新發貨都好順利. 感覺上其實大陸已經超越香港.

發新話題