發新話題

各樣DIY五金零件配件地址

各樣DIY五金零件配件地址

眼見好多師兄想DIY,但苦無資訊買料,現特設我買開各店地址以供參考,都係油麻地旺角附近,如有錯漏,歡迎提出(先講明,呢啲鋪唔一定最好,只係因為我慣常去開,完全無廣告成份)

螺絲:
善昌五金行有限公司
新填地街308-310號

現代螺絲制造廠有限公司
旺角甘霖街15號

O-ring:
立泰軸承有限公司
廣東道926號

明精機械零件有限公司
上海街450號

彈弓:
力高彈簧
廣東道939號

各種特別工具:
緝記兄弟工程五金
新填地街329號B舖

染黑劑:
利得五金
廣東道933號

木色精,木保護油及各種噴漆:
彩虹顏料油漆有限公司
新填地街354號A1舖

*買嘢小貼士:
香港嘅五金鋪店員一般比較有"性格",如想買得順利啲,有實物比實物佢地配,無實物都cap定圖比佢地睇,各種零件"學名"最好上網做下功課,因為我地買五金配件零件,好多時只係十元八塊嘅生意,咁都唔好指望有劉華咁嘅態度

5/2/2020更新

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

21 個讚好! TOP

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-5-2018 17:59 發表
O ring仲有司達行
呢間我反而未去過

引用:
原帖由 tinyau1134 於 14-5-2018 23:25 發表
甘霖街*

支持一下
網上copy and paste的說,無留意 謝指正,已改

引用:
原帖由 Mairon 於 20-5-2018 03:33 發表
想問下金屬pin邊度有得買
引用:
原帖由 BLSK 於 24-8-2018 04:47 發表
請問咁多位師兄知唔知邊到配pin同介子最齊全?
Pin直徑約2,3mm,介子直徑5,6mm
之前問過屋企附近個頭話太細無

早排去左新界啤呤配oring,真係無得頂
用卡尺同我度仲可以上試配件試
介子的話,我上面介紹嗰兩間賣螺絲嘅都有,pin我真係未買過,我多數用舊鑽咀自己cut短做,貪易搵size

引用:
原帖由 Xgun 於 24-8-2018 09:51 發表
依家絕大部分都係幫襯淘寶, 平,方便,多選擇, D 嘢越來越靚, 先排買左枝 Loctite 密封膠, 香港過百, 淘寶只係 25 人仔, 唔怪得D番鬼佬覺得中國係咁大既經濟威脅. 以前就驚淘寶多假貨, 依家如果件貨真係假既話你 ...
淘寶嗰支入面少好多

引用:
原帖由 BLSK 於 24-8-2018 13:01 發表
咁細都有得配咁勁? 轉頭去下先
鑽咀又真係不失為一個辦法
我覺得你問左現代螺絲先比較好

引用:
原帖由 diresun 於 6-6-2019 15:49 發表
請問知唔知 c-pin / roll pin 邊度有賣?
善昌

引用:
原帖由 ironjing 於 7-6-2019 18:55 發表
現在玩wargame的東西。無論是裝備,工具或零件,九成以上淘寶搞掂。剩下一成是香港網店的特價貨,出槍街看賣啲價錢真係買唔落手。
唉⋯⋯⋯⋯⋯又係呢啲問題

5/2/2020更新,感謝有師兄報料

金屬染黑劑

利得五金
廣東道933號

發新話題