發新話題

禁止軍方介入娛樂圈?傳《戰狼2》《紅海行動》被官方批「軍事主義」

引用:
原帖由 48191 於 15-6-2018 07:02 發表
蛇有蛇路,鼠有鼠路,你堅係識?
之前外匯管制冇咁嚴,逐啲逐啲走,出外買樓、保險唔俾㗎咩?人哋有錢俾人賺,人面廣,你又係咪有錢有門路?
早響2008年中開始,保險公司已經賣純基金產品 ...
4 兄厲害,咁多有門路既朋友,動輒幾十憶幾十憶咁去...如果肯彈幾單比你做做賺下佣,下半世真係唔洗憂
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

要水人,首先要水自己
#真口既一樣

老實講,我理得你信唔信。大家各自有立場。再唔信呀?問吓啲做咗廿零卅年㗎Agent,睇吓未有外匯管制嗰陣時大陸仔單好唔好做?個個Team Leader做到攞MDRT你咪知囉!
大額就唔到Agent仔做嘞,佢哋自己上保險公司傾。如果穿到有咁油嘅客,公司見大額都係上公司慢慢傾穩陣。

究竟世界上還有神嗎?

唔係難度,係你承唔承受得風險。
未過大陸關口,筆錢仲係響國內,政府無權過問;但一經關口出俾海關捉到,輕則充公,重則會被控「擾亂金融」、走私罪名,而而家落路關口係嚴查(貨運),客運就唔知嘞!
至於政府管控,上年年尾中國政府強迫上市公司高層增持自己公司股份,亦開監始控企業走資,「海航集團」就係一個好例子。「海航集團」唔大咩,背景夠硬喇啩,響啟德投到幅地王,中央一聲令下,成塊地嘔番出嚟,仲要叫救命。
而家大陸企業啲CFO仲腳震緊。
引用:
原帖由 loveless 於 15-6-2018 10:44 發表

4兄, 你上個帖話走資幾十億毫無難度, 政府知都吹唔脹.
下個帖去番外匯管制, 十幾萬都出唔到.
我雖然明你意思係想表達正路乜都難有門路乜都得,
但若然走資真係無難度, 甘按此邏輯中國早應該打回石器時代.
點解 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 15-6-2018 12:25 發表
老實講,我理得你信唔信。大家各自有立場。再唔信呀?問吓啲做咗廿零卅年㗎Agent,睇吓未有外匯管制嗰陣時大陸仔單好唔好做?個個Team Leader做到攞MDRT你咪知囉!
大額 ...
你既言論會唔會有點兒那個,講到做保險既人好似做走資咁?你有無了解過咩係MDRT?百幾萬數就係走資?而家買架好d既車都成球啦,我亦相信呢度好多大大都有保險,一年交好幾萬保費唔出奇,我當你一個客唔多啦,兩萬保費,都係80個客就做到,一年時間有幾難做,有時吹水都唔好吹咁大

1 個讚好! TOP

[quote]原帖由 48191 於 15-6-2018 12:25 發表
老實講,我理得你信唔信。大家各自有立場。再唔信呀?問
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 m11.man 於 15-6-2018 14:08 發表

你既言論會唔會有點兒那個,講到做保險既人好似做走資咁?你有無了解過咩係MDRT?百幾萬數就係走資?而家買架好d既車都成球啦,我亦相信呢度好多大大都有保險,一年交好幾萬保費唔出奇,我當你一個客唔多啦, ...
專業的出現了
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 15-6-2018 14:14 發表

專業的出現了
X2

我並沒有渲染喎!的而且確係有人咁做!你可以否認?還是你覺得呢個行業冇人做大陸單時暗示過呢啲說話?定係保監從來未收過相關投訴?
引用:
原帖由 m11.man 於 15-6-2018 14:08 發表

你既言論會唔會有點兒那個,講到做保險既人好似做走資咁?你有無了解過咩係MDRT?百幾萬數就係走資?而家買架好d既車都成球啦,我亦相信呢度好多大大都有保險,一年交好幾萬保費唔出奇,我當你一個客唔多啦, ...
究竟世界上還有神嗎?

不管你信不信,反正我信了

春田花花小學期期有同學考第一操行又高分,
所以不能否認春田花花小學同學品學兼優.

春田花花小學期期有同學考第尾又打交又見家長,
所以不能否認春田花花小學同學德薄能鮮.

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 loveless 於 15-6-2018 10:02 發表

2016年中國產電影出口/境外收益為38億人民幣,
同期中國電視業境外收益係5600萬人民幣.
加埋係2016年中國出口總值的 0.03%.

再睇返境內...
2016年全中國電影總票房為457億人民幣, 國產電影票房為267億人民幣 ...
依家係講緊走公仔紙出去收購外國電影公司, 再賺美金返來, 唔太明白貼國內票房數字同個帖有乜關連.
好似萬達35億美金收購Legendary咁, 拍出來好多景甜,
其實Legendary果D算中國電影定荷理活片 ?
咁景甜應該算荷理活女星定中國女星 ? 真係唔識分.

L兄果然是老江湖,面面俱圓,又不失大體。厲害!
引用:
原帖由 loveless 於 15-6-2018 16:14 發表
春田花花小學期期有同學考第一操行又高分,
所以不能否認春田花花小學同學品學兼優.

春田花花小學期期有同學考第尾又打交又見家長,
所以不能否認春田花花小學同學德薄能鮮.
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 pbay 於 15-6-2018 16:54 發表

依家係講緊走公仔紙出去收購外國電影公司, 再賺美金返來, 唔太明白貼國內票房數字同個帖有乜關連.
好似萬達35億美金收購Legendary咁, 拍出來好多景甜,
其實Legendary果D算中國電影定荷理活片 ?
咁景甜應該 ...
引用:
原帖由 pbay 於 14-6-2018 15:29 發表
大陸每年濫發太多公仔紙, 焗響大陸滾塘魚煲大通漲無益,
官方就以民企掩飾不斷搵資金出路, 大陸電影圈就係其中一度官方投資(走資)活門,
大洒公仔紙托民企拍戲, 賣埠出外國, 咁回籠既錢就變真錢.
上面都係P兄自己既說話.

去返Legendary.
Legendary 2017年盈利3,000萬美金.
萬達係2016年完成收購Legendary, 實際大概19億美金.
2015年Legendary 蝕4億6,200萬美金.
2014年Legendary 蝕3億4,300萬美金.
2013年Legendary估值係30億美金, EV/EBITDA 估計係8, 有摩根大通6億美金信用額.

萬達控制下Legendary 共有11套電影製作,
景甜出現在當中3套.
『長城』Legendary至2018年計蝕1000萬美金
『Kong』 有賺錢
『悍戰太平洋2』 有賺錢

我無想法, 純粹擺低數據.

引用:
原帖由 48191 於 15-6-2018 17:28 發表
L兄果然是老江湖,面面俱圓,又不失大體。厲害!
客o羊氣
冇必要下我一定唔去主動製造直接對立關係, 冇so.

發新話題