發新話題

[VFC] 氣夾問題

引用:
原帖由 matthong 於 14-6-2018 21:11 發表
我支A5第一次落場也出事,發現fire pin條返回彈弓唔係好夠力令佢返回原位,當未cock gun時入匣,fire pin未能對準嘩佬芯(可能仲响嘩佬芯上面)可能需要一啲時間磨合,或好似以前早其WA系統咁要先cock g ...
睇下撞針座上粒螺絲有冇上得太緊

佢V記D件可能有小工差...有機會撞針座上得太緊夾住撞針縮後

個FD上星期買完都有呢個問題...我自己支第一水又冇事

我幫佢鬆左撞針座用沙紙輕微磨磨就冇事了

引用:
原帖由 Dave 於 14-6-2018 21:31 發表

驟眼睇以為比辣雞辣爛左...
係...好誇張...左右兩邊凹晒落去...似飛機推彈桿插左落去咁

引用:
原帖由 七點六二 於 14-6-2018 21:31 發表

我就係cock 左 gun 先入到夾,冇cock 到就好大力都上唔實個夾!如果冇cock 到就㸃拍果夾都照甩出嚟! 有冇得救?
其實好簡單...輕執MAG RELASE OR 輕執隻匣...此做法係變相加快原本需磨合既位...但唔好磨過龍...過龍就變左唔密氣

引用:
原帖由 Kwind 於 14-6-2018 21:33 發表

睇下撞針座上粒螺絲有冇上得太緊

佢V記D件可能有小工差...有機會撞針座上得太緊夾住撞針縮後

個FD上星期買完都有呢個問題...我自己支第一水又冇事

我幫佢鬆左撞針座用沙紙輕微磨磨就冇事了
我都係第一水
想問係咪就咁打咗網球拍條Pin出嚟,拆咗網球拍就已經可以造到?謝謝
因為唔想比錢人地整,另外撞針座條返回彈弓有冇得換?謝謝各位

引用:
原帖由 Kwind 於 14-6-2018 21:37 發表

其實好簡單...輕執MAG RELASE OR 輕執隻匣...此做法係變相加快原本需磨合既位...但唔好磨過龍...過龍就變左唔密氣
師兄,小弟不才,可否加相片提供睇住黎執! 另外,隻出氣膠爛成咁係咪已經唔寶寶密氣?有冇得救?

引用:
原帖由 matthong 於 14-6-2018 21:58 發表

我都係第一水
想問係咪就咁打咗網球拍條Pin出嚟,拆咗網球拍就已經可以造到?謝謝
因為唔想比錢人地整,另外撞針座條返回彈弓有冇得換?謝謝各位
YES...拆左網球拍...之後先試試鬆少少下圖紅圈粒螺絲...之後裝返上身試試得唔得

如果鬆左少少螺絲後正常...即係實得濟阻到撞針縮後...咁就睇你自己想墊野定磨下佢

引用:
原帖由 七點六二 於 14-6-2018 22:07 發表

師兄,小弟不才,可否加相片提供睇住黎執! 另外,隻出氣膠爛成咁係咪已經唔寶寶密氣?有冇得救?
執mag release大約係執紅圈位...主要係令扣合位低少少...唔會將隻匣頂到咁高

同樣可以選擇執彈匣扣位...要了解清楚係邊一PART問題先

例如有兩隻匣飛機出氣膠冇磨損既情況下...一隻扣到一隻扣唔到...就匣既機會大

反之兩隻匣出氣膠都磨損...咁就當然執mag release...緊記慢慢執慢慢試...唔好執過龍...要比少少耐心裝拆多幾次

引用:
原帖由 Kwind 於 14-6-2018 23:50 發表

執mag release大約係執紅圈位...主要係令扣合位低少少...唔會將隻匣頂到咁高

同樣可以選擇執彈匣扣位...要了解清楚係邊一PART問題先

例如有兩隻匣飛機出氣膠冇磨損既情況下...一隻扣到一隻扣唔到...就匣既 ...
Thank you! 師兄

引用:
原帖由 Kwind 於 14-6-2018 23:42 發表

YES...拆左網球拍...之後先試試鬆少少下圖紅圈粒螺絲...之後裝返上身試試得唔得

如果鬆左少少螺絲後正常...即係實得濟阻到撞針縮後...咁就睇你自己想墊野定磨下佢

謝謝你的詳細回覆,無限感激

根本頂住! 而家要cock 左先上實隻夾,仲要扭去save 先安全,唔係一噤就射出

附件

15-6-2018 09:02

15-6-2018 09:02

你地係咪唔洗cock 都上實隻夾所以冇整爛隻夾出氣膠?

引用:
原帖由 matthong 於 14-6-2018 09:11 PM 發表
我支A5第一次落場也出事,發現fire pin條返回彈弓唔係好夠力令佢返回原位,當未cock gun時入匣,fire pin未能對準嘩佬芯(可能仲响嘩佬芯上面)可能需要一啲時間磨合,或好似以前早其WA系統咁要先cock g ...
我果枝第一日落場都係,FIREPIN回位有問題,之前拆開佢換下油就冇問題

引用:
原帖由 Kwind 於 14-6-2018 11:42 PM 發表

第一日落場出事,之後打開黎睇,佢落左一大舊膏係入面,清左佢再落油.....

小弟的416同K兄一樣, 都係執mag release位

「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

發新話題