發新話題

愛因斯坦遊記被輯錄成書,被指涉種族歧視

回覆 5# 的帖子

關心地乜事?
出書係比大眾享有知情權
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

引用:
原帖由 kornhill401 於 2018-6-15 13:44 發表

這一點,我都明白.私隱和知情權,有時我都好混亂...
我的理解是..唔比人知,自己的醜事,是'私隱'
想知他人的醜事,是'知情權' 請C Hing,多多指教.
食字

引用:
原帖由 kornhill401 於 2018-6-15 13:44 發表

這一點,我都明白.私隱和知情權,有時我都好混亂...
我的理解是..唔比人知,自己的醜事,是'私隱'
想知他人的醜事,是'知情權' 請C Hing,多多指教.
愛因斯坦話你知呢D係佢既醜事?
加上版權持有期限過咗
而且又取得愛因斯坦遺產管理人同意
要出版愛因斯坦既野係可以既出黎講句心地唔好係毫無意義
現實係人要為所做一切負責 即使你視之為私隱
我同意私隱重要 但唔好take私隱for granted
順道一提 如love兄所言
用21世紀標準去批鬥100年前價值觀/個人言論想法
只係偽命題

引用:
原帖由 kornhill401 於 2018-6-15 18:21 發表

原來如此,小弟受教了. Thx for sharing.
100年前什至可能唔存在種族歧視呢個概念
要求當時既人用現代概念係唔可能 係一種本末倒置
只係一種詮釋學運用錯誤既結果

回覆 20# 的帖子

佢係小中國人小得最比力果個

發新話題