發新話題

日本雪花肥牛原是夢

引用:
原帖由 MG-42 於 24-6-2018 01:40 發表

人地出Post講解日本有出人造雪花牛姐...

護日L即沖住出來護駕... 何況日本野點會有問題,有問題都係中國代工,咁日本野點會有問題..? 唔洗擔心
一路講緊媒體, 又有呢種留言, 閣下又隨時變成我講既大陸無條件支持者
另外樓主, 如果我"真係唔識睇日文都俾你呃"個你字如果你以為我係話緊你, sorry先, 我係講緊媒體

有果句講果句, 日本就全部野好咩? 神戶鋼造假咪又係有, 呢d你捉住黎講, 完全無問題
問題係呢家有媒體分明係穿鑿附會, 而又有人煽風點火, 試圖造出"我國超強的"形象, 然後繼續唔理件問題

你睇番呢段
"約莫5年前,日本曾爆出一則震驚社會的驚人報導,除了組合肉之外,其實還可以在肉品上加工注入白色脂肪讓原本看起來普普通通的牛肉,變成滿是誘人油花的「雪花牛」!"
淨係呢句, 有無講大話? 無! 但係無講足實話! 實情應該係:

約莫5年前,日本曾爆出一則震驚社會的驚人報導,有大阪酒店用普通加工肉充當高價雪花牛肉圖利
除了組合肉之外,其實還可以在肉品上加工注入白色脂肪讓原本看起來普普通通的牛肉,變成滿是誘人油花的「雪花牛」!

無左紅色有咩分別? 成段句子就會變成將形容詞"驚人"放左入"加工肉"上, 而唔係原本應該放既"有大阪酒店瞞騙"上, 好似日本人一直唔知有呢種肉而又在市面出現, 情況好似大陸咁!
然後人既意識就會被誘導到"咁安全既日本都係咁, 所以中國係咁都好正常"
呢種係好明顯既有意圖誤導, 係媒體有意為之

你諗下, 點解中興呢件事之後, 國人先如夢初醒, 先知原來國內技術唔得, 好大程度, 就係因為俾呢種媒體廣告催眠左
以為自己國家d野好得, 以為唔得果方面其實放去國際睇人地都係一樣

一開聲讚成外國野既就一定係媚外, 一開聲話中國唔好既就一定係受外國勢力唆擺
有問題唔面對, 唔出聲, OK fine, 唔係淨係中國, 大家心照啦,
但有問題選擇蒙騙, 令問題變得唔存在咁, 情況係令人痛心, 大話終有一日會爆
如果呢d叫愛國, 咁個國家一定係行法西斯主義

呢啲就係傳媒嘅功用。一個資訊流通嘅地方,就算一間餐廳仔賣次貨,就好快俾人踢爆兼上報。
某國就俾呢啲你睇囉:
引用:
原帖由 gtoray 於 23-6-2018 01:05 發表
神戶早排有間餐廳午餐時段
用普通但馬午當神戶午咁賣
究竟世界上還有神嗎?

反之亦言

講起問題食品,又冇人開post講 淡水虹鱒扮三文魚單野

食到人個腦生蟲,央視都仲要hard sell,混淆視聽,將淡水虹鱒魚宣傳為深海三文魚,又刪哂反對評論

樓上班愛國師兄咁關注外國新聞,自己國家事就當睇唔到,真係龍門任你罷
唔講唔知仲以為你地係外國人添 定還是post完會傷害到某d人自尊心

1 個讚好! TOP

水哥你一直講自己

你永遠都係得一兩句搧風點火咋嘛!有料咩?心中有數喇!
比五毛下等咪呢啲囉!點呀,冇料哥,講繄你呀!
引用:
原帖由 skylau 於 24-6-2018 18:04 發表
水哥你一直講自己
究竟世界上還有神嗎?

呢條帖既標題應該係老夫子耐人尋味

編野點睇都係源自台灣的花邊文,  點解可以敏感到兩句唔夠又變左中日國家情仇?

我原本想講“得閑口拍下你好爽"或者"嘩,發官威呀?吾比我講呀"但太幼稚又太有料所以講吾出口呀
另外你講得好啱,有冇料心中有數,所以吾需要自吹自擂

#你啱吾啱聽吾關我事
#我都吾係第一次講,你同中共做口既冇分别,今日依然成立
#呢D咪自己講自己囉,

勁喎,冇料哥!今次超過三句!勁!
引用:
原帖由 skylau 於 24-6-2018 22:08 發表
我原本想講“得閑口拍下你好爽"或者"嘩,發官威呀?吾比我講呀"但太幼稚又太有料所以講吾出口呀
另外你講得好啱,有冇料心中有數,所以吾需要自吹自擂

#你啱吾啱聽吾關我事
#我都吾係第一 ...
究竟世界上還有神嗎?

客咩氣,我開心

3 個讚好! TOP

原因在於有啲人可以將一篇花邊新聞推向另一個層次,唯有幫幫佢,推到佢成日開口埋口都講嘅「日本侵略中國,佢殺咗我當年仲係九歲嘅爺爺」嘅國仇家恨層面上滿足吓佢。
引用:
原帖由 loveless 於 24-6-2018 18:41 發表
呢條帖既標題應該係老夫子耐人尋味

編野點睇都係源自台灣的花邊文,  點解可以敏感到兩句唔夠又變左中日國家情仇?
究竟世界上還有神嗎?

玻璃心

發新話題