發新話題

不要叫救護車.....!

唔係呢個意思呀!你唔好敏感先。可能係我搞錯,但你發乜脾氣啫?
引用:
原帖由 JBL 於 5-7-2018 22:13 發表

即係我段新聞係假?想問你有否詳細資料支持你說法,(証明我段新聞係假)又或你本身係美國公民?
究竟世界上還有神嗎?

因為我都翻查緊個Social Security 範圍包緊乜,又或者私人保險公司包唔包叫救護車。
諗緊如果咁情況,響美國買意外保包唔包十字車。
其實可能係你啱,反而係我錯就真。
引用:
原帖由 JBL 於 5-7-2018 22:20 發表

NO..別誤會,無發皮四,我只怕又誤貼假新聞比人笑,我奶過幾次野,好淤皮.....
究竟世界上還有神嗎?

六年前去北京旅行,有個團友響劇院暈低咗,咁叫十字車喇!架十字車一到,見我哋係外地人,就問有冇保險。
我相信如果當時係冇,收費應該唔係好貴......啩。
引用:
原帖由 RCOOH 於 5-7-2018 22:00 發表

問題係中國係制度上仍未完善,公事公辦既紀律相對欠缺,救護車服務"法定"收費水平只貴過香港的士些少,但白車可以突然變成黑的殺到你一頸血。

我係上面既朋友堅持小傷小病自己執藥,唔聞到棺材香都唔去醫院或 ...
究竟世界上還有神嗎?

Sorry,真係我搞錯咗。
果真如Love兄所言,響美國唔買保險就一定PK。
不過我笑你把鬼咩!我等艇長出現先開火。
你啲料似乎係堅, Social Security主要係俾老年退休人士,當年金攞,又有醫療(Medicare),醫療分Part A/ B同D。
重申一次,係我搞錯咗,Sorry。
引用:
原帖由 JBL 於 5-7-2018 22:20 發表

NO..別誤會,無發皮四,我只怕又誤貼假新聞比人笑,我奶過幾次野,好淤皮.....
究竟世界上還有神嗎?

好難講,但奧巴馬的醫改的而且確係令到冇保險Cover嘅人得到醫療保障。
引用:
原帖由 JBL 於 5-7-2018 22:42 發表

奧巴馬當年分醫療改革成功通過既話而家唔知會唔會好D呢...?
究竟世界上還有神嗎?

剛才問在美國做稅局的朋友,回覆如下:
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 5-7-2018 21:56 發表
J兄,唔好玩喇。佢本身係美國公民就有Social security,呢啲支出本身係包嗰喎!問題係叫十字車係會跌落Part A定Part B度啫!除非佢本身跟本唔係公民。
傷者得四廿幾歲又唔係殘疾人仕, 就算係公民又點會有有Plan ABCD?

Love兄,係我搞錯咗......
引用:
原帖由 loveless 於 5-7-2018 22:49 發表

傷者得四廿幾歲又唔係殘疾人仕, 就算係公民又點會有有Plan ABCD?
究竟世界上還有神嗎?

係我冇睇之已有對話前留言就出回應...

美國醫療太複雜, EMS 叫白車不屬於醫院或聯邦層次, 係完全另一個本身又極度之複雜的體系...

真係唔講唔知, 下次去美國,都係買份保險好D.Thx for sharing.

睇過一個時事節目, 話美國好多人買醫保係跟返工間公司一log買,
問題係失業果陣份醫保就會失效,
失業期間撞著出意外, 有大病, 就要自己出錢.

另外係黑市居民, 有遺傳病果D, 通常會被拒保.

香港好彩有公立醫療包底, 制度甚至比大陸更共產, 呢個真係英治遺下既德政之一
(雖然近年門診同急症質素差左好多, 但專科同大手術水準仍然高)
香港千萬唔好搞醫保搞到美國咁樣, 依家睇香港政府就係想咁.

發新話題