23 12
發新話題

槍袋、背囊推薦?

我10年前買了一個42寸長的TOP Gear槍袋。一年之後它的單肩揹帶扣的線爆開,之後只能用手提。裡面有典型M4的三點velcro位置,但內裡也慢慢撕裂。但槍袋的主拉鍊至今依舊滑順,外觀無太大的破損。

之後手癢買了Pelican1720。是有拖去打game,但老實說也滿重的。現在也只有放在家中做存放用途。

到了最近幾年,我開始將M4分解攜帶,務求所有東西都用一個背囊搞定。但不是每次打game都帶所有裝備。槍袋開始變的不是那麼重要。如果跟朋友車,那就不分解槍只,多帶一個槍袋。

背囊方面,建議花一點錢買登山品牌的包,他們一般的負重設計做的比較好,背的比較沒有那麼累。

引用:
原帖由 新手一隻 於 7-7-2018 17:14 發表

見9.11個背囊連埋槍袋可以一次過孭曬上背脊,好似好方便咁。
師兄有冇乜牌子、款式推薦?
另外想問師兄平時係點樣帶gear去game場的?
唔日日D野用過都怕,戰術褲著著下爆鈕爭D當眾甩褲,膝頭用幾多層布都係一陣就變爛牛,鞋?就真係"鞋..."啦,成千蚊三個月散哂。

壹戰術1-Day包我有一個,雖然已經退役並由M記替死鬼25代替,但經過一年幾負重拖地浸水流星鎚,包身只係稍稍軟化,以18樓價位相對平又正。長時間大量受力既野唔好貪平,尤其是一旦失敗後果嚴重既鎗袋...當街跌支炮出黎就唔係一千幾百既問題。超budget咪儲下錢再買,唔好夾硬買然後發現買到後悔野。

BTW,M記太貴而且民用版設計古古怪怪,唔知係咪特登搞出黎做生意既,壹記個人覺得D間格係實用。 當然啦,以前個壹記係向橫發展,經常撞到人,而M記容量一樣但偏向高空發展。

引用:
原帖由 新手一隻 於 9-7-2018 20:10 發表

M記係?
Mr.Lee Ranch

顧名思義,貴到你需要係Mr Lee+×先可以儲齊一套。

哩類背囊真心建議考慮清楚,對玩具槍來講所有軟槍袋只能防刮花,所以唔可以戙落地,除低一定要訓平,一時醒唔起搵地方坐下或者搵條矮欄杆挨下枝槍隨時斷,我自己都係用長身既露營背囊裝晒所有野,M4 size既槍突少少出來用布包住就算。

附件

10-7-2018 03:32

What is your GUN ?

And  Gear ?

23 12
發新話題