發新話題

【小心轉賬】眼朦媽ATM轉錯賬 女兒4萬學費

引用:
原帖由 AF2011 於 18-7-2018 19:23 發表

光明正大查明真相,
「有人卻報警指記者滋擾」,「記者唯有先行撤退」
師兄share新聞,你想知的知識 內文已經有寫,你係冇睇過定唔明?
有新聞自由又有採訪權,但聽到有人報警 就走唔切,點解呢?
轉頭未經批準 ...
㩒人門鐘未必有問題。

但點樣攞到人私隱,名、電話、地址就好鬼了......

我又有問題 : 如果有人放咗$500係我銀包我用咗係咪又犯法 ?

引用:
原帖由 AF2011 於 2018-7-18 19:23 發表

光明正大查明真相,
「有人卻報警指記者滋擾」,「記者唯有先行撤退」
師兄share新聞,你想知的知識 內文已經有寫,你係冇睇過定唔明?
有新聞自由又有採訪權,但聽到有人報警 就走唔切,點解呢?
轉頭未經批準 隔住鐵閘偷拍人放上網 是甚麼玩法呢?
難道就係閣下的查明真相的成果 我都長知識
"...記者上門道明來意望對方退款幫幫苦媽媽,上址一位女住客稱「你要同李生直接傾,我唔方便同你講」,記者依她建議回到地下大廈地下大堂等候李先生.."
請問邊句睇到記者有滋擾姓李的?

"...有人卻報警指記者滋擾,記者唯有先行撤退。..."
如果姓李的真係被滋擾, 姓李的為可當場不即時報警? 反而是騙記者自願地走到樓下, 再被投訴"滋擾"?
而且, 這種手法同富豪保鑣係商楊/餐廳驅趕狗仔隊的手法幾乎一樣.
如果報案人報乜警察就信乜, 呢個世界無虛報, 無妨礙司法公正案件了.

"...轉頭未經批準 隔住鐵閘偷拍人放上網 是甚麼玩法呢..."
我唔肯定是否偷拍. 但記者跟身會有一部數碼相機, 呢種情況會掛相機係心口, 可能影相或錄影以方便寫稿.
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

Delete...

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

軍醫聽到呢個case真係好驚訝!因為開頭以為根本無乜報導價值!事關大拿拿幾萬銀既「轉错数」一定是拿得番的,(若係入cash就難搞了。。。),當然要取回可能亦要一段時間!因為政府有權追查市民在本地銀行的任何一畢賬款,而ATM有晒記錄,一定可以確定由誰轉给誰!若轉款者提出「轉錯数」申术及理據,收款人若否認的話,则必須要提出合「反理據」(如:還錢、買賣、捐款、借錢、朋友、親属、等等。。。才可,不可以不了了之。。。因若雙方三九唔識七,银主點解要轉款比對方?究竟是否洗黑錢等等。。。?!),否则必須要交番出來交由銀行處理!而银行亦有責任作出適當「處理」,並不是必定要得到對方同意才可「處理」,至於刑責與否,乃是後話,相信銀主亦不會在乎,志在取回其款即感恩了吧!始終是自己搞错。。。
以上是法律界人仕所共識的。。。

Ps:以前亦有發生過在軍醫身上∼話説很多年前的一天,軍醫ATM提款兼查数,發現戶口「好似」多了二千幾元,因為軍醫記不太清楚究自己戶口的餘数,所以先沒有理會該款項。。。回家後不斷在想:究竟是否自己記错/計错數了。。。如事者,过两天再去提款。。再查数,發覺該二千幾元已經已消失了!後來知道是銀行内部攪错轉错比我,後來馬上轉番走。。。。所以,经過這件事,令軍醫相信,在「某情況下」,銀行不一定要得到戶主同意才能作出「處理」行動。。。

Ps:問題是本次case中的報導是否加入了其他「色彩」,則不得而知.....

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 tf141 於 18-7-2018 22:34 發表
我又有問題 : 如果有人放咗$500係我銀包我用咗係咪又犯法 ?
若能證實是銀主搞錯、放錯,而又能證實您在使用之前只是忽略了而不知情的話,則不算犯法。。。(當然要睇條数幾大,是否大到您不可能忽略的数目。。。。)

Happy shooting

Delet...

Delet

[quote]原帖由 vgrdragon1 於 18-7-2018 14:14 發表

先說明∼軍醫只關注事主最後能否取回畢「烏龍数」,而無興趣討論「盜竊案」與否,亦無興趣討論傳媒做法是否洽當與否。。。謝謝!

引用:
原帖由 magichour 於 18-7-2018 23:21 發表

"...記者上門道明來意望對方退款幫幫苦媽媽,上址一位女住客稱「你要同李生直接傾,我唔方便同你講」,記者依她建議回到地下大廈地下大堂等候李先生.."

"...有人卻報警指記者 ...

記者寫乜就信哂乜, 正如#39所形容一樣
記者用咩方式訪問,又需唔需要跟你交代
正正常常客氣說話有需要報警?

如果姓李的真係被滋擾, 姓李的為可當場不即時報警? 反而是騙記者自願.....

訪問有好多種,貿然登門拜訪,先不論住址點得黎,你係姓李一家有何反應?
騙記者去樓下就係唔想搞大 唔想全街坊都知佢唔還錢
不彷代入人地 多角度思考整件事,再心口掛個勇字好嗎?
另外記者有記者證,擁有採訪權,如不屬"滋擾",又何需怕警察?
你都識講如果,警察都未到,查都未查是否虛報,記者就心虛潛水

我唔肯定是否偷拍. 但記者跟身會有一部數碼相機, 呢種情況會掛相機係心口, 可能影相或錄影以方便寫稿.

單CASE係有人入錯錢去人地戶口,
論目的,望對方退款幫幫苦媽,影人個樣有咩必要性?
想查明真相定係想影人全相?引人公審,製造輿論壓力 ?

最後搞到人地要報警,侵犯私隱放人上網,不歡而散
就係你所謂查明真相,這等程度的採訪,師兄會否考慮入行?好過起到護航 

引用:
原帖由 sam524 於 2018-7-18 13:46 發表

xxx-xxx-x-xxxxx1-6 check digit係最尾個6
xxx-xxx-x-xxxxx6-1 喱條係1
要撞中check digit只係10份1機會
咁啱前面12個位一樣 13位1就配6尾 6就配返1尾
實在係巧合
好的 check digit algorithm 應該防埋 61 掉轉成 16 呢種情況.
例如 hkid A123401, check digit 是 6
但 hkid A123406, check digit 是 7

又例如 hkid A123416, check digit 是 4
但 hkid A123461, check digit 是 A

Ref: https://webb-site.com/dbpub/idcheck.asp
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 AF2011 於 2018-7-19 00:12 發表

記者寫乜就信哂乜, 正如#39所形容一樣
記者用咩方式訪問,又需唔需要跟你交代
正正常常客氣說話有需要報警?
搵唔到邊句? 理虧的唔可以報警?
姓李的嫌疑人講乜你就信乜, 同被黨洗腦的人都無乜分別.
引用:
原帖由 AF2011 於 2018-7-19 00:12 發表
如果姓李的真係被滋擾, 姓李的為可當場不即時報警? 反而是騙記者自願.....

訪問有好多種,貿然登門拜訪,先不論住址點得黎,你係姓李一家有何反應?
騙記者去樓下就係唔想搞大 唔想全街坊都知佢唔還錢
不彷代入人地 多角度思考整件事,再心口掛個勇字好嗎?
另外記者有記者證,擁有採訪權,如不屬"滋擾",又何需怕警察?
不論有否滋擾, 亦不只警察, 大廈保安都有權趕記者/非住客離開屋苑範圍。你唔識的大可問警察。

記者登門拜訪好平常,無理虧又何需怕,超直答唔使趕記者都自然會走。只恐怕姓李心中有鬼,不敢面對記者,而屈記者滋擾。
引用:

單CASE係有人入錯錢去人地戶口,
論目的,望對方退款幫幫苦媽,影人個樣有咩必要性?
想查明真相定係想影人全相?引人公審,製造輿論壓力 ?

最後搞到人地要報警,侵犯私隱放人上網,不歡而散
就係你所謂查明真相,這種程度的採訪,師兄會否考慮入行?好過起到護航 
的相無打格仔? 公開左地址? 心中無鬼又驚乜記者?
嫌疑人講乜你就信, 搵你查案必定屢破奇案。

引用:
原帖由 magichour 於 19-7-2018 00:15 發表

好的 check digit algorithm 應該防埋 61 掉轉成 16 呢種情況.
例如 hkid A123401, check digit 是 6
但 hkid A123406, check digit 是 7

又例如 hkid A123416, check digit 是 4
但 hkid A123461, check  ...
香港身份證錯一個字都有機會中
詳情唔講喇

引用:
原帖由 magichour 於 19-7-2018 01:16 發表

不論有否滋擾, 亦不只警察, 大廈保安都有權趕記者/非住客離開屋苑範圍。你唔識的大可問警察。

記者登門拜訪好平常 ...
你既講法全部合情
但唔合理
點解事主搵記者,因為記者唔係執法者
當有理但於法難行既時候,搵媒體幫手的確係快捷好辦法

引用:
原帖由 magichour 於 19-7-2018 01:16 發表

人地唔想接受訪問,難道又要向你解釋
咁執著要搵邊句 你住對面睇到成個過程?
條片無頭有尾,選擇性報導都唔係第一日既事,
你作為蘋果粉絲,專share蘋果新聞,咁都唔知 失敗左少少
無緣無故,又關黨事,咩報導都要加政治色彩,護航護到中哂毒
引用:

記者登門拜訪好平常,無理虧又何需怕,超直答唔使趕記者都自然會走。只恐怕姓李心中有鬼,不敢面對記者,而屈記者滋擾。
李心中有冇鬼,得佢先知, 
大廈保安都有權趕記者,咁記者又係咪用身分證登記途徑去上門?如是,仲唔趕你走?定還是走後門?
陌生人拍門,唔想接受訪問係人之常情,有權拒絕係人權,滋擾屬主觀睇法,而法庭都要睇其他因素去決定,唔係你話屈就係屈 啊法官大人
對於來歷不明既人,唔耍走佢,請佢入屋飲茶好冇?
引用:
的相無打格仔? 公開左地址? 心中無鬼又驚乜記者?
嫌疑人講乜你就信, 搵你查案必定屢破奇案。
問你影人個樣對意望對方退款來說有咩目的,問你又唔識答,又要反問返我轉頭
打格仔? 我去搵你幫你私影 再打格仔up上CGF得唔得
記者係警察?問就一定要答?唔答就係心虛就係驚 有斷估冇痛苦
老實講,嫌疑人講過乜我係信?舉個例  如話滋擾成唔成立上邊答左你
新聞講既,唔識用腦去分析,咁我都信江澤民起2011年已經死左
記者咁大官威,仲唔快d入行? 到時你話屈話理虧全部成立

發新話題