41 123
發新話題

政府合署職員叫外賣, 因為就收工所以唔要?

政府合署職員叫外賣, 因為就收工所以唔要?

大家點睇呢單野

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

網民熱話: 政府合署職員叫外賣, 因為就收工所以唔要?

元朗有小店係 3:45pm 接到元朗政府合署大單, 叫咗32杯飲品.
4:40pm 小店先完成所有飲品, 飛的送過去
4:48pm 小店送貨職員通知客人就快到, 但客人表示就收工, 無人飲, 所以唔要.

小店職員係Facebook呻蝕晒本...

Source : https://www.facebook.com/hklaugh ... ?type=3&theater

政府工 , 不嬲準時收工
但可飲埋至走 , 班柒頭吾會為人著想.

咁 L PK 都做得出,肯定物以類聚!

哩出來周

咁一面倒?
我覺得店舖方面責任大d喎

店舖都有責任,居然唔清楚公務員係非常準時的團隊(下班方面)(曲線)

第一時間各打50大板先

正苦職員主觀認為店鋪 15 ~30 MINS 送到應該是原因。
而店鋪職員收到大單後唔說明需時製作又是另一個原因。
管他幾多杯野飲要用機打出來,飲品店總不會只得一部機...最終成果係要對方等一粒鐘以上先到其實頗為過份。
別忘了3:45 不是繁忙時間,要人等一小時以上店鋪其實有責任通知對方。
呢單野如果撇除「正苦職員」四個大字,已經沒有話題性...

順帶一題,這種沖製飲品成本非常便宜,加起來可能平過那一程的士...店鋪不用扮到那麼肉赤。

最後主觀認為正苦職員等成粒鐘一定有催過單...
不過以在下多年叫外賣經驗
店鋪回應:
60% :已經送左出去
30% :轉個彎到
10% :你個門牌係邊呀火記話未搵到

而事實100% 係仲未整好...

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

成個鐘好似好耐
但32杯又唔係奶茶咖啡,除返開都係分零鐘沖一杯
已經好快
舖頭要經一事長一智,下次有大單講明要一粒鐘先到

Btw 正常情況可能又一半人覺得成粒鐘先到,嬲豬唔要都正常
但政府人員order完唔要就一定係罪無可恕架喇
仆街,我出糧比你返工飲野架?仲要叫完唔要?

引用:
原帖由 Jonny.R 於 26-7-2018 20:33 發表
店舖都有責任,居然唔清楚公務員係非常準時的團隊(下班方面)(曲線)
我有時會諗
究竟係一般市民已經被私人公司奴役慣左定點,
準時收工係罪?唔單止老細咁諗,可悲既係打工仔都係咁諗
黃子華既魚蛋論真係一絕

Facebook全部人都企自己角度或者企係自己支持一方既角度諗野

小店一方覺得32杯野飲整成粒鐘好合理,送到去人地走晒好唔合理

顧客一方覺得口渴叫野飲要等成個鐘好唔合理,等到走咗去好合理

根本雙方隨便一個電話都可以避免呢d咁不必要既鬧劇,會發生呢件事全部都係雙方站係自己角度理所當然,唔去溝通。

不過如果真係要評理追究責任既我會覺得係小店責任大d。
因為真係唔可能旨意消費者去了解你既業務係點營運。我咁樣講唔係因為覺得消費者俾錢就大晒,但的確俾錢果方係比起收錢果方更有權利乜都唔知;而事實上一個人每日都要係好方面消費,如果各行各業都要消費者去了解行情咁係好冇效率,同時係好荒謬。一間飲品店點樣規模為之”小店”、點樣為之有”實力”真係唔係common sense嚟架,你開間舖有幾多部blender 有幾多人手我根本唔會知,亦冇責任去知,更何況我係叫外賣?但係我叫野飲要等成個鐘都冇得飲呢d就真係common sense啦,成餐飯都食完啦大佬。如果你覺得自己間舖既出品令個客覺得等成個鐘飲杯野都係合埋既,咁你實力爆錶啦,仲小乜店?你專業整野飲既都唔覺得一次過接32張單,攪成粒鐘係有問題,你點能夠expect一班單純係俾錢買野飲既人覺得有問題呢?

當然,正常人叫咗野飲等咁耐都會打去問下,對方有問題你都應該打去問下,但始終責任係小店方居多

引用:
原帖由 Dave 於 26-7-2018 20:49 發表
正苦職員主觀認為店鋪 15 ~30 MINS 送到應該是原因。
而店鋪職員收到大單後唔說明需時製作又是另一個原因。
管他幾多杯野飲要用機打出來,飲品店總不會只得一部機...最終成果係要對方等一粒鐘以上先到其實頗為過份 ...
留意下張單, 係16:41分至入單...

外賣送到指定地點時,客人仍在、offcie 仍未收工。在情在理,除非落單時有明確協議(例如幾點前要送到),否則客人無得話唔要。

引用:
原帖由 loveless 於 26-7-2018 21:46 發表

留意下張單, 係16:41分至入單...
好似5字嚟🤔

41 123
發新話題