發新話題

[others] [個人感想] V 記 416A5 與馬記 MWS 之我見 (用後感)

回覆 26, 27# 的帖子

V 記係有進步既
但當佢 A 改良到好用時,又會 redesign 返 A 同 B
又或者明明全世界都咁做,佢就鐘意改人少少野

最唔明係粒 hopup 膠,全世界都用手槍膠咪幾好
方仗有佢考量覺得用電槍膠我都覺得正路(需然用普通膠會被抽到反皮)
但 V 記偏偏用手槍膠得黎要切走個荀位...
又唔係冇位開坑,除左方便粒膠自轉四周炒之外惗唔到有乜好處

引用:
原帖由 no-name 於 29-7-2018 13:02 發表
V 記係有進步既
但當佢 A 改良到好用時,又會 redesign 返 A 同 B

方仗有佢考量覺得用電槍膠我都覺得正路(需然用普 ...
GBB hopup結構睇返經過咁多年演變,由AEG管AEG膠到VSR缺口管手槍膠都係馬記d缺口管+手槍膠最流通又準又穩定

只要跟足設計支槍準唔準就真係主要睇個hopup座做工做成點,做功OK換靚hopup膠加定管表現一定水準冇必要洗錢買補品
不過覺好多時好多GBB唔鎖實nut假組hopup座係正中12點無問題,但m4個d你將HOPUP座套入槍膛因太緊有壓迫&擰實nut個HOPUP膠有機會移位非12點正中+變型打出黎效果實折扣,
新槍通常除非原本彈度滿意,唔係最好自己重裝一次睇睇順便有需要就換野,我諗組裝工人就算真係改槍師父級都唔會將手上一千幾百支SET好哂先出廠...
如果原本彈度唔滿意又懶慢慢set同試,不如一開始買補品set過費事煩, 其實兩間廠比QC QA都唔洗問, 設計方向都有分別, 想穩陣d等下一批/後一代永遠比上一代產品有進步間間都係咁
睇自己接受程度可以等幾耐先入手了

而家落場,  多數系 聯誼吹水GAME,  
曬下 GEAR 防發毛,消下毒, 影下自 HIGH 靚相,
支槍夠滿足要求架啦.

其實V 記做多D 測試先出街...有問題修正完先賣...已經兩回事。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 29-7-2018 17:29 發表
其實V 記做多D 測試先出街...有問題修正完先賣...已經兩回事。
支支有D小問題,
支支要小執,
如一千支要維修, 時間成本, 返執成本, 條數就襟計羅  

V記上下同寅, 可能以『差不多先生傳』作榜樣

回覆 34# 的帖子

無競爭既情況佢唔會咁做,洩gp

印象中台灣個邊有工作室專幫你set好改準,我覺得包含個個價錢先係有返落場穩定水準, 所以唔好以為3千鬆d買到又靚又真數又鋼料仲好打既新型號玩具

引用:
原帖由 gainax 於 29-7-2018 23:42 發表
印象中台灣個邊有工作室專幫你set好改準,我覺得包含個個價錢先係有返落場穩定水準, 所以唔好以為3千鬆d買到又靚又真數又鋼料仲好打既新型號玩具
「唔好以為3千鬆d買到又靚又真數又鋼料仲好打既新型號玩具」

呢句說話絕對認同....
.
.
.
.
套用在V 記的話。

尚記得當年曾為某胸肌不順而興師問罪,時移勢易,今天在卻要求買家花三數千銀買支槍回來有問題都要樂意接受,不加錢不包順云云...此一時彼一時也。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

權威

如果隻馬係好o既話我深信大把師兄絕對捨得俾草佢吃 , 但唔好話跑 , 行都跛o下跛o下迫佢行多陣又甩蹄鐵又瀨茄就有點兒可惜o羅

引用:
原帖由 no-name 於 29-7-2018 13:02 發表
V 記係有進步既

方仗有佢考量覺得用電槍膠我都覺得正路(需然用普 ...
減左粒的
worst design ever
D hopup膠牌子跟埋冇
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

https://youtu.be/hzCaGkIJV0I

冇辦法,真係要推一推 post,我估呢位師兄都會睇到

其實我一直有睇開呢位師兄既片,我一樓講既 MP7 都係睇完呢位師兄既片所以買
我唔係窮但都唔會有錢到特登比錢買支 v 記返黎整壞佢,即係都係果樣,我黑仔 lor OK
要整既我唔敢話邊支冇得整,我支馬都比我玩到問題多多
但一直講 v 記最弱係 qc 問題,唔係唔信開箱可以冇病痛,呢度大把師兄唔執都精精神神
但我又偏偏連中兩元,身邊果 d 唔講了,上網搵都唔少,可能出事既師兄都係吹水?

另外我估佢都定義左某 d 人係 fanboy, 其實我既觀點同位師兄係完全一樣
唔會憎牌子,只係憎 fanboy 無視問題,不繼只係話冇野wo冇野wo維穩

不過師兄反正都咁有心機拍條 100 匣片,不要唔爭在拍多條原裝 1.5j 60m 打半身紙靶片 la
既然呢度有d片拍到咁弱雞,順手推翻埋la

no name 兄.. 有些人的概念是...你們有5 支爛槍...我只需要找10 支好槍出來,就可以證明產品無事、問題不存在似的...算罷啦...
dxwork 出道時在下有留意,都尚算合理亦會談及不少新手需知,當時覺得是難得有本地講AIRSOFT 的TUBER。
後來攪籌旗求贊助已經覺得怪怪地...現在更似乎變左唱好頻道廣告雜誌...在下已經不懂欣賞了。

在下只係覺得,每個牌子都有長短處,有自己支持既牌子都好正常
片主其實都算係中肯,但我又唔明夾硬話 "我果支冇事 wo 我打到 60m wo" 咁又點...

我係覺得有部份人 (隔離台) 係講得過份差左既,一句 duck 埋去就垃圾,30m 都唔到之類
但 V 記最大問題係黎自 D 奇怪公差定唔知組合,一批掂一批唔掂撞手神
大佬整都要 cost ga,我要 call 返果 3 件零件都係無 la la 跌 2 舊水

我淨係知我買完之後場都未落就放左喺度,一定係我人品太差 la

引用:
原帖由 no-name 於 23-8-2018 21:20 發表
https://youtu.be/hzCaGkIJV0I

冇辦法,真係要推一推 post,我估呢位師兄都會睇到

其實我一直有睇開呢位師兄既片,我一樓講既 MP7 都係睇完呢位師兄既片所以買
我唔係窮但都唔會有錢到特登比錢買支 v 記返黎整 ...
其實個人玩耐左d玩具已經睇化哂,見到仲有d師兄耐心做研究測試唔知真假不過呢點
因每樣野都有佢長處同短處最緊要了解過先出手,基本上每個牌子做既產品都有佢自己一套風格,其實只要goole都已經略知一二, 可能因為人言可畏而出現都市傳説所以會有一d支持個牌子玩家出來證明一下並非如此,
但其實生產量多就未必一定保證到支支一樣咁完美了,舉個例子大部份人覺得某個牌子一向qc好但係我手上開箱第一夾已經冇左boltlock,
另一件野係另一邊個個讚好既產品係我手上夾實支煲同隻夾上彈夾井要用䭔扑入去先完全上得哂(啱啱專勝夾post話上夾緊少少已經比人彈到要改版)
所以始終自己使用過感受為真實,想玩認為信得過味去馬,認為想睇定d先味等下,總之支持好玩既玩具不分牌子

發新話題