19 12
發新話題

WD40 silicone

WD40 silicone

請教師兄們,(WD40 silicone )用泥噴airsoft  内部作潤滑保養可以嗎?,silicone應吾會傷o ring,同傷膠件?...謝謝

不要舉凡 WD40 就看成洪水猛獸,WD40 防鏽除鏽油會傷橡膠,但 WD40 silicone 不會傷橡膠。。。

引用:
原帖由 yth 於 2018-8-4 11:07 發表
請教師兄們,(WD40 silicone )用泥噴airsoft  内部作潤滑保養可以嗎?,silicone應吾會傷o ring,同傷膠件?...謝謝
我自己用緊...黃色蓋, 幾乾身噴完無話黏稠稠o甘

我都有用緊,完全唔覺得會傷膠
香港好難搵,起淘寶買

附件

10-8-2018 21:09

回覆 5# 的帖子

鴨街買得到,不難搵呀

Thanks all c hing, 已在鴨記買左,多數賣$60,有一,兩間賣$55、57.

去開槍街可以去埋油麻地後面新填地街(五金街), 好多舖頭都有放哂出黎, 56~60蚊不等

百靈牌有個問題,係快乾。如果WD 40的矽油唔咁易乾,理應係好選擇。
引用:
原帖由 JBL 於 4-8-2018 14:42 發表
40會傷膠,用呢支百搭.....

究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 26-8-2018 09:14 發表
百靈牌有個問題,係快乾。如果WD 40的矽油唔咁易乾,理應係好選擇。
百靈快乾,WD40易乾,咁你有咩介紹?(我自己用百靈)
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

矽油只適用於膠同膠或膠同金屬既接觸面, 金屬同金屬間係唔太適合的. 我自己就用 PTFE 膏或油
"... should not be used in high load metal-to-metal bearings..."
https://acc-silicones.com/applications/lubrication

引用:
原帖由 JBL 於 4-8-2018 14:42 發表
40會傷膠,用呢支百搭.....

呢一隻好野泥

引用:
原帖由 jacko 於 26-8-2018 11:14 發表

百靈快乾,WD40易乾,咁你有咩介紹?(我自己用百靈)
x50

19 12
發新話題