發新話題

青年立法會外藏1.1J氣槍,被控無牌管有仿製火器

老老實實, 清末民初我16歲時肯定好憎人叫我做細路

引用:
原帖由 等放工 於 23-8-2018 17:48 發表

當年英國佬太軟弱, 無將呢D殺人放火放炸彈既共產恐怖份子同支持者當街槍殺, 真係失敗.
六七暴動期間,有記錄死者共有五十一名,當中三十九名為市民/示威者/武裝分子,其中有名有姓的工人二十一人,未計「武裝分子」
英國佬對付鎮壓從來都冇手軟過,不知軟弱一詞從何而來

梗係啦,果陣d人,頂多活到四五十歲左右就死。
引用:
原帖由 loveless 於 24-8-2018 02:54 發表
老老實實, 清末民初我16歲時肯定好憎人叫我做細路

沙頭角槍戰造成6死20傷,大陸民兵殺香港警察從未手軟過;
67暴動,於北角炸死一對小姊弟,港共從未手軟過。
引用:
原帖由 LCH925 於 24-8-2018 04:46 發表

六七暴動期間,有記錄死者共有五十一名,當中三十九名為市民/示威者/武裝分子,其中有名有姓的工人二十一人,未計「武裝分子」
英國佬對付鎮壓從來都冇手軟過,不知軟弱一詞從何而來
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 24-8-2018 10:10 發表
哲學D睇, 即係大家都唔手軟, 社會跟住就繁榮了

引用:
原帖由 bennytsang16 於 24-8-2018 10:04 發表
梗係啦,果陣d人,頂多活到四五十歲左右就死。
今時今日唔得了, 供樓會改變基因, 令人長命.

引用:
原帖由 jacko 於 23-8-2018 23:02 發表

而家呢單屈打左未?無屈打你話警方會屈打成招咪誹謗囉
咁多前科, 合理推論姐.

屈打成招......P兄舉例的確係差佬打人, 唔係合法, 但不論係柒警定豬經偉都好, 點睇都只係班差佬為發洩而打人, 真係睇唔到佢哋有想透過打人而令被打者承認甚麼, 相信你問被打者佢地都答唔出曾被要求承認甚麼.........so....招乜春呢????前乜科呢又??????????

引用:
原帖由 gtoray 於 23-8-2018 17:13 發表

你舉既例子真係無一個好人....我無野講
我諗好多人都認同對壞人要暴力D, 對好人要溫柔D,
問題係判別壞人個標準應該點放 ?  呢個先係重點.

依家問題係當左控訴社會不公既社運人係壞人, 毆打社運人維持社會不公既人反被當成好人.
成個政府用打壓黑社會既手段對付社運人.

有觀點認為近年警察犯案數字不斷上升, 係因政府在佔中一役過於放縱警權濫用暴力, 事後又包庇犯事警察,
結果令不少警察產生僥倖心態, 錯覺自己犯其他事都會繼續受包庇.
正是"權力令人腐敗, 絕對權力令人絕對腐敗"

同放縱權力一樣, 濫用暴力呢個旋渦一旦打開亦唔易收科,
正如旺角衝突, 就係佔中和平示威被暴力打壓既後遺症.
年青人同警察互相視對方為壞人, 最後搞到以死相搏.

人人觀點立場不同, 就會產生不同正邪判斷. 點確定邊一種立場先係絕對正確? 無可能的.

之所以法治社會要用法例規則去代替個人片面正邪判斷, 要用法例訂明罰則代替私刑, 訂明法官同執法者要政治中立, 期望做到盡量公正.
走私犯毒固然要罰, 社運犯法又要受罰, 但警察違規濫權一樣要罰, 咁先係法治社會.

暴力係易放難收, 權力都係易放難收. 戒之慎之啊.

引用:
原帖由 queen 於 24-8-2018 11:02 發表
屈打成招......P兄舉例的確係差佬打人, 唔係合法, 但不論係柒警定豬經偉都好, 點睇都只係班差佬為發洩而打人, 真係睇唔到佢哋有想透過打人而令被打者承認甚麼, 相信你問被打者佢地都答唔出曾被要求承認甚麼... ...
呢樣又真喎, 打犯還打犯, 砌生豬肉還砌生豬肉, 依家唔係英國佬時代, 砌生豬肉唔駛你招
有留意下法庭新聞都知依家落charge有幾求其, 政治檢控唔駛講,
普通case單係最近, 亂告"不誠實使用電腦"到終於有官頂唔順判無罪搞到hold起所有case, 之前咁多年亂砌左幾多單?
巴士割"木凳"案又係無證據就落charge, 好彩有相反化驗結果, 迫住撤控, 唔係又比佢砌入一單
有D人又有特權, 隨便作假口供都無後果, 好似果單係條無袋褲既褲袋入面搵到毒品, 呢單"好彩"最後只係白坐年幾, 事業家庭無晒,
洗乜你招?

引用:
原帖由 queen 於 24-8-2018 11:02 發表
屈打成招......P兄舉例的確係差佬打人, 唔係合法, 但不論係柒警定豬經偉都好, 點睇都只係班差佬為發洩而打人, 真係睇唔到佢哋有想透過打人而令被打者承認甚麼, 相信你問被打者佢地都答唔出曾被要求承認甚麼... ...
呢單案要求佢認係自衛已經入得罪, 恰個傻仔唔識法律.
一個紅臉質兩槌打兩巴兇幾兇, 一個白臉出手阻止笑笑口氹佢好少事認左就走得,
呢D手法家常便飯. 社運朋友經歷分享, 警察朋友親口證實.

睇嚟,我唔只係一介草民,仲要係暴民⋯⋯
引用:
原帖由 JBL 於 24-8-2018 12:01 發表
P兄最叻死撑,唔夠人講就避而不答,跟住再黎一招轉移話題講第二D野,咁又過骨,
好似大把人問佢屈打你就講咗嘞,咁成招又係邊度例子有呢?佢就依依哦哦講唔出之後又轉移講乜野社運人仕(其實好多係 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 24-8-2018 10:10 發表
討論緊英國佬軟唔軟弱問題,你就拎呢幾單出黎講
咁不如講下沙頭角槍戰之前,港英開槍鎮壓工運如何?大家不斷將個時間線向前推,推到失去重點如何。
何況北角個菠蘿到底係邊個放都未知,當年就連左派工會都比人放炸彈。

發新話題