發新話題

彈匣一定要長期保持有氣

彈匣一定要長期保持有氣

以前不 now 都知, 最近再次確認係有咁既必要.話說前兩日隻 KJ 1911 匣打到冇氣, 冇入返,只係擺咗兩日, 嘩! 入返氣後就勁漏氣, 勁到匣底有條白煙噴出嚟個隻. 已經肯定係匣底同匣身之間個 O ring 位漏, 拆開係 O ring 位置落返 silicone 膏以為裝返就好似以前咁冇事, 點知照漏. 就認定係因為條 O ring 迫唔死條罅, 呢條 O ring 係比較硬. 跟著就用風筒吹熱隻匣, 好熱個隻, 然後入氣, 當堂唔漏, 原因係隻匣受熱後內部壓力加大, 迫返條 O ring 埋條罅度. 只有一冇氣, 條 O ring 就會離位, 漏氣, 所以彈匣係一定要長期保持有氣.

引用:
原帖由 Paul 於 10-8-2018 03:21 發表
WE 1911 要放氣
唔放會點呢 ?

我咁橋就有枝我們 1911, 長期充氣存放冇發覺有問題喎

引用:
原帖由 olw0978 於 10-8-2018 06:39 發表
我都有我們 1911,三隻匣有一隻漲左
點漲法呢 ? 好似鋰電咁 ? D氣壓令D金屬變形咁勁 ?

等我返歸用卡尺度下有冇肥到先 .....

引用:
原帖由 kornhill401 於 10-8-2018 12:35 發表
...不是入滿果種.以防漲匣. Thx for sharing.
物理學話入滿同剩返一小滴其實個壓力都係一樣, 都係 saturated vapor pressure.

引用:
原帖由 olw0978 於 10-8-2018 14:55 發表

不會吧,如此第一槍跟最尾一槍都應該相同火力了。。。
中學物理課學的. 好基本既野, 唔會錯.
開槍既情況好唔同, 因為係一個動態過程, 過程有部分液體變氣體, 令溫度下降, 溫度下降多寡係取決于隻匣開槍前已經儲存既熱量, 而儲存既熱量又取決于有幾多液體係隻匣入面, 開槍過程中溫度下降越少, 平均氣壓就越高, 火力就越高 , 但隻匣係存儲狀態係冇呢個轉變過程. 所以壓力係唔受液體多少影響.

引用:
原帖由 olw0978 於 10-8-2018 22:06 發表

請重溫一下中學物理的 Boyle's law 再作討論未遲
Boyle's low 同靜態 saturated vapor pressure 係無關的 . 好基本既概念, 上網查下就知道.
另外 Boyle's law 只適用于全氣體, 譬如 HPA 系統, 但有液體轉氣體既情況就唔適用.

引用:
原帖由 mkmonkey 於 10-8-2018 22:04 發表

如果咁講,一隻只入半秒氣同一隻入十幾秒既氣應該壓力相同,但你單係按個 valve 已經 feel 得到有分別。
所以你既理論只係當全滿/大半滿既情況適用,就快無氣既情況下係唔適用。
用手噤嘩佬放氣既過程同開槍冇大分別, 都係有液體轉氣體既過程, 不能同隻匣係不運作下液體同氣體既體積都係固定既情況想提并論. 前面已經解釋過. 其實查一下基本物理知識既網頁就知道. 無需爭論

冇錯, ideal gas low 只適用于 unsaturated vapor, 即是全氣體, 彈匣入面有少少液體都會係 saturated vapor, 所以 ideal gas law 係唔適用

發新話題