發新話題

[Marui] Glock 17 下身選擇 (吉打 & Guns Modify)

Glock 17 下身選擇 (吉打 & Guns Modify)

小弟想散砌枝「吉打」鋼滑架 Glock 17,關於 polymer 下身 (frame)的選擇,除了「吉打」原廠下身外,最近新出的 Guns Modify 下身好不好?
(總是覺得「吉打」原廠下身表面太光亮;Guns Modify 似乎較啞色,手感、像真度較佳,只不知 fit 唔 fit 「吉打」的滑架、導軌)

「吉打」原廠 G17 下身︰

Guns Modify G17 下身︰

叄香港的真刻下身,裝GM Zero Hammer,就算不Cock槍也不會壓住出氣嘩佬,又霧面,算係幾好。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 19-8-2018 22:33 發表
小弟想散砌枝「吉打」鋼滑架 Glock 17,關於 polymer 下身 (frame)的選擇,除了「吉打」原廠下身外,最近新出的 Guns Modify 下身好不好?
(總是覺得「吉打」原廠下身表面太光亮;Guns Modify 似乎較啞色,手感、像 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 19-8-2018 22:46 發表
叄香港的真刻下身,裝GM Zero Hammer,就算不Cock槍也不會壓住出氣嘩佬,又霧面,算係幾好。
請問啱馬記用?

係。
引用:
原帖由 nathan852 於 19-8-2018 23:33 發表

請問啱馬記用?
究竟世界上還有神嗎?

吉打下身,多行刻字,好似靚仔D. Thx for sharing.

三軍買到?
引用:
原帖由 48191 於 20-8-2018 00:52 發表
係。

我用過吉打& Gun Modify
自己經歷 吉打(內構Fit馬記、Army、We & Bell) 是拉(馬記Fit、Army小鬆、WeFit、Bell Fit、吉打Fit、Nova Fit & RWA Fit)
Gun Modify(內構Fit馬記、Army & We) 是拉嚟講就唔知點解(馬記、吉打、Bell & RWA)都會有較吉打大嘅虛位。but有D CHing又無咁嘅問題
另外Gun Modify款色比較多。

其實無論吉打& Gun Modify如果想靚仔D我都會加工一下,如磨走水口線or stippling最後我都會噴層啞黑油再加2,3層透明啞油咁出嚟個黑色會實淨好多。

以下兩枝都係吉打(仲有想講吉打平好多)

睇標題第一眼以為係講滑架底座。

GM全部補品都有改過位,GM一套過應該冇乜問題,否則就會有爭d爭d既情況出現。

我係馬frame、GM鋼底座、吉打哭泣座配SD師奶,執到hihi,卡師奶又跌唔到管,最後死銼爛銼一輪,換埋楓葉既彷我們哭泣座、落埋GM定管器、C朗條野先行得番順。改完真係好準好快,但執到傻。

上面有C兄提到用GM frame後個gap大左,懷疑係特登為個鋼座就位,最初卡到pk就因為爭少少空位先夠完全跌管。

回覆 8# 的帖子

某次去一樓槍店到問店員GM frame好無佢話最差情況係原裝馬記都唔fit......
睇黎都幾可信

引用:
原帖由 BLSK 於 23-8-2018 13:27 發表
某次去一樓槍店到問店員GM frame好無佢話最差情況係原裝馬記都唔fit......
睇黎都幾可信
原馬同彷馬既吉打鋼滑架座會比哭泣座上下左右搖,靠條回膛桿既彈弓力襟住,GM座加長兩個位,一個托外管一個托哭泣座,變相令跌管行程短左又少左走盞位,輕微唔fit甚至只係公差就已經收工。

我套SD師奶連外管本身就同馬記有出入,但未換GM前落雪油大力拉幾下等佢自己磨圓就OK,換左之後就卡卡卡卡卡卡......

引用:
原帖由 BLSK 於 23-8-2018 13:27 發表
睇黎都幾可信
GM frame落馬記原裝件 完全無痛
我係RWA AA架&飛機座set
GM frame 馬記原裝下身parts
完全無執過 好打到不得了

引用:
原帖由 RCOOH 於 23-8-2018 13:50 發表

原馬同彷馬既吉打鋼滑架座會比哭泣座上下左右搖,靠條回膛桿既彈弓力襟住,GM座加長兩個位,一個托外管一個托哭泣座,變相令跌管行程短左又少左走盞位,輕微唔fit甚至只係公差就已經收工。

我套SD師奶連外管本 ...
SD有名你叫濕_design, D數係差不多咁嫁啦

引用:
原帖由 RCOOH 於 23-8-2018 13:50 發表

我套SD師奶連外管本 ...
你支槍用咁多唔同牌子既件,好難唔洗執喎
砌槍真係唔建議太多牌子,因為件件D公差都唔同

如果用「謎版」下身 frame,其他 parts 包括滑架、下身鋼導軌等等……全部裝「吉打」parts,咁樣 fit 唔 fit?

引用:
原帖由 阿堅 於 23-8-2018 15:45 發表

你支槍用咁多唔同牌子既件,好難唔洗執喎
砌槍真係唔建議太多牌子,因為件件D公差都唔同
起初支Hundred Birds Coming Home相安無事,一換GM鋼底就一Q清台。

冇計。

如果為鋼而鋼我不如唔換,就係見到GM件有改良先買,鬼知裝上去咁大件事咩。

發新話題