發新話題

新人,想一步到位,買支全鋼短槍。

引用:
原帖由 sea 於 20-8-2018 22:01 發表
揀全鋼的原因係希望用極都唔會壞,希望耐用性高及仿真度高,真係沒有其他原因呢。
全鋼的話, GBB分分鐘一闊三大, AEG既話... 正常人應該唔會想用吧 BTW, 全鋼手槍都應該一樣

市面上有全鋼嘅手槍應該得1911 同 DE

長嘅就E&L啲AK啦

全鋼手槍 GBB 可以考慮「井勝」1911A1,但是打 CO2 的。另外,還有 Mafioso Kimber 都不錯。

小弟舊年突然想擁有一枝全鋼槍, 揾一輪料發覺都係 FPR 最正, 買咗佢枝 1911 V12, 外觀真係無敵, 做工完美, 但一反落就問題多多.
第一, 所謂全鋼槍並非全鋼, 譬如呢枝槍既飛機座同 hop up  座都係馬記亞鉛品. 佢地有D鋼槍就連司牙等既零件都係亞鉛做 ( 譬如沙鷹, 布朗寧, SIG 等 ) . 我唔敢肯定, 但我估成槍應該冇真正全鋼.
第二, blow back  有問題, 原裝條回膛彈弓太硬, 後座力冇咩 feel, 換過條軟D既彈弓好咗D, 但又輪到另外一條彈弓仔唔夠力, 間中會 blow back 超弱. 揾一輪至搞返掂
第三, 個鋼西同個滑架 fitting 麻麻, 佢要加多口螺絲仔將個西收落隻飛機度, 但因為口螺絲太細, D牙又淺,玩一陣就會震鬆, 結果我要用膠水幫幫至得
第四, 個鋼西入面條彈弓太弱, 個西上面有條 pin 好易震出嚟, 結果我又要換條彈弓.
第五, 因為想噤打D, 自己換咗個 7075 鋁合金做既飛機座, 發覺唔係就咁換落去咁簡單, 佢原裝個飛機座係用馬記既再加工, 結果要執好耐至裝到上去.

皮幾嘢一枝槍要搞咁多嘢我真係事前想象唔到. 就算依家所有問題都解決嗮, 枝槍都係 blow back 唔爽, 因為個鋼滑架實在太重. 反而我另外一枝 WE1911 咩都冇改過就打得爽好多. 力都好D.

兩枝槍相比, 枝全鋼槍唯一既優點就係做工精細, 觀賞價值高, 拉滑架 cock 槍嗰下既金屬撞擊聲似真槍好多,枝槍非常墜手, 感覺似真鐵, 就係咁多.

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 sea 於 20-8-2018 22:01 發表
揀全鋼的原因係希望用極都唔會壞,希望耐用性高及仿真度高,真係沒有其他原因呢。
全鋼都有機會壞的, 其它零件唔配合的話也未必會耐用

另外你試下拎支全鋼槍落場, 例如沙鷹  
包你打一場後手軟放棄

小弟好幾支鋼手槍,
落過場的有USP, M&P, Glock, FNX45, FNS9, VP9等等
可見都係d上身鋼滑架手槍, 因全鋼實在太重了, cycle又慢
其餘多數觀賞用的例如FPR的槍及MK23...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 20-8-2018 22:37 發表

玩具槍果d"鋼", 有時真係得啖笑...

我買過taitan 果條hk45c slide, 打左幾百飛就斷左粒的

vfc 支hk416a5 個bolt stop 一樣係話自己係鋼, 一樣有人玩斷
玩具「鋼」料同工業用完全兩個層廁...好多玩具「鋼」料除左加左鐵粉磁得到之外,耐用度有時仲衰過鋅合金或鋁合金...

當well 可以出支 全鋼ak gbb 收 7舊幾...

另一邊箱仍然有人覺得加「鋼」料係高級同誠意...well...

大前題係唔好學某牌子咁打幾匣就又爛膠又甩件又自己撞爛自己先...
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 rho837 於 20-8-2018 21:40 發表
如果係香港地求其一個玩具槍友張支Marui Hi-Cappa攺到打380 Super! 咁就真係大新聞! 打到一粒都叫贏!
唔爆炸先贏
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Xgun 於 21-8-2018 10:20 發表
小弟舊年突然想擁有一枝全鋼槍, 揾一輪料發覺都係 FPR 最正, 買咗佢枝 1911 V12, 外觀真係無敵, 做工完美, 但一反落就問題多多.
第一, 所謂全鋼槍並非全鋼, 譬如呢枝槍既飛機座同 hop up  座都係馬記亞 ...
因為有些型號係用WE 餡

引用:
原帖由 horenhim 於 21-8-2018 12:31 發表

唔爆炸先贏
入粒Live round打爆支槍都叫赢 !

An other fisherman?

聽人吹水! 近日好多玩具店都收到客人質詢呢類問題...

"見"到人玩得好開心! 點解唔真接去問見到過班人而上來問我們班玩具友?

引用:
原帖由 rho837 於 21-8-2018 12:39 發表

可能真係有人以為開把遮,當降落傘用都得.

FPR真係最正,但亦都係最貴,佢之前出果枝 Browning Hi-Power Mk.III,一枝GBB價格接近「真鐵」的3倍。
引用:
原帖由 Xgun 於 21-8-2018 10:20 發表
第一, 所謂全鋼槍並非全鋼, 譬如呢枝槍既飛機座同 hop up  座都係馬記亞 ...

引用:
原帖由 rho837 於 21-8-2018 12:39 發表

大前提要搵到粒live round 先
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 21-8-2018 15:12 發表

大前提要搵到粒live round 先
You Got ME

發新話題